Nyheter

Redningspakke skal få britene ut av økonomisk hengemyr

ØKONOMI: Storbritannias nye regjering la fredag fram ​​en økonomisk redningspakke på titalls milliarder pund og skattekutt for å støtte husholdninger og bedrifter.

Landet er rammet av den høyeste inflasjonen på flere tiår, og nasjonen er på full fart mot resesjon.

Den nyutnevnte finansministeren Kwasi Kwarteng sa at det vil koste rundt 60 milliarder pund, eller cirka 705 milliarder kroner, for å sette et tak på de høye energiregningene i løpet av det første halvåret.

– Statsministeren har handlet raskt for å kunngjøre et av de mest betydningsfulle inngrepene den britiske staten noensinne har gjort, sa Kwarteng til parlamentet da han la fram minibudsjettet.

EU-arvet grep

I en situasjon der millioner av briter står overfor en levekostnadskrise, satte Kwarteng ned et EU-arvet tak på bankenes bonusordninger etter brexit for å styrke finanssektoren.

Han fremmet også en plan for å kutte den laveste skattesatsen og reduserte den høyeste til 40 fra 45 prosent.

Finansministeren reverserte også en planlagt økning i skatten på selskapers overskudd, som ble underskrevet av statsminister Liz Truss' forgjenger Boris Johnson.

Skattelette

Kwarteng sa allerede torsdag at han ville skrinlegge en skatt på lønn, og reversere en økning på 1,25 prosentpoeng i folketrygden som hans forgjenger Rishi Sunak satte i verk.

De nye tiltakene kommer samtidig som Bank of England advarer om at Storbritannia er på vei inn i resesjon, etter hvert som høye energi-, drivstoff- og matvarepriser sliter på britenes økonomi.

I tillegg har pundet falt mot dollaren, og sank til et nytt lavpunkt før Kwartengs kunngjøring fredag.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter