Nyheter

Vedum: Et budsjett som skal få kontroll på den høye prisveksten

STATSBUDSJETTET: Statsbudsjettet skal få bukt med den høye prisveksten og dempe oljepengebruken, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Tradisjonen tro møtte pressen opp utenfor Vedums bolig på morgenen for statsbudsjettet.

– Hovedutfordringen for mange har vært de høye prisene, den høye prisveksten. Derfor skal vi lage et budsjett som gjør at vi får mer kontroll på den og hvor vi skal dempe oljepengebruken. Høy prisvekst rammer spesielt folk med vanlige og middels inntekter, og veldig mange småbedrifter rammes også av det, sa Vedum til pressen.

På spørsmål om han gleder seg eller gruer seg til å legge fram budsjettet, svarte han:

– Det er litt begge deler selvfølgelig. Jeg har sett fram til dette, så vet jeg jo også at det er en lang dag hvor vi kommer til å drive på fra nå til 23.

– Ganske mye mer penger til Forsvaret

Pressen fulgte Vedum fra boligen hans og ned til Stortinget.

På veien til Stortinget lovet Vedum at det kommer «ganske mye mer penger» til Forsvaret.

Det kommer «ganske mye mer» penger til Forsvaret, lover Vedum på

– Hvis du sammenligner forsvarsbudsjettet som kommer i dag, med det som ble vedtatt i fjor høst, er det ganske mye mer penger.

Hvor mye mer, ville han ikke avsløre.

– Det kommer klokka 10, sa Vedum med et smil før han stoppet innom et bakeri for en kaffepause på vei ned mot Stortinget.

Om skatteflukt: – Koselig med alle som blir i Norge

Flere milliardærer har flyttet til land med gunstigere skatteordninger. Finansministeren sier han foretrekker at milliardærene blir værende i Norge.

Torsdag morgen ble han spurt om han frykter at ytterligere milliardærer flytter fra Norge i lys av regjeringens skattegrep i statsbudsjettet.

– Nei, altså jeg synes det er koselig med alle som blir i Norge, selvfølgelig er det det beste. Men så er det sånn at i Norge har vi hatt et spleiselag. De som har aller sterkest økonomi og mest ressurser, må bidra litt mer, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Mange av dem som har bygd seg opp de milliardærverdiene, må tenke på at det er takket være at de har hatt et velfungerende samfunn at man kan gjøre det. Det spleiselaget vi har hatt i Norge, har skapt mye privat rikdom, og det er bra. Er det stor privat rikdom, så er det en god norsk tradisjon at man deler, sier Vedum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter