Nyheter

Slår alarm om atomkraftverk i Ukraina

KRIG: Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) ber om umiddelbare tiltak for å forhindre en atomulykke i Ukraina. – Vi er klare til å håndtere situasjoner om noe skjer, sier Astrid Liland ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) slår i en ny rapport alarm om situasjonen ved atomkraftverket ved Zaporizjzja i Ukraina.

– Rapporten bekrefter det vi har fryktet. Situasjonen er like ille som ukrainske myndigheter har rapportert, sier beredskapsdirektør Astrid Liland ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet til Vårt Land.

Siden starten av august har det vært en økning av militære angrep ved anlegget.

– Risikoen for at noe kan skje som kan føre til en atomulykke, er høyere nå enn den har vært siden i vår. Den siste alvorlige situasjonen var brannen i mars. Vi følger dette tett, og er klare til å håndtere situasjoner om noe skjer, sier Liland.

I mars oppstod det brann i kjernekraftverket Zaporizjzja etter angrep fra russiske styrker. Brannmannskapene ble da beskutt.

Ber om en beskyttelsessone

Russiske soldater tok kontroll over atomkraftverket i mars, men ukrainske teknikere står fortsatt for driften. De siste ukene har det vært en rekke angrep i nærheten av kraftverket, og begge parter i krigen skylder på hverandre.

IAEA kaller situasjonen uholdbar og sier det trengs umiddelbare tiltak for å forhindre en atomulykke.

e

I rapporten oppfordres det til at det umiddelbart opprettes en beskyttelsessone rundt anlegget for å forhindre en atomulykke.

Ifølge IAEA er det fare for fysisk skade på anlegget forårsaket av militære angrep.

Største kraftverk i Europa

– Det som er positivt, er at IAEA får rapportert som en uavhengig part, sier beredskapsdirektør Astrid Liland ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Hun forteller at anlegget er det største atomkraftverket i hele Europa. Siden den eksterne strømforsyningen er nede, er det nå bare en av seks reaktorer som produserer strøm.

– Kullkraftverk og dieselaggregat sørger for strøm nå som den eksterne strømforsyningen er nede. Det er veldig viktig med kontinuerlig forsyning av strøm for å hindre ulykker med reaktoren, sier Liland.

Konstant høyt stressnivå

Senere tirsdag er det ventet at IAEA-sjef Rafael Grossi skal informere FNs sikkerhetsråd om konklusjonene etter at inspektører fra atomenergibyrået besøkte det ukrainske atomkraftverket forrige uke.

Inspektørene har gjort vurderinger av skader på atomkraftverket og undersøkt sikkerhetssystemene. De har også sett på arbeidsvilkårene til de ukrainske teknikerne som jobber der.

– Ukrainske ansatte som drifter anlegget som er under russisk militær okkupasjon, er under konstant høyt stressnivå og press, særlig med begrenset mannskap til rådighet, skriver IAEA.

– Det er ikke holdbart og kan føre til flere menneskelige feil med konsekvenser for atomsikkerheten.

To av IAEAs eksperter er blitt igjen og ventes å bli ved kraftverket permanent, ifølge det statlige ukrainske energibyrået Energoatom.

Tidligere reaktorsjef: – Diskrediterer kjernekraft

– Dette er ingen bærekraftig situasjon og det må skje en endring, for sikkerhetens skyld. Dette er rett og slett uholdbart.

Ole Christian Reistad

Det sier tidligere reaktorsjef, Ole Christian Reistad, til Vårt Land.

Han var reaktorsjef på Norges siste atomreaktor på Kjeller, han er nå avdelingsleder for strålevern ved Institutt for energiteknikk (IFE).

– Det IAEA ikke sier, men er en underliggende frykt, er hvordan dette diskrediterer kjernekraften. Og det er IAEAs mandat å utvikle kjernekraft, så det er et viktig bakteppe.

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er nyhetsjournalist i Vårt Land. Hun skriver ofte om klima, landbruk, distrikt, abort, politikk, økonomi og ulikhet. I tillegg har hun skrevet flere reportasjer med tidsvitner til Norges nære historie. Hun har over 20 års erfaring som journalist, master i økonomisk historie og har skrevet en bok om barnefattigdom.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter