Nyheter

Norge får sentral rolle på verdens viktigste barnebokmesse

BARNEBØKER: Tidligere i år kunne Vårt Land skrive at Norge søkte om å få være gjesteland på barnebokmessa i Bologna. Nå er søknaden innvilget, og norske barnebøker skal vises frem til hele verden.

Norge skal være gjesteland på bokmessa i Bologna i 2026. Det melder Norla, senteret som fremmer norsk litteratur internasjonalt, på sine egne nettsider.

Bokmessa i Bologna er verdens viktigste bokmesse for barne- og ungdomslitteratur. Hvert år inviteres et land til å få vise frem litteratur fra sitt land. I 2026 vil Norge få denne muligheten. Tidligere i år skrev Vårt Land om Norlas arbeid for å få en plass på bokmessen.

Barnebokmessa har holdt på i nesten 60 år. Under årets messe var det over 20.000 gjester samt 1070 utstillere fra 90 ulike land. Til Norla sier leder i Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Alexander Løken, at de ser frem til å løfte frem norske forfattere og illustratører.

– Det er en stor ære å få være gjesteland i Bologna, og en viktig bekreftelse på at barne- og ungdomslitteratur fra Norge er i verdensklasse, sier Løken.

Vårt Land meldte i april at Norla søkte om å bli gjesteland i 2026. Da sa direktør i Norla, Margit Walsø, at de ønsket å vise frem norsk barnelitteratur.

– Vi vil vise fram det rike spekteret av modige og nyskapende historier som norsk barnelitteratur byr på, og jobbe for sjangeren som kanskje er den viktigste sjangeren av alle for å styrke lesing og leseglede, sa Walsø i april.

Mindre enn Frankfurt

Verdens ledende bokmesse for voksenbøker avholdes Frankfurt hvert år. I 2019 var Norge gjesteland der, det prosjektet kostet 52 millioner kroner. Dette prosjektet vil ikke være like stort, opplyser Norla.

– Dette prosjektet vil ikke være av samme størrelsesorden som Frankfurt. Men vi tar med oss erfaringene derfra inn i mindre prosjekter, sa Walsø.

Norsk barnelitteratur har allerede høy status internasjonalt, nå ønsker Norla å bruke denne muligheten til å bygge videre på den eksisterende interessen, ifølge Walsø.

– Det skjer mye knyttet til unges lesing og nye formater akkurat nå. I tillegg gir dette forfatterne en mulighet til å møte nye lesere etter pandemien.

Prosjektet vil bli gjennomført av Norla i samarbeid med den norske ambassaden i Roma og andre internasjonale partnere.

Jan Kjærstad gir ut romanen «En tid for å leve». Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kan forsterke tendens

Frankfurt-messen førte til en sterk økning av salg av norsk litteratur til utlandet, en tilsvarende rolle i Bologna vil forsterke tendensen som allerede er der, mener Even Råkil. Han er rettighetssjef i Oslo Literary Agency (OLA) er Norges største litteraturagentur. De representerer forfattere og illustratører, og bistår i rettighetssalg til utenlandske forlag.

Råkil forklarer at messen i Bologna har stor betydning for bokbransjen internasjonalt, som den største rendyrkede møteplassen for barnebøker.

– Barne- og ungdomsbøker er det vi i OLA har solgt mest av internasjonalt de siste årene. Og under pandemien ble etterspørselen etter barnebøker forsterket, sier han.

Da Norge var vertsland i Frankfurt var forfatter Jan Kjærstad tydelig kritisk til det. Da Vårt Land snakket med han i april før Norge fikk innvilget søknaden som vertsland var han derimot mer positiv. Han sa at barnebokuniverset er mildere og mer lavmælt.

– Jeg er mindre kritisk til en barnebokmesse, i og med at budsjettet er lavere og vi har mange gode barne- og ungdomsforfattere akkurat nå, sa han.


Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter