Nyheter

Store strømbrudd øst i Ukraina – myndighetene peker på Russland

UKRAINA: Myndighetene i det østlige Ukraina mener russiske angrep på kritiske viktige anlegg som kraftverk har skylda for store strømbrudd øst i landet.

Bruddene rammet blant annet regionene i Øst-Ukraina der ukrainske styrker er på offensiven og har gjenerobret store områder. Til sammen mangler det strøm i regioner der det vanligvis bor 9 millioner mennesker.

Kharkiv og Donetsk synes å være hardest rammet, men også enkelte russisk-kontrollerte områder mistet strømmen.

– Det er ingen strøm eller vannforsyning i flere byer og landsbyer. Nødetatene jobber for å kontrollere brannene på stedene som har blitt angrepet, sier guvernør Oleh Synegubov i Kharkiv-regionen.

En av byene som ble liggende i mørke, var Kharkiv. Biler kjørte gjennom mørklagte gater, og fotgjengere brukte lommelykt. Det brøt også ut en stor brann i kraftverket TEC-5 i den vestlige utkanten av Kharkiv, der en person ble drept i bombingen. TEC-5 er landets nest største varmekraftverk.

Andre guvernører i regionene Dnipropetrovsk og Sumy sier mange titalls byer og landsbyer mangler strøm og vann etter angrepene.

Kom tilbake

Senere på kvelden kom strømmen tilbake enkelte steder. Ingen av strømbruddene hadde trolig noe å gjøre med nedstengningen av reaktorer på atomkraftverket Zaporizjzja.

President Volodymyr Zelenskyj sier de massive angrepene er «kyniske og forsettlige rakettangrep mot sivile mål» og kaller dem terrorhandlinger.

Den ukrainske offensiven de siste dagene i Kharkiv-området tvang russerne til å tekke sine styrker tilbake for å unngå at de ble omringet. De la igjen store mengder våpen og ammunisjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter