Nyheter

La ned blomster: – Hvordan kan vi la være?

DRONNING ELIZABETHS DØD: En jevn strøm av mennesker bærende på blomsterbuketter. – Det virker som hele England skal hit, sier Jeanne Perry.

LONDON: Hun vil ikke kalle seg en rojalist på sin hals, men likevel. Å dra til Buckingham Palace med en blomsterbukett i dag, var en selvfølge.

Sammen med ektemannen John tok hun formiddagstoget inn til London. Det er en historisk dag.

De var ikke alene.

Tusener ville minnes dronning Elizabeth, og folk i alle aldre og nasjonaliteter gikk i tett kø.

Politiet satte opp sperringer for å sluse folk i riktig retning - en på vei til slottet, en vei for de som hadde vært der.

London 09.09.22 
Dronning Elizabeths død

Skrev kort til dronningen

«Takk, deres majestet, for at du har representert vårt land med nåde og verdighet og usvikelig lojalitet. Vi kommer til å savne ditt herlige smil. Hvil i fred. Jeanne og John Perry.»

Kortet Jeanne har skrevet til dronningen har hun lagt sammen med blomstene. Da prinsesse Diana døde, forteller hun, samlet Slottet inn alle kortene, og arkiverte dem. Hun tror de vil gjøre det samme nå. Det blir et fint historisk dokument på hva folket mente om dronningen sin, derfor synes Jeanne det var viktig å skrive en hilsen.

– Dette traff hardt, det var et sjokk, selv om hun var gammel. Tenk bare to dager etter at hun møtte Liz Truss. Dronningen sto på til det siste, hun gjorde sin plikt. Det er helt utrolig, sier ekteparet.

De konservatives nye leder Liz Truss ble innsatt som Storbritannias statsminister i en seremoni på slottet Balmoral i Skottland tirsdag ettermiddag. Det ble dronningens siste offisielle oppdrag.

London 09.09.22 
Dronning Elizabeths død

Vært her hele livet

– Elizabeth har vært her hele livet vårt. Jeg var tre år da hun ble kronet til dronning. Det er ikke rart vi er preget. Vi vil vise henne respekt og den siste ære for alt hun har gjort for oss, sier Jeanne. Ektemannen John er enig. Han er musiker og spilte i ti år i bandet til Cliff Richard. Nå er det mindre spillejobber på puber og klubber han lever av og trives med.

– Det er rart, dronning Elizabeth har alltid vært her. Vi vet ikke om noe annet. Det blir litt av en overgang å si kong Charles, sier han.

Jeanne har troa på Charles, han har jo hatt 40 år å forberede seg, påpeker hun.

– Og vi liker Camilla, gjør vi ikke, spør hun, før hun bekrefter at jo, Camilla vil bli en god støtte for Charles.

Mens de venter i kø for å få lagt ned blomstene, kommer kanonene slept av hester tilbake til Buckingham Palace. Tidligere på dagen ble 96 skudd avfyrt fra kanonene, et for hvert år dronningen levde.

Klokka tolv ringte kirkeklokkene i alle kirker i en hel time.

London 09.09.22 
Dronning Elizabeths død

– Vi hadde trengt henne nå

For Jeanne er det ikke mye vondt som kan sies om dronningen, tvert i mot. I tillegg til de personlige egenskapene - og humoren hennes - snakker Jeanne om hvor mye hun gjorde for landet.

– Turister kom hit på grunn av henne, hun skaffet rett og slett inntekter til landet. Og hun gjorde oss til en stolt nasjon. Det var viktig, mener jeg. Det trenger vi ihvertfall nå med Brexit og strømpriser og dyr mat.

Litt senere på fredagen, kom det nye kongeparet til slottet, og ble møtt med jubel.

– God Save the King, ropte folkemengden til Charles.

Kongen tok seg tid til å håndhilse på flere av menneskene som hadde møtt opp utenfor Buckingham Palace. Det var mange som ville kondolere, flere ropte og sang til kongen, og andre gråt.

Langs porten inn til slottet var havet av blomster enda større enn da Jeanne og John la ned sin bukett. Britiske medier meldte om at de måtte flytte blomstene, fordi de regnet med at det ville komme enorme mengder utover helgen.


Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter