Nyheter

«Krigsseileren» er Norges Oscar-håp

FILM: Regissør Gunnar Vikenes film «Krigsseileren» er Norges kandidat til den 95. Oscar-utdelingen i mars neste år.

I sin begrunnelse uttaler den norske Oscar-komiteen at filmen tar for seg et historisk brennbart tema i en film som føles ubehagelig dagsaktuell.

– «Krigsseileren» er både brutal og nyansert i sin skildring av en gruppe mennesker som historien forsøker å glemme. Kristoffer Joner, Ine Marine Wilmann og Pål Sverre Hagen gjør noen av sine aller beste roller i en mesterlig film, som man ikke kan forlate uberørt, leste Filminstituttets direktør Kjersti Mo da hun presenterte Oscar-kandidaten i Oslo mandag.

Relevant og viktig

Produsent Maria Ekerhovd sier det er et enormt engasjement rundt filmen.

– Folk blir veldig berørt av den. Den oppleves som relevant og viktig, og jeg tror også akademimedlemmene vil få den følelsen Det gjør at den skiller seg ut og at det gir oss muligheter, sier hun til NTB.

Hun trekker fram at filmen handler om sivile i krig.

– Det er en tematikk som er relevant over hele verden, dessverre. Historien er ikke fortalt før, og har relevans også i USA og Canada. Det opplevde vi da vi viste den på filmfestivalen i Toronto, sier Ekerhovd.

Regissøren Gunnar Vikene håper nominasjonen kan bidra til at enda flere får sett filmen, og bli kjent med historien.

– Det har alltid vært viktig for oss. Dette er en del av vår historie vi ikke skal glemme. Det virker som det finnes noe i denne filmen som også treffer et publikum som ikke har noe forhåndskunnskap om dette, sier han til NTB.

Første utvelgelse

I fjor nominerte Norge «Verdens verste menneske », som havnet i den endelige nominasjonslista i kategorien Beste internasjonale film på Oscar-utdelingen, men uten å vinne.

Alle land kan melde på en Oscar-kandidat. Den første utvelgelsen skjer 21. desember, når 15 filmer blir valgt ut til en langliste.

Fem av disse nomineres 24. januar til selve Oscar-gallaen, som foregår søndag 12. mars i Dolby Theatre i Los Angeles.NTB Nyheter

NTB nyheter

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter