Nyheter

Støre om gasslekkasjene: – Forsvaret trapper opp tilstedeværelsen

Jonas Gahr Støre sier at lekkasjene fra gassrørledningene i Østersjøen ser ut som en villet handling. Men det kan ta tid å finne ut hvem som står bak.

– Vi anser situasjonen som alvorlig, og det ser altså ut som en villet handling, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Støre sier at bakgrunnen for antakelsen om at gasslekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2, som oppsto mandag kveld, er villet blant annet baserer seg på tilbakemeldinger fra Sverige og Finland.

– Jeg snakket med de to statsministerkollegaene mine sent i går kveld. Det er også nær kontakt mellom myndighetene, politi, forsvar og etterretningstjenester. Summen av det bildet som gis nå av faglige eksperter som vurderer det som antakelig har vært eksplosjoner av et stort format og skadene som er gjort på rørledningene, så forsterker det inntrykket – også fra dem som har erfaring med vedlikeholdt av gassrørledninger – at dette har vært det vi kaller en villet handling, sier han.

Statsministeren sier at Norge er bevisst på å ivareta sikkerheten på norsk sokkel, som Europas største gassleverandør.

– Det er nå avgjørende at Europa og Nato står samlet, vi må komme til bunns i hva som har hendt og hvem som står bak, men det kan ta noe tid, sier Støre.

Forsvaret trapper opp tilstedeværelsen

I etterkant av det som skjedde i Østersjøen vil Forsvaret være mer til stede og synlige i områdene rundt norske olje- og gassinstallasjoner.

– Både selskapene og norske myndigheter samarbeider tett for å styrke sikkerheten. Samarbeidet mellom selskapene, forsvaret og myndighetene blir forsterket ved at de også er under sikkerhetsloven og kan utveksle informasjon, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Han sa at det blir mer vakthold, både på sjøen, i lufta, under vann og ikke minst på nettet.

– Sikkerheten på norsk sokkel er styrket. Sentrale selskaper i oljesektoren er nå delvis underlagt sikkerhetsloven, og sentrale personer i disse selskapene er sikkerhetsklarert. Det betyr at selskapene løpende kan dele gradert informasjon om et mulig trusselbilde, sa statsministeren.

Droneaktivitet rundt sokkelen skal etterforskes

Norske myndigheter har sett en unormal økning i aktivitet av droner på norsk sokkel, spesielt i september, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Det følger vi tett med på, og saken er under etterforskning av politiet i samarbeid med flere andre aktører, sier Støre på en pressekonferanse onsdag i forbindelse med situasjonen rundt gasslekkasjen i Østersjøen.

Det har blitt observert droner ved norske installasjoner i Nordsjøen den siste tiden. Støre sier at dette er snakk om droner av ulik størrelser.

– Dette er også en av grunnene for den økte beredskapen rundt norske installasjoner, fortsatte han.

Samtidig fastholdt Støre at det ikke foreligger noen konkret trussel mot norske installasjoner.

Senere onsdag skal olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) stille i Stortinget for å svare på spørsmål knyttet til gasslekkasjene i Østersjøen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter