Nyheter

Solcelle-satsing på norsk universitet knyttes til kinesisk tvangsarbeid

TVANGSARBEID: I den kinesiske regionen Xinjiang blir uigurer utsatt for tvangsarbeid i produksjon av solceller. Det har skapt reaksjoner at Universitetet i Bergen har kjøpt solceller fra området.

Det var Dagbladet som først omtalte saken. Der henvises det til at Sheffield Hallam University har kommet med en rapport om at uigurer blir utsatt for tvangsarbeid i produksjonen av solceller i provinsen Xinjiang vest i Kina.

Ifølge avisen har Universitetet i Bergen (UiB) mottatt 600 paneler fordelt på tre bygg. En av dem som reagerer på handelssamarbeidet med JA solar, som er lokalisert i den aktuelle regionen, er den Bergens-bosatte uiguren Abduweli Ayup.

– Det vil alltid handle om penger og de billigste løsningene, sier han til Dagbladet.

Avsluttet samarbeidet

Bakgrunnen for at UiB satser på solceller, er et mål om å bli klimanøytrale. Etter at Ayup tok til Twitter-tastene, har universitetet avsluttet samarbeidet og kjøper dermed ikke solceller fra selskapet lenger.

– Vi vil stadig forbedre oss og gjør det vi kan for å avdekke brudd. Vi gjennomfører stikkprøver blant leverandørene og når vi blir kjent med at noe ikke er slik det bør, gjennomfører vi tiltak og gjør det vi kan, sier eiendomsdirektør ved UiB, Kjartan Nesset til Khrono.

Ifølge Nesset ser UiB svært alvorlig på tvangsarbeid. Dette er noe de ikke ønsker å bli koblet til. Han legger også til at universitetet er opptatt av å sikre menneskerettighetene. Dette gjøres blant annet gjennom at man opererer med strenge krav til de som leverer slike produkter.

UiB har planer om å installere tilsammen 12.000 solcellepanel. Dette vil ta cirka 4 år, skriver Khrono.

---

Uigurer

  • En folkegruppe med tyrkisk avstamning som bor i Kina
  • Bor 12 millioner uigurer i området Xinjiang – Uygur
  • Kinesiske myndigheter har blitt internasjonalt kritisert for å sette uigurer i interneringsleirer og for å overvåke folkegruppen

Kilde: Store norske leksikon

---

Har selv kjent det på kroppen

Ayup har selv sittet i fengsel i Kina i 15 måneder. Dette fordi han brukte sitt eget morsmål. Han forklarer at han fikk slippe ut av fengsel fordi han ikke tilstod noe.

– 15 måneder er lenge, men ikke så lenge som et liv i fangenskap, sier han til Dagbladet.

Broren hans må sone 14 år i fengsel. Bakgrunnen for dette er at de to er i familie.


Vemund Risbøl Litschutin

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter