Nyheter

KrFU-sjef Bjuland tøft ut: Partiet skal ikke være «moralsk kompass»

LANDSMØTE: Etter debatt-bølgene om nytt abortsyn ønsker KrFU-leder Hadle Bjuland at partiet tar et oppgjør med seg selv: Bort fra rollen som «ombudsparti» for kristne - slik Sp er det for bønder.

– I kjølvannet av abortdebatten er det ledet opp til en debatt om hva folk mener KrF skal være. Men KrF eller KrFU hverken er eller skal være et moralsk kompass eller et ombudspartiet for kristne, sa Hadle Rasmus Bjuland i åpningstalen til KrFUs landsmøte.

Nå vil han ha debatt i hele KrF-organisasjonen om hvordan partiet oppfattes i politikken og klargjøring av hva som er oppdraget. Ifølge Bjuland må det først og fremst handle om å finne verktøy til å få gjennomført politiske endringer.

Alt etter Bjulands tale var det oppspill til KrFUs abortdebatt dagen etter.

Ramset opp reaksjonene. – De tar feil

Reaksjonene etter KrFUs abortdebatt gjør altså at Bjuland vil vekke KrF-bevegelsen til nyorientering. Overfor delegatene kategoriserte han reaksjoner han har møtt den siste tiden. De har vært av tre forskjellige slag:

  • At KrFs rolle «alene handler om å være en stemme» i samfunnsdebatt: Å innta meninger og holdninger for debattens egen skyld.
  • At KrF skal være et moralsk kompass med pekefinger over hvilke valg som er riktige og galt.
  • Ikke minst: At KrF først og fremst skal være et ombudsparti for kristne og deres interesser. Akkurat slik Sp er interesseparti for bøndene.

Bjuland var tydelig om alle disse reaksjonene og hadde en «viktig melding» til ungdomspartiet:

– De tar feil, sa han.

Hadle Bjuland KrFU landsmøte

Brannfakkel til KrF

Bjuland poengterer at KrF er et kristendemokratisk parti - bygd på verdier hentet fra Bibelen. Og de verdiene skal KrF være stolte av.

– Disse verdiene skal vi bruke for å lage praktisk politikk til å møte de utfordringene som er i dagens samfunn – både for de som er enig med oss, og de som er uenig med oss, påpeker han.


– Er budskapet ditt ment som en brannfakkel overfor moderpartiet?

– Ja, det er det.

– Hvordan bør KrF ta den debatten?

– De må få gjøre det på sin måte og i sitt tempo, noe partileder og sentralstyre må finne ut av. For meg er det først og fremst viktig at KrFU nå tar en diskusjon, svarer Bjuland.

---

KrFU-landsmøte

  • KrFs ungdomsorganisasjon KrFU avvikler landsmøtet sitt på Fornebu i Bærum fra 23. til 25. september.
  • Organisasjonen har hatt 33 prosents medlemsvekst siden januar.
  • Hovedsak på landsmøtet er å vedta nytt politisk program for de neste to årene. KrFU skal også velge nytt sentralstyre.

---

Ønsker «her og nå»-politikk

For KrFU-lederen handler nyorienteringen om mer enn abortsaken: Hvordan hele partiet tenker når politikk skal utvikles.

– Vi må bli mer opptatt av utfordringer folk kjenner på. Der må vi KrF ha svar, her og nå. Og ikke bare snakke om verdier vi vil ha innført i et helt annet samfunn.

I talen siterte han den store profilen gjennom tidene i det svenske søsterpartiet, Alf Svensson.

– Han sa: Vi skal lage svar på «hur gör livet lettare att leva». Det er oppgaven til oss kristendemokrater, påpekte Bjuland.

Et veivalg? «Det er bare tull»

Lørdag formiddag avgjør KrFUs landsmøte om Bjulands forslag vinner frem og om det nye politiske programmet freder dagens abortgrense. Men i landsmøtesalen er flere delegater klare til å kjempe for at KrFU ikke endrer profil.

Bjuland lot være å bruke selve ledertalen til å appellere om ny kurs. Men han tok et kraftig oppgjør med påstander om at både KrF og KrFU står overfor en tøff internkamp:

– Flere utenfor organisasjonen prøver å spille dette opp som et veivalg for partiet. Og at det står mellom to knallharde fronter. Det er bare tull, sa han.

Hadle Bjuland KrFU landsmøte Kjell Ingolf Ropstad

Debatten partifolk står overfor er «helt ufarlig»

KrFU-lederen fastslo at partifolket står samlet om det viktigste: Drive en felles kamp for menneskeverdet og ufødt liv.

– Så har vi ulike tanker om hvilke politiske verktøy vi skal bruke på veien dit, sa han.

Derfor er debatten «helt ufarlig» – og noe i alle fall ungdomspartiets folk tåler.

– Det er jo dette politikk handler om: Å diskutere oss fram til verktøyene for hvordan vi best kan nå det felles målet vi jobber mot. Det er kampen for ufødt liv, sa han.

«De stemmer KrF av en grunn: Streng abortpolitikk»

Debatten etter Bjulands innledning bød bare på spredte innlegg om abort-forslaget. Men Jarle Isene fra Oslo KrFU fryktet nyorienteringen:

– Mange av mine venner leser ikke nyheter og hører ikke på Politisk kvarter. Men de stemmer KrF av en grunn: Streng abortpolitikk. Gjør vi et stort skifte, hva skal være den neste «abortsaken» vår, spurte Isene og fortsatte:

– Hører man partinavnet MDG, tenker mann miljø. Men hva skal velgere som ikke følger så mye med i politikk tenke når de fremover hører KrF?

Erik Rømhovde fra Vestfold og Telemark var slett ikke bekymret:

– Ideologien vår står fast. Som politikere må vi evne å tenke dynamisk. Rop om at vi forlater fundamentet vårt, tar jeg med knusende ro. Jeg gleder meg til å jobbe videre for menneskeverd og forvalteransvar, også etter dette landsmøtet, sa han.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter