Nyheter

Kristen hjelpearbeider dømt av israelsk domstol

ISRAEL: En palestinsk hjelpearbeider som har ledet den kristne hjelpeorganisasjonen World Vision på Gazastripen, er dømt til tolv år i fengsel.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Mohammed al-Halabi ble pågrepet av israelske myndigheter sommeren 2016 og har sittet fengslet siden. Han ble i juni kjent skyldig i terrorisme.

De seks årene al-Halabi allerede har vært i fengsel, blir trukket fra dommen, ifølge distriktsdomstolen i byen Beersheba sør i Israel.

Han ble kjent skyldig i å ha underslått millioner av dollar til Hamas, den palestinske, islamistiske gruppen som har makten på Gazastripen.

Avviser anklager

Både al-Halabi og World Vision har avvist alle anklager. En uavhengig gransking i 2017 fant heller ingen bevis for støtte til Hamas.

– Det er utenkelig. De insisterer på at urettferdighet vil vedvare gjennom hele prosessen, sier al-Halabis advokat, Maher Hanna, om lengden på straffen.

World Vision sier i en uttalelse at dommen står i skarp kontrast til bevisene og fakta i saken.

– Pågripelsen, en seks år lang rettssak, en urettferdig dom og denne straffen symboliserer handlinger som hindrer humanitært arbeid i Gaza og på Vestbredden, sier gruppen i en uttalelse.

Da al-Halabi ble kjent skyldig uttrykte FNs høykommissær for menneskerettigheter bekymring for rettsprosessen, blant annet som følge av mangel på bevis.

Al-Halabis mor, Amal, sier at hun brøt sammen da hun fikk høre om dommen.

– Dette er urettferdighet. Hvor er det internasjonale samfunnet og hvor er Mohammeds menneskerettigheter? spør hun.

Tilståelse

Israelske myndigheter har gjentatte ganger sagt at de har bevis på at Hamas hadde infiltrert hjelpegruppen og avledet midler fra trengende Gaza-beboere. Israel sier også at de støtter arbeidet til hjelpeorganisasjoner, men må forhindre at midler faller i hendene på væpnede grupper som Hamas.

Retten så ut til å lene seg tungt på en tilståelse fra al-Habibi, som ikke er blitt offentliggjort, skriver AP.

Al-Halabis advokat har sagt at tilståelsen ble gitt under tvang til en informant og ikke skulle ha blitt brukt som bevis. Han sa også at forsvarerne ble gitt svært begrenset tilgang til bevisene i saken.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter