Nyheter

Politiet ferdig med å etterforske pendlerboligsakene

FERDIG: – Vi tar sikte på å avgi innstilling til statsadvokaten i løpet av kort tid, skriver politiadvokat Christian Stenberg til Vårt Land.

«Saken er (sett fra politiets side) ferdig etterforsket».

Det skriver politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt i en e-post til Vårt Land.

Politiet sikter på å avgi sin innstilling til påtaleavgjørelse snart, opplyser han. Det er statsadvokaten i Oslo som tar beslutningen om tiltale eller henleggelse etter at politiet har gitt sin anbefaling.

«Det er en del bevis å gjennomgå, men vi tar sikte på å avgi en innstilling til statsadvokaten i løpet av kort tid», skriver politiadvokat Stenberg.

«Vi vil ikke kunne gi opplysninger om innholdet i innstillingen, og kan heller ikke si hvor lang tid statsadvokaten bruker på å treffe sin beslutning», fortsetter han.

I februar kom nyheten om at flere politikere var blitt innkalt til avhør av politiet. Nå må trolig flere vente i spenning på statsadvokatens påtaleavgjørelse.

Etterforsket om politikere har begått bedrageri

Det var i november i fjor at førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim utstedte en etterforskningsordre på bakgrunn av nyhetene om at flere stortingsrepresentanter kan ha praktisert pendlerregelverket feil.

– I lys av det framkomne foreligger rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold – nemlig bedrageri, skrev Alfheim i ordren.

Lurer du på hva pendlerboligsaken dreier seg om? Se faktaboks nederst i saken.

GÅR AV: Kjell Ingolf Ropstad går av som både partileder i KrF og som barne- og familieminister, etter skatteavsløringene fredag.

Startet med Ropstad-avsløring

Det var i innspurten av valgkampen i fjor at Aftenposten kom med sin første avsløring om KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde fått gratis pendlerbolig av Stortinget i Oslo, selv om han eide et hus som han leide ut 29 kilometer unna.

Ved valget falt KrF under fire-tallet og sperregrensen. Så førte en ny innrømmelse i Aftenposten til at Ropstad innrømmet å ha tatt aktive grep for å unngå skatt på statsrådboligen.

Det bidro til at Ropstad trakk seg som KrF-leder og statsråd etter et høydramatisk døgn.

Eva Kristin Hansen og Hadia Tajik gikk av

Siden har det kommet flere avsløringer om andre politikere, som skal ha gjort lignende disposisjoner knyttet til pendlerbolig og skatt. Tunge navn har måttet takke for seg:

  • I fjor høst trakk stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) seg etter avsløringer i Adresseavisen, og fordi politiet åpnet etterforskning av politikeres pendlerboliger.
  • I vår trakk Hadia Tajik seg som nestleder i Arbeiderpartiet og gikk av som arbeidsminister.

Skatteetaten har undersøkt – Tina Bru varslet om skattesmell

Parallelt med at politiet etterforsker om stortingsrepresentanter har brutt straffelovens bedrageri-bestemmelse, har Skatteetaten undersøkt om politikere har betalt for lite skatt.

Før sommeren la Skatteetaten fram en rapport som sa at 45 politikere har betalt for lite skatt. 28 skal være stortingsrepresentanter, 17 regjeringsmedlemmer.

Ifølge Aftenposten har både Ap, Høyre, KrF, Sp, Frp, Venstre og SV politikere som har mottatt ekstra skattekrav fra Skatteetaten.

Nylig avslørte NRK at Høyres nestleder Tina Bru har fått varsel om skattesmell fra Skatteetaten. Sentralt i saken er en toroms-leilighet i Stavanger der Bru, hennes familie og hennes foreldre var folkeregistrert samtidig, ifølge statskanalen.

---

Pendlerboligsaken

  • Stortinget eier 143 leiligheter i Oslo. Disse skal dekke boligbehovet til stortingsrepresentanter som er folkeregistrert eller faktisk bosatt mer enn 40 km i kjørelengde fra Stortinget.
  • Aftenposten har det siste året meldt om flere politikere som har hatt pendlerleilighet fra Stortinget samtidig som de har eid boliger som de leide ut i Oslo-området. Det er flere representanter som er eller har vært registrert bosatt hos foreldrene og fått pendlerbolig. Dersom man ikke har utgifter til egen bolig, er regelen at man skal skatte av fordelen med gratis bolig. Men dette har vært praktisert ulikt.
  • Skatteetaten varslet også i desember Stortingets administrasjon om kontroll med grunnlaget for arbeidsgiveravgift for pendlerboliger tildelt av Stortinget i perioden 2017–2020.
  • I juni opplyser Skatteetaten at det klart at totalt 28 stortingspolitikere og 17 tidligere regjeringspolitikere får skattekrav. Kravene gjelder i perioden 2017–2020.

Kilder: Adresseavisen, Aftenposten, NTB, Stortinget

---

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter