Dermed har Sverigedemokraterna og Moderaterna kjempet frem avvikling av tradisjonsrik 1 prosent av svensk BNI til bistand og ny kurs: I stedet skal en viss sum skal gå til bistand i tre år fremover. Ukraina skal prioriteres. Og nivået på bistanden skal ned.
– Vi tar bort «fikseringen» på denne 1-prosenten. Sifferet skal ikke være det viktigste, sa påtroppende statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna) da samarbeidsdokumentet ble lagt frem.
Til Vårt Land sa lederen i Kristdemokraterna (KD) to uker før valget at «hun skulle verne om 1-prosents-målet». Nå er er tonen en annen fra Ebba Busch:
– Det kan også være en fordel med heller å sette av et fast milliardbeløp: Man vet hva som venter i årene som kommer, uttaler hun nå.
I regjeringsavtalen rykker svensk politikk betydelige hakk til høyre i flyktningpolitikken.
Åkesson: «Vi er med som om vi er regjeringsparti»
Etter over to ukers forhandlinger la vinnerlaget i riksdagsvalget frem både en regjeringsavtale og en avklaring om hvem som skal sitte i regjering. Sverigedemokraterna (SD) står utenfor. Liberalerna tar sammen med KD og Moderaterna plass. Avklaringen av hvilke statsråder partiene får kommer først tidlig neste uke.
– Men vi er med som om vi er et regjeringsparti, sa SD-leder Jimmie Åkesson til pressen fredag.
For i stedet får SD makt på lik linje i et nyopprettet organ for samordning de fire imellom. Ikke minst kunne Åkesson på fredag triumfere over en hel rekke gjennomslag som fører svensk kriminalpolitikk og flyktningpolitikk markant til høyre i landskapet.
Brutal kontrast: Fra 6.400 til lave 900 kvoteflyktninger
Partiet med høyreradikale røtter kunne blant annet skryte over at antallet kvoteflyktninger nå settes til lave 900 hvert år. Kontrasten er brutal: Forrige år var det svenske nivået 6.400.
Et «paradigmeskifte» var omtalen fra Åkesson om seierspunktene i kriminalpolitikken:
- Dobbel straff for gjengkriminelle. Strafferabatter avskaffes.
- Mulighet for «visitasjonssoner» – og mer kameraovervåking.
- Ekstra fengselsplasser skal kjøpes i andre land.
- Regelverk for utvisninger grunnet kriminalitet og «vandelsbrist» skal skjerpes.
- Nasjonalt tiggerforbud skal utredes.
---
Ytterparti i varmen
- Sverigedemokraterna (SD) ble ved riksdagsvalget i september Sveriges nest største parti. Nå har partiet satt klare merker i nytt regjeringsprogram der borgerlige strammer inn kriminalpolitikk og asylpolitikk.
- Selv om SD ikke deltar i den nye svenske regjeringen, inngår de i et eget samordningskontor i Riksdagen sammen med Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna.
- SD har også fått fremtredende poster i Riksdagen. Og partiet har fått makt over Sveriges statsbudsjett.
---
Åkesson fikk dyttet asylpolitikken sin vei. Kraftige omlegginger.
Selv om også Moderaterna og KD gikk til valg på strammere flyktning- og asylpolitikk, vedgikk påtroppende statsminister Kristersson at det er SD som har fått store gjennomslag på feltet:
- Om asylretten vernes, skal den tidsbegrenses. Krav til vandel og det å forsørge seg selv skjerpes.
- Svensk flyktning- og asylpolitikk skal ikke være mer sjenerøs enn EU-retten krever.
I intervju med Vårt Land i valgkampen poengterte Åkesson at slike innstrammende gjennomslag var helt avgjørende for å kunne samarbeide. Samt å halvere bistanden. Det siste fikk han ikke.
Busch utfordrer bistands-vennlig grasrot
For KrFs svenske søsterparti er hovedgjennomslaget å få starte større reformer i helsepolitikken. Ikke minst at staten skal få større styring med landets sykehus. Under valgkampen var dette en kjernesak, som nå er på plass i den såkalte «Tidö-avtalen».
Effekten ut til bistandsmottakerne kan bli bedre med omleggingen som nå kommer.
— KD-leder Ebba Busch
Men i partiets bakland – og ikke minst blant kristne kjernetropper – var en raus bistandspolitikk også viktig. Og et prosentmål Busch lovet å kjempe for blir ikke politikken til regjeringen hun snart er statsråd i.
– En rekke bistandsorganisasjoner kommer til å oppleve at de får fullført et arbeid de er i gang med. Og effekten ut til bistandsmottakerne kan bli bedre med omleggingen som kommer, sa Busch til pressen.
[ «Når Venstres landsmøte starter på fredag har partiet god grunn til å være rimelig fornøyde» ]
Nå blir det nye atomkraftverk i nabolandet
I denne riksdagsperioden lover de fire makkerne å grunnlovsretten til fri abort. Det har KrFs svenske søsterparti selv foreslått og partiet vil binde alle mandatene til å stemme for. Ellers varsler regjeringen ny gass i å utvikle kjernekraft.
Storselskapet Vattenfall skal stå sentralt i å bygge nye atomkraftverk.