Nyheter

Teresa og Annastasia kjørte i fire timer for å se Charles III proklamert konge

LONDON: Lørdag ble Charles III proklamert konge i en formell seremoni ved St. James’s Palace i London. Briter hadde møtt opp i tusentall for å overvære seremonien.

Hysj, hysj! I folkemengden var det flere som hysjet på hverandre.

Bildet viser kong Charles som talte lørdag til tiltredelsesrådet i St. James's Palace i London. Foto: Victoria Jones / Pool / AP / NTB

Skravling var ikke populært klokka 11 lokal tid lørdag formiddag. Folk har møtt opp i tusentall for å få med seg enda en historisk begivenhet. Og da ville de høre hva som ble sagt fra balkongen når kong Charles ble proklamert konge.

– Min mors tid på tronen var uten sidestykke i sin varighet, hengivenhet og oppofrelse, sa Charles da han talte til det britiske tiltredelsesrådet.

Han lovet å vie resten av sitt liv til sin nye rolle som Storbritannias konge. Litt senere kom en trompetfanfare før det ble offentlig kunngjort fra en balkong på St. James’s Palace i London at Charles er landets nye statsoverhode.

Jubelen brøt løs utenfor palasset, applaus, tre hurrarop og «god save the king!» Så ble nasjonalsangen spilt av et militærorkester – med teksten endret til «Gud Signe kongen».

Kjørte i fire timer

– Dette er en historisk dag. Vi har hatt en dronning hele livet, nå blir de neste tre konger, sier Teresa Wright til Vårt Land.

Hun og datteren Annastasia satte seg i bilen i går og kjørte fire timer fra Yorkshire til London for å få med seg øyeblikket da Charles ble konge. Hun regner med å komme tilbake under begravelsen.

LONDON: Britene tar imot sin nye konge.

Klokka 11 ble flagget på Buckingham Palace heist til topps, og blir stående der til i morgen. Da skal flaggene over hele landet igjen vaie på halv stang frem til begravelsen er over.

«Jeg var der»

Teresa Wright og datteren Annastasia mener det viktigste for Charles nå, blir å fortsette i morens fotspor. Og være enda tydeligere på spesielt en sak: klima.

– Han har alltid vært lidenskapelig opptatt av klima og naturvern. Det håper jeg han fortsetter med, sier Annastasia.

Teresa Wright tror ikke kong Charles vil oppnå samme ekstreme popularitet som sin mor. Han har rett og slett for dårlig tid.

– Jeg synes litt synd på kong Charles, for å være ærlig. Dronningen hadde 70 år på seg, men Charles er allerede en gammel mann før han fikk bli konge, sier hun.

Det er en historisk dag, det er hun klar over. Derfor ville hun at datteren på 23 skulle oppleve den og kunne si: Jeg var der da det skjedde.

LONDON: De oppmøtte forsøker å få et glimt av balkongen der proklamasjonen blir lest opp.

Elizabeth får offentlig helligdag

Charles ble konge i samme øyeblikk som hans mor døde. Lørdagens kunngjøring er et ledd i prosessen der han begynner sin gjerning som statsoverhode.

Dette er første gang et slikt møte, som preges av århundregamle tradisjoner, er sendt direkte på TV. I tiltredelsesrådet sitter blant andre statsminister Liz Truss, prins William, dronninggemalinne Camilla og erkebiskopen av Canterbury.

Charles godkjente formelt flere beslutninger lørdag. Én av dem var å gjøre dagen når dronning Elizabeths bisettes, til offentlig helligdag.

Datoen for gravferden er ikke offentliggjort, men den ventes å bli rundt 19. september.

Proklamasjonen som bekrefter at Charles er britenes konge, leses også opp i Edinburgh, Cardiff og Belfast – hovedstedene i Skottland, Wales og Nord-Irland.

LONDON: Et folkehav samlet seg utenfor St. James' palace lørdag.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter