Collin-familien, som har sittet i kirkeasyl i Finnsnes kirke i åtte år, blir ikke trodd av Utlendingsnemnda (Une). Nå har Une behandlet familiens sak for sjette gang, og igjen har myndighetene vedtatt å avslå familiens søknad om beskyttelse og opphold på humanitært grunnlag. Det melder NRK.
Familien mener at det ikke er trygt for dem å returnere til hjemlandet Sri Lanka, mens Une mener det motsatte. Nå mener KrF-leder Olaug Bollestad at regjeringen må gripe inn i saken.
– Det er på tide at norske myndigheter lar denne familien få trygghet og et levelig liv i Norge, sier Bollestad til Vårt Land.
I fjor var Vårt Land med da Bollestad besøkte familien i kirken. Da åpnet hun for at familien burde få amnesti.
– Vi jobbet for en løsning for familien da vi satt i regjering, men det fikk vi ikke. Det skal jeg være åpen om. Men det endrer ikke ansvaret for dagens regjering. Her må det menneskelige hensynet veie tyngst.
---
Kirkeasylanter
- Familien Collin Johnson kom til Norge i 2009. De er redde for å bli forfulgte, fengslet og torturert dersom de reiser til Sri Lanka.
- En av sønnene i familien sitter i dag i fengsel på Sri Lanka. En annen sønn har fått opphold i Canada.
- Familien har søkt asyl i Norge, uten å få medhold. Familien har sittet i kirkeasyl i Troms de siste åtte årene, etter først å ha vært fem år på vanlig mottak.
---
Une: – Trygt å dra tilbake
Overfor Une har familien fremholdt at det er farlig for de å dra tilbake på grunn av deres tilknytning til de tamilske tigrene (LTTE). Både faren og datteren jobbet for LTTE under borgerkrigen mot singaleserne.
Krigen, som begynte i 1983, ble avsluttet i 2009 da den srilankiske regjeringen erklærte at de hadde nedkjempet LTTE.
I tillegg til å ikke tro på familien, tror ikke Une på den den tidligere fredsobservatøren Lars Bleymann, som har vært vitne i saken. Han bodde i Sri Lanka i tre år og jobbet tett innpå LTTE. Til NRK sier Bleymann at «det er ingen tvil om at både Dilani og faren hadde en sterk tilknytning til LTTE».
Han bekrefter også at det er farlig for dem å dra tilbake til Sri Lanka.
Enhetsleder i Une, Ingun Halle, sier til NRK at de vurderer at det er trygt for å familien å dra tilbake.
– Vi følger veldig nøye med på den situasjonen som er nå på Sri Lanka. Men vi mener at den uroen og volden som er der, ikke først og fremst retter seg mot tamiler eller de som har hatt en viss tilknytning til LTTE, sier Halle.
Une mener dessuten at familiens tilknytning til LTTE ikke er så «omfangsrik som det de sier», og at familien har bygget ut sin forklaring gjennom årene de har vært i Norge.
Spør regjeringen om engangsløsning
Bollestad ønsker ikke å kommentere Unes behandling av saken, men hun mener at det såkalte innvandringsregulerende hensynet ikke er sterkt nok i denne saken.
– Jeg kjenner saken godt. Det er ikke slik at noen vil velge å sitte åtte år i kirkeasyl bare for å bli her.
Torsdag 1. september stilte Bollestad justisminister Emilie Enger Mehl et skriftlig spørsmål i Stortinget om regjeringen vil vurdere en engangsløsning for familien.
«Familien Collins har sittet fem år i asylmottak og deretter syv år i kirkeasyl. Det er lite trolig at å lage en løsning for denne familien vil ha noen «pull-effekt» overfor andre asylsøkere. Både den lokale kirken, lokalsamfunnet for øvrig og kommunen har engasjert seg for at familien skal få bli i kommunen. I tillegg kommer at en nær slektning av familien er fengslet med en dødsdom på Sri Lanka og at sikkerhetssituasjonen generelt i hjemlandet er kraftig forverret det siste året. Det lange oppholdet i kirkeasyl, har klart forverret familiemedlemmenes psykiske helse», skriver KrF-lederen.
[ Bollestad gir håp til kyrkjeasylantar ]
Støttegruppen: – Helt absurd
Støttegruppen til familien er sterkt kritiske til UNEs avslag og deres begrunnelser. Hilde Midthjell i støttegruppa mener det ikke stemmer at familien har «bygget ut sin forklaring». Hun sier at «de har bare lagt til ekstra informasjon én gang etter at de fikk første avslag», og legger til at den nye informasjonen bekreftes av flere vitner.
Midthjell stiller seg uforstående til Unes vurdering av uttalelsene til vitnene i saken.
– Det er helt absurd at UNE har neglisjert vitner som kjenner til familiens virksomhet på Sri-Lanka, og rapporter fra FN og EU som bekrefter at det er sikkerhetsrisiko med retur av tidligere LTTE-aktive, sier hun til NRK.
Støttegruppen reagerer også på at det var den samme nemndlederen som behandlet saken som sist, til tross for at familien hadde bedt om å få en annen nemndleder.