Nyheter

Frykt for full krig i Jemen etter at våpenhvilen brøt sammen

Kamper har brutt ut flere steder i Jemen siden våpenhvilen utløp, ifølge militærkilder. FNs utsending jobber på spreng for å få i stand en ny våpenhvile.

Den seks måneder lange våpenhvilen har ført til en kraftig reduksjon i krigshandlinger siden april. Men avtalen løp ut søndag, og frykten er nå at krigen i Jemen skal vende tilbake for fullt etter årevis med enorme lidelser.

FNs spesialutsending Hans Grundberg lover at det pågår en utrettelig innsats for å gjenopplive våpenhvilen.

Flere hundre tusen mennesker er drept siden en militærallianse ledet av Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiene i 2015. Krigen har skapt verdens verste humanitære krise, ifølge FN.

Færre drepte barn

Hjelpeorganisasjoner er skuffet over at partene ikke fikk forlenget våpenhvilen i tide. Røde Kors påpeker at våpenhvilen har gitt befolkningen et pusterom fra kampene og håp om en varig løsning på konflikten. 23,4 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp i Jemen.

Redd Barna sier tallet på barn som blir drept eller såret, har falt med 34 prosent til 167 under våpenhvilen, hvorav to av tre ble forårsaket av landminer og blindgjengere.

Flyktninghjelpen er også dypt skuffet over at våpenhvilen ikke ble forlenget i tide.

– Her går man glipp av en enorm mulighet til å hjelpe millioner av sivile som er ofre for en brutal konflikt, sier organisasjonens landdirektør Erin Hutchinson.

Ville utvide avtalen

Houthiene har avvist Grundbergs plan om å forlenge våpenhvilen i et halvt år og utvide avtalen til å omfatte nye områder.

– Forslaget innfrir ikke kravene til det jemenittiske folk og etablerer ikke en fredsprosess, hevder den jemenittiske bevegelsen.

Grundbergs plan omfattet forslag om å gi lønn til offentlig ansatte, åpne veier inn i den blokkerte byen Taiz og trappe opp kommersielle flygninger fra hovedstaden Sana. FN-utsendingen foreslo også å åpne for at flere drivstoffskip kunne legge til kai i Hodeida, samt at partene forpliktet seg til å løslate fanger og gjenoppta en «inkluderende» politisk prosess.

Meldinger om kamper

Mandag melder regjeringskilder at houthi-opprørere har gått til angrep sør for Maarib, regjeringsstyrkenes siste fotfeste nord i Jemen. Det meldes også om angrep fra houthiene i Taiz, Jemens tredje største by.

Det har vært sporadiske kamper i landet også mens våpenhvilen rådet.

Midtøsten-ekspert Elisabeth Kendall ved Cambridge University mener det fortsatt er håp om en våpenhvileavtale.

– Det kan fortsatt være mulighet for å gjenreise våpenhvilen. Det kan rett og slett hende at de stridende aktørene posisjonerer seg ved å la tidsfristen gå ut, sier Kendall.

– Men jeg tror det beste vi kan håpe på nå, er nok en midlertidig mekanisme heller enn den utvidede seks måneder lange våpenhvilen som FN ønsket seg, tilføyer hun.

(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter