Nyheter

Går motstrøms om flyktninger i svensk valgrace: – Et skjebnevalg

VALG I SVERIGE: En tidlig morgen i Småland bruker Centerparti-lederen Annie Lööf god tid til hverdagsprat med yrkesstolte flyktninger. Hun refser ordbruken om innvandring i valgkampen - der borgerlige snakker seg likere Sverigedemokraterna.

– Et skjebnevalg. Det er det vi står foran i Sverige. Velgerne bør si nei til politikken, men også den retorikken som nå tilpasses Sverigedemokraterna. Vi kan bedre enn dette, advarer Lööf.

Hun er den eneste borgerlige partilederen som fortsatt vil holde protestpartiet utenfor politisk samarbeid. Med tydelig tale om likeverd for flyktninger blir hun stadig hetset i sosiale medier av innvandringskritiske aktører.

Vårt Land følger Centern-lederen under besøk på den tradisjonsrike møbelfabrikken Brödrerna Anderssons Möbler AB i utkanten av Vetlanda.

For bedriften ville ikke hjulene gått rundt uten kompetente ansatte som ble integrert i Sverige etter flyktningstrømmen i 2015, forteller bedriftsledelsen til Lööf.

Praten går i sysalen. Der har nye i Sverige fått trygghet

I den store sysalen i et digert produksjonsbygg på den svenske landsbygda prater Lööf med kvinner som syr trekk til stoler og sofaer. Modellene fra den kjente bedriften finnes i mang en norsk stue.

– Innvandringen er viktig for landsbygda og småbedrifter – og for oss selv som land. Kvinnene her i lokalet har lært seg å sy og er stolte av yrket sitt. At mennesker kan få gjøre noe de kan, er jo grunnlaget for vekst og tillit i samfunnet, sier Lööf.

Annie Lööf, partileder for Centerpartiet i Sverige. På firmabesøk hos Bröderna Anderssons Möbler AB.

Skilte lag med borgerlige venner

Tonen mellom Lööf og kvinnene er vennlig. Partilederen setter av god tid til å prate med dem. De kommer fra ulike land, men har alle fått en trygg plass i det svenske arbeidslivet.

Scenene med små menneskemøter inni hallen kan oppleves som en kontrast til et annet bilde i borgerlig valgkampinnspurt:

Centerpartiets tidligere regjeringskolleger – Moderaterna og Kristdemokraterna – har sluppet innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) inn i varmen. Innstramming av dagens asylpolitikk loves om borgerlig blokk får makten.

---

Motpoler i valgrace

  • Centerpartiet er et sosialliberalt parti som kjemper for distriktenes interesser. «Centern» er søsterparti til både Senterpartiet og Venstre.
  • Annie Lööf (39) har ledet Centern siden 2011. Hun var i tre år næringsminister i forrige borgerlige firepartiregjering.
  • I kaoset som fulgte etter forrige svenske riksdagsvalg, sørget partiet for at Socialdemokraterna beholdt regjeringsmakten.
  • I flyktning- og integrasjonspolitikk står også Miljöpartiet og Vänsterpartiet for en liberal flyktningpolitikk. Blant ikke-sosialistiske partier har Centerpartiet den rollen.

---

Tonen er blitt tøffere: Lööf vil noe annet

Også de ikke fullt så restriktive Liberalerna inngår i blokken som på torg, TV-sendinger og valgmateriell åpner for SD-samarbeid.

For Centerpartiet er tilnærminger til SD komplett uaktuelt. Derfor inngår det ikke-sosialistiske partiet i venstresidens blokk. I møbelfabrikken tar Lööfs egne rådgivere bilder av partilederen samme med ansatte flyktninger, foto som senere den dagen brukes i sosiale medier.

For i valgspurten vil Lööf være den liberale, borgerlige motpolen mot den nye tøffheten i flere svenske partier – også i Socialdemokraterna. Centerpartiet lover å stå vakt om asylretten, sikre flyktninger rask beskyttelse og ha god åpenhet for familiegjenforening.

– Et parti som sosialliberalt ser mennesker som muligheter, ikke belastninger, sier Lööf.

Annie Lööf, partileder for Centerpartiet i Sverige. På firmabesøk hos Bröderna Anderssons Möbler AB.

«De har tilpasset retorikk og politikk til SD»

Hva er det du frykter og advarer mot etter valget?

– Vi står foran et skjebnevalg, der viktige svenske verdier står på spill. For første gang noensinne inngår SD i et regjeringsalternativ. Også de siste ukene har vi jo sett hvordan de markerer seg, svarer Lööf.

Overfor Vårt Land trekker hun frem et ferskt fremstøt der SD krever kollektiv utvisning av hele familier dersom bare én i familien har begått et lovbrudd.

– Men redselen min handler også mine gamle borgerlige regjeringskolleger: De har lagt frem egne forslag og tilpasset både retorikk og politikk til SD. Det er skremmende. Og jeg vil ikke ha et slikt Sverige.

Annie Lööf, partileder for Centerpartiet i Sverige. På firmabesøk hos Bröderna Anderssons Möbler AB.

Advarer mot gamle venner: Trekker ikke røde linjer

Fra 2006 til 2014 satt hennes parti og søsterpartiene til Høyre, Venstre og KrF i regjering sammen. Noe slikt er umulig nå, fordi skottene til SD hos andre borgerlige partier er borte.

– Ingen vet hva slags type samarbeid de andre borgerlige vil inngå med SD. Ingen partier har trukket tydelige røde linjer for politikken sin. Ingen vet hvilken pris man må betale for å få SDs regjeringsstøtte. Det håper jeg velgerne innser innen valgdagen, sier hun.

At SD krever tydelige innstramminger, var også meldingen fra SD-leder Jimmie Åkesson i intervjuet med Vårt Land denne uken. Han bekreftet også at innholdet i strengere politikk slett ikke er avklart:

– Det som gjelder, er å konkretisere hva dette innebærer, sa han.

---

Thriller i svensk valg

  • Helgen før riksdagsvalget neste søndag antyder gallupene en tett thriller om svensk regjeringsmakt.
  • Statsminister Magdalena Andersson og Socialdemokraterna måles av SVT til 26,6 prosent.
  • Centerpartiet med 6,8 prosent peker på henne som statsminister. Rød side favner også Miljöpartiet (5,9 prosent) og svenske SV – Vänsterpartiet – med 8,4 prosent akkurat nå.
  • Ulf Kristianssons Moderaterna kan samle borgerlige til maktskifte og måles til 18,9 prosent. Men Sverigedemokraterna med 20 prosent er størst.
  • Blokken favner også Kristdemokraterna med 7,2 prosent og Liberalerna (5,3 prosent).

---

Om Åkessons parti: Grunnlagt av «rasister og nazister»

Lööf er besk i sine beskrivelser av Sverigedemokraterna – og hva partiet har i bagasjen:

– SD rommer flyktningfiendtlige høyrepopulister og er grunnlagt av folk som var rasister og nazister og tilhørte Bevara Sverige svensk. Jo visst kan et parti ha en spesiell historie. Men lytter man til hva SD sier i dag, så er det også nå et parti jeg mener ikke bør ha noen innflytelse i svensk politikk.

Nazister stiller til valg i kommunen Lööf besøker

Under Lööfs besøk i Vetlanda lot Centerpartiet være å avholde et frokostmøte på et konditori i byen. Partiet ville ikke ta sjansen på at noen yppet til bråk.

For lokalt i Vetlanda ligger det noe nervøst over lokalvalget, samme dag som riksdagsvalget 11. september: Den nazistiske Motstandsrörelsen etablerte seg i byen med de mange flyktningene tidligere i år.

Vetlanda er en av fire kommuner der Motstandsrörelsen stiller liste ved lokalvalget. 1. mai spredte de uhygge da de holdt møte i sentrum – like ved Socialdemokraternas egen markering. Organisasjonen delte ut valgmateriell på byens torg og satte opp «sine» valgplakater innimellom de andre partienes.

Annie Lööf, partileder for Centerpartiet i Sverige. På firmabesøk hos Bröderna Anderssons Möbler AB.

Hun selv kunne vært drapsmål. «Hatet får ikke vinne»

Få dager etter Vårt Lands samtale med Lööf, opplyste svensk påtalemyndighet at nettopp hun kunne ha vært målet da en kvinne ble drept under den politiske Almedalsveckan i juli. Drapet rystet nabolandet.

Debatten om ansvar for å skape politisk har denne uken blitt en del av svensk valgkamp. Utenriksminister Ann Linde anklaget «SD og andre høyreekstreme krefter» for å ha bidratt til hatet mot Lööf, noe SD-partileder Jimmie Åkesson avfeiet.

Selv skrev Lööf dette på Twitter etterpå:

– Det er klart at dette er rystende og at det påvirker meg. Men hatet får ikke vinne.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Erlend Berge

Erlend Berge

Erlend Berge er fotojournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter