Nyheter

Endelig valgresultat i Italia: Høyrekoalisjon gjorde brakvalg

VALG: Høyrekoalisjonen med Giorgia Meloni i spissen vant valget i Italia med 43,8 prosent av stemmene, viser de endelige resultatene etter valget søndag.

Melonis eget parti Italias brødre fikk totalt 26 prosent av stemmene. De andre to partiene i koalisjonen, Ligaen og Fremad Italia, fikk henholdsvis 8,8 prosent og 8,1 prosent oppslutning.

Ettersom Italias valglov tjener partier som har inngått avtaler før selve valgdagen, har de tre høyrepartiene sikret seg rent flertall i nasjonalforsamlingen, selv om sentrum-venstre samlet sett fikk flere stemmer.

Koalisjonen ender opp med 237 seter i deputertkammeret som har totalt 400 seter, og 115 seter i senatet som har 200 seter. De sikret seg derfor et klart flertall.

Det største opposisjonspartiet Sosialdemokratene (PD) ledet av Enrico Letta fikk 19 prosents oppslutning og har sammen med sin allianse 84 seter i deputertkammeret og 44 seter i senatet.

Ytre høyre

Italias brødre har nyfascistiske røtter, men regnes i dag som et nasjonalkonservativt parti. I forrige valg, i 2018, fikk partiet drøyt 4 prosent av stemmene.

Meloni har kommet med en rekke kontroversielle uttalelser i valgkampen og tatt i bruk slagordet «Gud, nasjonen og familie». Hun har rast mot det hun kaller «LHBT-lobbyen», «woke-ideologi» og «Islams vold», og hun har hyllet det spanske ytre-høyrepartiet Vox.

Valgkampen

Valgkampen var preget av Russlands krig i Ukraina og energikrisen.

Disse sakene har delvis splittet høyresiden. Meloni har uttrykt støtte til Ukraina og er imot at Italia skal låne penger for å hjelpe folk med strømregningen. Ligaens leder Matteo Salvini har inntatt en mer prorussisk holdning, stilt spørsmål ved sanksjonene mot Russland og bedt om mer hjelp til kriserammede italienere.

Berlusconi, som i lang tid har vært venn med Vladimir Putin, ble møtt med skarp kritikk tidligere i september etter å ha antydet at den russiske presidenten ble «presset» til å innlede krigen av sin egen krets.

Høyrepartiene har i tillegg vektlagt migrasjon, skattekutt og styrking av økonomien. Sentrum-venstre har fremmet sosial rettferdighet, klima og internasjonalt samarbeid.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter