BORÅS: – Aksepter det ikke! At andre lover, andre regler og andre verdier får feste i vårt land, utbryter lederen av Kristdemokraterna (KD).
Med en borgerlig valgseier kan lederen av KrFs svenske søsterparti få rollen som visestatsminister i en mulig topartiregjering. Med regjeringsmakt lover hun at kristne kjernevelgere skal merke forskjellen.
På torget i Borås øser Busch på med løfter om bedre helsepolitikk – og inntar rollen hun har tatt i svensk politikk i det siste: Skarp og tydelig mot all skytingen og økende kriminalitet i svenske boligområder.
– I kampen mot kriminalitet vil vi løfte frem den viktige rollen familier har. Får vi makt, skal vi her være en forskjell, sier Busch når hun etterpå samtaler med Vårt Land.
Inn i svensk makt er også en tidligere norsk statsminister et forbilde.
Var «glassklar» mot Åkesson. Nå er alt snudd
I valginnspurten har Busch og KD sluppet en nervethriller om sperregrensen. Gallupene peker Kristdemokraterna mot et like godt valg som sist: Rundt seks prosent.
Men det er en fornyet Busch som møter velgere nå fire år etter forrige riksdagsvalg. Hun har flyttet Kristdemokraterna – både politisk og om samarbeid. Det har hun også fått masse pes for.
Da Vårt Land intervjuet KD-lederen i valgspurten for fire år siden, var hun kontant:
– Partiets holdning er glassklar: Det er ikke aktuelt for KD å samarbeide med Sverigedemokraterna. Ikke på noe nivå, forsikret hun.
Hvorfor slapp hun Sverigedemokraterna inn?
Den forsikringen ga i politikken den gang, holdt til sommeren etter. Da spiste hun lunsj med «köttbullar» sammen med Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson. Hendelsen banet vei for at Åkessons parti nå er inkludert i den borgerlige blokkens maktkamp – som parlamentarisk grunnlag.
– Den gang var du altså «glassklar». Nå er alt motsatt. Hva har skjedd?
– Den borgerlige alliansen vi gikk til valg på sist, finnes jo ikke mer. Det tvang oss til å revurdere situasjonen: Kan vi gjøre avtaler med partier som har helt ulik bakgrunn? Selv om vi gjør det, er våre politiske mål i et samarbeid de samme som ved forrige valg, svarer hun.
---
KrFs svenske søsterparti
- Kristdemokraterna (KD) ble grunnlagt i 1964 med røtter i pinsebevegelsen. Partiet har hatt ulike navn.
- Først i 1991 kom partiet over sperregrensen og har vært i riksdagen siden. KD gjorde sitt beste valg med 11,8 prosent i 1998.
- Da tok KD plass i regjeringen Bildt. KD var også regjeringsparti da den borgerlige Alliansen styrte Sverige fra 2006 til 2014.
- Ebba Busch har ledet partiet siden 2015.
---
«Jeg finner mye inspirasjon i Bondevik»
Overfor Vårt Land poengterer hun at KD ble grunnlagt som en «motkraft mot nazisme og kommunisme». Og peker selv på Sverigedemokraterna (SD) har «andre røtter».
– Likevel kan vi komme overens med dem. Det kan handle om å styrke familier og bedre eldreomsorgen. Det er midlene for å nå slike mål vi nå har endret, forklarer Busch.
– Oppfatningen – også i norsk presse – er at KD har flyttet seg til høyre. Har nettopp SD dyttet dere dit?
– Nei. Jeg finner mye inspirasjon i Kjell Magne Bondevik, som har fått lede to norske regjeringer og slett ikke har unnskyldt den påvirkningen kristendemokratiet har hatt i Norge, svarer partilederen.
Kamp for myke verdier trenger harde grep
Også den tidligere tyske eks-kansleren Angela Merkels tanker om å prege politikk med kristendemokratisk gods, ligger til grunn for måten Busch sier hun tenker på.
– Men det er klart: Kjemper man for myke verdier, trengs det iblant også hardere grep.
Kompaniskap med SD omstridt også blant trofaste velgere i eget parti. Også det at Busch vinner nye scener med «hardere» saker og en spissere stil. Dessuten er KDs innvandringspolitikk blitt kvesset.
[ Her er riksdagsmannen som bader i riksgrensa før valgspurt ]
Åkesson presser makkerne – også i valgspurten
Vinner de fire borgerlige partiene, spås en topartiregjering av Moderaterna (svenske Høyre) og KD som mulig regjeringskonstellasjon. Da tvinges den til å takle knallharde betingelser fra SD. Partiet er nå nest størst og har passert Moderaterna på målingene i valgspurten.
Senest onsdag serverte en styrket Åkesson borgerlige partier åtte nye krav. På ett felt var Åkesson svært tydelig i forrige ukes intervju med Vårt Land: Bistanden skal halveres.
Taler Åkesson imot: Vil forsvare bistands-prosent
– Hvor går din røde linje for Åkesson i bistandspolitikken?
– Vi skal verne om en sjenerøs bistand og 1-prosents målet. Men vi er åpne for å reformere og effektivisere politikken. Eksempelvis har Sverige valgt å bevilge penger inn i FN-systemet. Men da vet man ikke riktig hva bevilgningene går til.
Busch sier hun tror dette vil løse seg i forhandlinger med SD. Men for KD er nettopp sikkerhet for høy bistand også noe partiet lover de kjernevelgere som er urolige for en brå borgerlig kurs.
Vi vinner ingen skjønnhetskonkurranse, vår kvartett.
— Ebba Busch om det borgerlige laget
Klart for «ordning og reda»-gjengen
Morgen-budskapet fra Busch i Borås domineres av hvordan hun og makkerne i Moderaterna, Sverigedemokraterna og Liberalerna (en «fetter av Venstre») skal rydde opp etter valget.
– Dette er «ordning og reda»-gjengen, kan man si, forsikrer hun.
– Vi vinner ingen skjønnhetskonkurranse, vår kvartett. Men vi kan gjøre en forskjell i avgjørende spørsmål, lover Busch til nikk fra partifolk og interesserte.
Hun kaller det borgerlige laget «nystarts-partiene», som skal gå løs på justispolitikk, strømpolitikk og innvandringsspørsmål. Helsekøer skal kappes. KDs store valgsak er et helt nytt system for sykehusene.
Tror KD og SD blir lag for familier – og eldre
– SD er mer enn dobbelt så stort som KD. Blir ikke jobben med å kjempe frem KDs saker da altfor tøff?
– Man fokuserer jo på forskjeller om innvandring, men bør også se på hva vi har fått gjort sammen: Mer penger til eldreomsorgen – mer rett for familier til å bestemme selv. I velferdsspørsmål ser jeg faktisk mange muligheter i samarbeid med SD, svarer Busch.
I velferdsspørsmål ser jeg faktisk mange muligheter i samarbeid med SD
— Ebba Busch
Avviser risiko for bråk – som i KrF
For KrF skapte samarbeid til høyrekanten med Frp hyppig uro i partiet de åtte årene Solberg-samarbeidet varte.
– Risikerer ikke KD nå lignende stridigheter?
– Vi var jo først ute med å revurdere holdningen til SD. Derfor har mange av våre politikere lært seg å komme overens med sverigedemokrater, uten å kompromisse med egne verdier. Men det kan jo bli turbulens i visse spørsmål. Det kommer man ikke ifra når man skal styre et land med åtte partier.
---
Svensk valgthriller
- Få dager før riksdagsvalget neste søndag antyder gallupene en tett thriller om svensk regjeringsmakt.
- Statsminister Magdalena Andersson og Socialdemokraterna måles av SVT til 29 prosent.
- Centerpartiet med 7,5 prosent peker på henne som statsminister. Rød side favner også Miljöpartiet (5,2 prosent) og svenske SV – Vänsterpartiet – med 7,4 prosent akkurat nå.
- Ulf Kristianssons Moderaterna kan samle borgerlige til maktskifte og måles til 18 prosent. Men Sverigedemokraterna med 21 prosent er størst.
- Blokken favner også Kristdemokraterna med 5,8 prosent og Liberalerna (5,1 prosent).
- Også svenske galluper gir ulike tall. Men oppfatningen er at løpet er åpent.
---
Dobbel valgkamp: På riksscenen – og hos grunnfjell
Valgkampen igjennom har Busch som denne morgenen i Borås, hatt hyppige valgmøter med såkalt «Sverigesnack». Der er det de store rikspolitiske sakene hun snakker om – ikke KDs særegne verdistandpunkter.
I praksis har hun drevet en dobbel-valgkamp: Også oppsøkt bibelcamper med en Busch-bobil og strøk der velgere med frikirkebakgrunn har egne forventninger til hva KD-lederen kan snu etter valget. Det handler blant annet om vilkår for friskoler og nye demokratikrav for kristne organisasjoner. Abortdebatt er ute på sidelinjen.
For KD har i over et tiår akseptert en svensk abortlov som er mer liberal enn den norske. I SVTs viktige TV-utspørring forsikret Busch til og med at alle i partiets riksdagsgruppe ville være bundet til å stemme for en eventuell grunnlovsfesting av retten til abort.
Kristne interesser inn fra start
Det overordnede valgløftet til kristne kjernevelgerne er at en ny regjering vil løfte kulturarven og kristenverdiene langt høyere enn dagens.
– Hvilke endringer kan du love dem?
– I vår tenkning skal kristne organisasjoner og forsamlinger inkluderes «fra start». Ikke sånn etterpå. Slik har det jo har vært med dagens regjering. Det er bare å se på pandemihåndteringen, der tiltak for kultursektoren og alt annet kom først. Det var utenfra vi da måtte presse endringer frem.
[ Jimmie Åkesson i intervju: – Kristendom skal få særstilling ]