Onsdag sendte Senterpartiets sentralstyre ut sitt forslag til oppdaterte etiske retningslinjer, som partiet skal stemme over på sitt landsstyremøte om to uker.
Dette skjer etter en vår med metoo-avsløringer og påfølgende kritikk om oppfølging av varsler i partiet.
Vårt Land skrev i sommer om et varsel mot en Sp-profil der varsler hevder hun aldri fikk vite om varselet ble ferdig behandlet og hva konklusjonen ble.
Partiets generalsekretær hevdet på sin side at varselet ble grundig behandlet.
Dette vil Sp-toppene gjøre med varslingsrutiner
Slik foreslår sentralstyret å forbedre varslingsrutinene til partiet (endringene står i kursiv):
- Varsler skal ha tilbakemelding om at varsel er mottatt og den videre håndtering så snart som mulig og senest innen 14 dager etter at varselet er fremsatt.
- Dersom den som varsler ikke selv er part i saken, skal vedkommende få bekreftelse når varselet er mottatt og tatt opp til behandling. Vedkommende har ikke krav på videre informasjon rundt håndteringen av varselet.
- Det kan også varsles direkte til den ansatte som er utpekt som varslingsmottaker sentralt.
Skal som hovedregel kunne varsle til begge kjønn
Senterkvinnene krevde i vår at man også må kunne varsle til en kvinne i partiets sentrale apparat.
Under punktet seksuell trakassering er følgende formulering lagt til i sentralstyrets nye forslag:
- Det kan også varsles direkte til den ansatte som er utpekt som varslingsmottaker sentralt. Som hovedregel skal begge kjønn være representert som varslingsmottakere, men det er viktig at utpekt varselmottaker har HR-kompetanse.
Kommer etter høringsrunde i partiet
Dokumentet fra Sp sitt sentralstyre kommer etter at partiorganisasjonen har sagt sitt i en høringsrunde.
Sentralstyret sendte et første utkast på høring før sommerferien. I august kom Senterkvinnene med sitt svar: Bra, men ikke bra nok.
Nå har Sp-toppene gjennomgått høringssvarene og levert sitt endelige forslag.
Under «oppfølging av varsler» er dette også lagt til:
- Ved behandlingen av saker om kritikkverdige forhold og seksuell trakassering skal saksbehandlingen dokumentere partiets håndtering og handlinger i saken.
- Dokumentasjonen skal håndteres i henhold til GDPR. Hovedregelen er at opplysningene skal slettes innen 5 år etter at saken er avsluttet.
Senterkvinnene er fornøyde
Leder for Senterkvinnene, Wenche Skallerud er veldig fornøyd med at hele partiorganisasjonen nå har gått inn for å endre de etiske retningslinjene.
– Hvilken effekt håper du at de nye etiske retningslinjene vil ha for kulturen i partiet?
– Jeg tenker at all gjennomgang og alt fokuset som har vært på de etiske retningslinjene nå har ført til at vi er mer skjerpet enn tidligere, sier Skallerud som nå mener det blir lettere for kvinner å varsle i partiet.
Alt fokuset som har vært på de etiske retningslinjene nå har ført til at vi er mer skjerpet enn tidligere
— Wenche Skallerud, Senterkvinnene,

I de nye retningslinjene påpekes det følgende: «Det er viktig at utpekt varselmottaker har HR-kompetanse.» Skallerud sier hun er trygg på at hovedorganisasjonen sørger for at det er nok kvinner med HR-kompetanse i organisasjonen.