Nyheter

Utdanningsforbundet forlater forhandlingene – lærerstreik trappes opp

Utdanningsforbundet forlot Riksmeklerens kontor i 14-tiden søndag. Da hadde møtet vart i to timer. Nå frykter lederen at det går mot tvungen lønnsnemnd.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– KS viser ingen vilje til å komme oss i møte. Vi styrer ikke mot tvungen lønnsnemnd, men med en arbeidsgiver som ikke rikker seg, så må vi fortsette, sier leder Steffen Handal på Utdanningsforbundets nettsider.

Både KS, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund deltok på møtet søndag.

– Kort oppsummert så fortsetter streiken. Vi vil trappe opp som planlagt i morgen, fortsatte Handal.

Til NTB sier Handal at KS ikke hadde rikket seg en millimeter, og at man derfor ikke sa noen grunn til å fortsette møtet. Tidligere i uka har Utdanningsforbundet flere ganger uttrykt at de er redde for at KS styrer mot tvungen lønnsnemnd.

– Den bekymringen øker nå. De viser ingen tegn til bevegelse, det er veldig fastlåst. Samtidig blir barn og unge rammet hardt av streiken, og det er en oppskrift fra KS for å fraskrive seg ansvaret og heller plassere det hos regjeringen, sier Utdanningsforbundet-lederen til NTB.

Streiken har pågått siden før sommeren og er allerede den lengste lærerstreiken vi har hatt i Norge. Fra mandag vil 8.200 lærere være i streik.

Lærerne streiker fordi de ikke er fornøyd med tilbudet i meklingen før sommeren. Utdanningsforbundet gikk lørdag ut med et forslag som ifølge dem skal hjelpe lærerne med å komme bedre ut av lønnsoppgjørene i både 2022 og 2023 – og samtidig være innenfor rammen for oppgjøret og spiselig for de 37 andre forbundene i KS-oppgjøret.

– Jeg tror det var viktig for befolkningen å se at avstanden ikke er så stor, at det er rimelige krav, og at det er fullt mulig å løse denne streiken, sier Handal.

KS: – Alvorlig

– Jeg opplever jeg som svært alvorlig at de er ikke villige til å være med rundt forhandlingsbordet. Vi ber lærerne komme tilbake igjen, slik at elevene skal få tilgang til undervisning, sier KS arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø.

Mandag formiddag klokken 12 møttes partene i lærerstreiken hos Riksmekleren, men etter to timer valgte Utdanningsforbundet å bryte. Årsaken var at de mener KS ikke ønsket å komme dem i møte.

KS mener derimot at de har strukket seg langt i konflikten.

– Jeg kan bare konstatere at vi har strukket oss veldig langt, til og med i dag løftet fram flere ideer som kunne bidratt til å få slutt på denne streiken, men det krever kompromissvilje fra alle for å få dette til. Det kan ikke være sånn at man skal streike seg til mer lønn på bekostning av alle andre som er på jobb i kommunal sektor, sier Gangsø.

Selv om Utdanningsforbundet ikke kommer til å være med i de videre forhandlingene søndag, er fortsatt Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund igjen ved forhandlingsbordet.

– Vi er glad for at vi fortsatt er i en dialog med to av de tre lærerorganisasjonene, sier arbeidslivsdirektøren.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter