Nyheter

Flere barn hentet bort fra jødisk sekt i Mexico

MEXICO: Det meksikanske politiet samarbeidet med tidligere Mossad-agenter fra Israel for å redde ut barn og ungdommer fra den jødiske gruppen Lev Tahor. Gruppen defineres av israelske domstoler som en «farlig sekt».

Det meksikanske politiet har hentet ut flere barn og ungdommer fra Lev Tahor sitt tilholdssted i jungelen i Mexico, melder BBC. Lev Tahor er en jødisk gruppe som ofte defineres som «ultraortodoks». Israels myndigheter kaller gruppen en «farlig sekt».

Tidligere Mossad-agenter fra Israel skal også ha bistått i aksjonen, som ifølge kringkasteren har vært planlagt over flere år.

To medlemmer av Lev Tahor skal være arrestert, mistenkt for menneskehandel og alvorlige seksuelle krenkelser, blant annet voldtekt, sier Israels utenriksdepartement, ifølge BBC.

Blant barna som er hentet ut, er en tre år gammel gutt som nå er tilbake i Israel hos sin far, Yisrael Amir. Amir forlot selv sekten for flere år tilbake, og har siden forsøkt å få foreldreretten til sønnen, skriver britiske Daily Mail.

Flere medlemmer ble arrestert for ulovlig immigrasjon. De resterende medlemmene av gruppen holdes foreløpig i et anlegg som eies av meksikanske myndigheter, ifølge BBC.

Barna skal være fjernet fra gruppen og blir tatt hånd om av myndighetene.

Bortføring og seksuell utnyttelse av barn

Dette er ikke første gang medlemmer av Lev Tahor må i møter med politiet. Ifølge ABC News ble to av gruppens ledere i november i fjor dømt for bortføring og seksuell utnyttelse av to barn i New York.

Tilknytningen til en karismatisk leder i en veldig isolert gruppe som driver med ulovlig aktivitet, er svært sterk

—  Marci Hamilton

Den ultraortodokse gruppen skal ha medlemmer i Canada, USA, Mexico, Guatemala og Israel.

Kvinnene i sekten er tydelig gjenkjennbare i sine heldekkende plagg, noe som i flere tilfeller har gitt medlemmene kallenavnet «Jødisk Taliban».

Lev Tahor er kjent for strenge straffer innad i gruppen. De arrangerer barneekteskap og krever at jenter helt nede i treårsalderen må dekke seg til, skriver BBC.

Gruppen ble startet i Israel i 1988 av Rabbi Shlomo Helbrans. Han omkom i 2017 i forbindelse med en rituell nedsenkingsseremoni i en elv i Mexico. Da uttalte professor i religion ved University of Pennsylvania, Marci Hamilton, til National Post i Canada at gruppen sto overfor et maktvakuum.

– Tilknytningen til en karismatisk leder i en veldig isolert gruppe som driver med ulovlig aktivitet, er svært sterk.

Siden da har Helbrans sønn Nachman Helbrans tatt over lederskapet.

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter