Nyheter

Italia-ekspert tror ikke Meloni vil vende EU ryggen

VALG: Giorgia Meloni og hennes ytre høyre-koalisjon har begrensede muligheter til å velte om på den italienske økonomien og forholdet til EU, tror Italia-ekspert.

Giorgia Meloni og hennes ytre høyre-koalisjon ser ut til å gå seirende ut av søndagens valg i Italia. Italia ligger dermed an til å få sin første kvinnelige statsminister og den mest høyreorienterte regjeringen siden andre verdenskrig.

Det var som forventet, sier førsteamanuensis Elisabetta Cassina Wolff ved Universitetet i Oslo.

– Meloni ledet på meningsmålingene under hele valgkampen, så dette er ingen stor overraskelse, sier Wolff, som for tiden er i Roma.

----

Giorgia Meloni

 • Født 15. januar 1977. Oppvokst i et arbeiderklassestrøk i Roma.
 • Faren var venstreorientert og forlot familien og flyttet til Kanariøyene da Giorgia Meloni var ett år.
 • Begynte å interessere seg for politikk som 15-åring og meldte seg inn i ungdomspartiet til et nyfascistisk parti som ble startet av en minister fra Benito Mussolinis regjering.
 • I 2018 ble hun i en alder av 31 år Italias yngste minister noensinne, som idretts- og ungdomsminister i Berlusconis regjering.
 • I 2012 var hun med på å danne det nasjonalkonservative partiet Italias brødre, som hun selv er leder for.
 • Søndag 25. september ble partiet landets største med en oppslutning på nesten 26 prosent, ifølge foreløpige resultater.
 • Meloni blir etter alt å dømme Italias første kvinnelige statsminister i spissen for en sterkt høyreorientert trepartiregjering.
 • Alenemor til en fem år gammel jente, som hun fikk med en italiensk TV-journalist.
 • Hun beskriver seg selv som treningsnarkoman, og sier at hjernen hennes blir som en trykkoker hvis hun ikke løper. Hun regner seg ikke som fascist, men sier hun identifiserer seg med Mussolinis arvtakere.
 • Slagordet hennes er «Gud, fedrelandet og familien».
 • Kilder: Ritzau og BBC

----

Tynget av gjeld

I motsetning til høyresiden, lyktes ikke venstresiden med å stable på beina en sterk koalisjon i valgkampen. Melonis motstandere brukte også mye tid på å advare mot ytre høyre-koalisjonen.

Italias andre statsministerkandidat, partileder Enrico Letta i Det demokratiske parti, mente sågar at Italia sto overfor et «Brexit-øyeblikk».

Men Wolff tror ikke det blir store omveltninger med Meloni som statsminister.

– Det blir ingen revolusjon med disse partiene i regjering. De kommer til å stramme inn på innvandringspolitikken, kanskje avskaffe borgerlønnen.

– Men de har ikke mulighet til å gjøre noe som helst med skattesystemet på grunn av Italias store gjeld.

Avventende til reforhandling

Wolff forventer heller ingen store endringer i utenrikspolitikken.

– Salvini kunne kanskje kommet med noen overraskelser, men hans parti gjorde det dårlig. Meloni følger EU-linjen og Nato-linjen, og har sagt at hun støtter Ukraina.

Meloni har tidligere truet med å reforhandle en økonomisk avtale med EU der 2000 milliarder kroner øremerkes Italia, mot at landet gjennomfører en rekke reformer.

– Vi får se om det blir noe av, sier Wolff.

Hun tror det blir viktig hvem Meloni velger som finansminister.

– Det er for tidlig å si hvem det blir, men jeg har sett signaler som kan tyde på at hun velger en som er godt likt i EU og som kan holde gjelden under kontroll.

– I så fall vil vi ikke se vesentlige endringer i Italias politiske kurs.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter