Nyheter

Hjelp, jeg er sjalu på Jesus

SJALUSI: Han er sjalu på kjærestens nære forhold til Jesus og vondt blir bare verre fordi han skjemmer seg over sine følelser. Han lurer på om det er noe galt med han som er sjalu på Jesus – hvordan kan han noensinne konkurrere med Guds Sønn?

Kjære Samlivpanelet

Jeg har nylig fått meg en kjæreste som jeg har blitt veldig glad i. Vi deler begge et kristent livssyn, men hun har en mer konservativ bakgrunn enn det jeg selv har. Dette medfører blant annet at vi ikke har et sexliv fordi hun sparer seg til et eventuelt giftermål.

Dette er i utgangspunktet helt greit for meg ettersom jeg opplever at det styrker min tro, men det er noe annet som har oppstått som uroer meg. Dette er noe jeg skammer meg over og jeg har ikke fortalt det til henne eller noen andre: Jeg er sjalu på Jesus.

Hun har et nært forhold til Jesus og forteller meg at hun snakker til han hver eneste kveld

Hun har et nært forhold til Jesus og forteller meg at hun snakker til han hver eneste kveld. Han får vite ting om henne som ingen andre vet. Dette er ting hun heller ikke forteller til meg. Jeg vet dette høres helt sprøtt ut.

Hva kan jeg gjøre med det? Jeg har forsøkt å be, jeg har forsøkt å tvinge tankene mine over på noe annet, men til ingen nytte. Jeg kan ikke noe for det, men jeg er sjalu på Jesus, hjelp meg!

Hilsen Jakob

Hei Jakob,

Du setter ord på noen vonde følelser og du våger å dele noen vanskelige tanker. Altfor mange, og da spesielt unge menn, velger dessverre å holde slikt for seg selv. Det virker som at du har god forståelse for hva du føler og i tillegg har du nå valgt å dele følelsene. Det berømmer jeg deg for!

Å dele personen man elsker med Jesus

Du skriver at du er sjalu på Jesus og gir uttrykk for at dette er noe du skammer deg over. Skammen kan forstås som reaksjon på sjalusien. Sjalusi er noe som gjerne oppstår som en konsekvens av at man redd for å miste noen man har kjær til noen andre. Som barn kan man oppleve at slike følelser oppstår, fordi man ikke vil dele mamma eller pappa med søsken. Som voksen er personen man ikke vil dele, gjerne noen man har romantiske følelser for.

Når skammen blir en hindring

Selv om sjalusi har den funksjon å beskytte det man elsker fra å forsvinne, er det i vårt samfunn verdsatt at man legger lokk på slike følelser. Følelser som sjalusi etterfølges ofte av skam. Noen ganger kan skam være konstruktivt fordi det kan føre til at man endrer uhensiktsmessige vaner.

Altfor ofte blir (…) skammen en hindring for å oppnå bedre forståelse for sitt indre liv

—  Kristoffer Whittaker

Altfor ofte blir likevel skammen en hindring for å oppnå bedre forståelse for sitt indre liv. Når man derimot får muligheten til å ta vonde følelser på alvor, kan de få muligheten til å bli omdannet fra noe destruktivt til noe mer nøytralt, eller til og med positivt.

Like nær som Jesus!

En måte å forstå din sjalusi på, er at det er et uttrykk for at du ønsker å være nærere din kjæreste. Ja, man kan til og med si at du ønsker å være like nær din kjæreste som Jesus er. Gitt dette perspektivet vil jeg tørre å påstå at det ikke er så merkelig at du har hatt sjalu følelser overfor Jesus – en som betyr så mye for henne.

Kanskje du er usikker på din egen posisjon i relasjon til henne? Du har tross alt ikke vært sammen med henne så lenge, så det hadde ikke vært så rart om du var redd for å miste henne?

To sider av samme mynt

Sjalusi og kjærlighet kan forstås som to sider av samme mynt. Det er to følelser som er nært beslektet. Husk det er ikke følelsene i seg selv det er noe galt med, men heller hvordan de kan komme til uttrykk gjennom destruktiv atferd. Derfor er det så viktig å snakke om det så man kan få støtte og hjelp til å håndtere dem.

Hva følelsene betyr for deg som kristen

Jeg har svart deg ut ifra min fagkunnskap som psykolog. Mitt siste råd til deg, om du måtte ønske det, er å ta dette videre med en teolog eller en kristen du har tillit til – for eksempel i sjelesorg. Ditt brev setter jo også i gang tanker om ditt eget forhold til Jesus, og hva de følelsene som vekkes i deg betyr for deg som kristen.

Kanskje du til og med kan åpne opp for å snakke om dette med din kjæreste?

—  Kristoffer Whittaker

Kanskje du til og med kan åpne opp for å snakke om dette med din kjæreste? Uansett hva du måtte velge, så tror jeg at fortsette å sette ord dine følelser er en god ting.

Lykke til med følelseslivet!

Vennlig hilsen

Kristoffer Whittaker

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter