– Vi hykler ikke, vi kaller en spade for en spade. Og da vinner vi til slutt, roper den omstridte partilederen til de jublende massene på Sundstorget.
I sluttspurten av svensk valgkamp fosser nå Sverigedemokraterna (SD) frem som neste største parti. I samtale med Vårt Land er Åkesson tydelig: Det skal bli slutt på «dulling» med kriminelle, bistanden skal halveres og kristendommen skal ha særstilling.
Helsingborg er sterkt rammet av kriminalitet. Trykket mot dagens regjering har bygget seg opp. Det partiet som publikum klapper entusiastisk for, har i årevis vært utstøtt på grunn av sine høyreekstreme røtter.
Men i denne valgkampen er alt nytt. Sverigedemokraterna (SD) skal inngå i et samarbeid dersom borgerlige vinner.
– Da vil vi ha innflytelse over absolutt all svensk politikk, sier Åkesson.
Plutselig Sveriges nest største. «Vi vil ha statsråder»
Vårt Land treffer SD-lederen samme dag som partiet for første gang suser forbi Moderaterna – det svenske Høyre – på gallupene. I dagene etterpå fester forspranget seg – og ryster nå valgkampen:
Kan det største opposisjonspartiet, klart til høyrekanten for norske Frp, virkelig holdes utenfor en regjering av Moderaterna og KrFs svenske søsterparti?
SDs opptur spisser thrilleren i den svenske valgkampen. I mange målinger er det hårfint mellom blokkene.
På en benk bak scenen før SDs store torgmøte er Åkesson krystallklar om kravet:
– Vi vil ha statsråder. Men dersom vi likevel ikke skal sitte i en borgerlig regjering, skal vi ha innflytelse på enda mer av politikken.
---
Inn fra kulden
- Sverigedemokraterna (SD) regnes som et nasjonalorientert, sosialkonservativt og høyrepopulistisk parti i svensk politikk.
- Partiet ble grunnlagt i februar 1988. Blant stifterne var en rekke personer med bakgrunn i sterkt høyreorienterte og rasistiske grupper, som Bevara Sverige Svensk.
- Det var også gammelnazister blant dem. Tidlig på 90-tallet startet SD gradvis opprydding i rekkene.
- Jimmie Åkesson meldte seg inn i SD i 1995. Ble partileder i 2005. Frontet av Åkesson har SD strømlinjeformet politikk, rettet mot protestvelgere.
- SD brøt sperregrensen med 5,7 prosent i 2010. Ved forrige valg ble partiet tredje størst med 17,5 prosent.
- Galluptall ga tirsdag SD 20,6 prosent.
---
Protestpartiets absolutte krav: Lage statsbudsjett
Før Sverige velger ny Riksdag den 11. september, gir gallupvinden Sverigedemokraterna bare mer politisk tyngde foran forhandlinger om borgerlig side vinner. Det er uansett utelukket at Moderaterna og Kristdemokraterna skal få snekre svenske statsbudsjetter alene:
– Å samarbeide om å lage et budsjett er helt avgjørende for å støtte en slik regjering, sier Åkesson.
Det er i dette han vil snu svært store milliardbeløp og måten staten bruker penger på. Spesielt innvandringspolitikk, kriminalpolitikk og energipolitikk skal legges om.
Krever halvering av 60 bistands-milliarder
– Hvilke gjennomslag er viktigst om dere får samarbeide i fire år?
– Få orden på kriminaliteten. Og innstramming av innvandringen. Der forventer velgerne våre klare avtrykk.
Dessuten har Åkesson blinket seg ut dagens bistandspolitikk – et hjertefelt for KrFs søsterparti:
– Sverige går inn i lavkonjunktur. Inflasjonen «stikker» oss. Likevel legges det neste år opp til å gi 60 milliarder kroner i bistand. Det er ikke rimelig, for det er samtidig store problemer i Sverige. Vi vil derfor halvere bistanden.
– Er halvering et krav for å samarbeide?
– Ja.
Skytinger, bomber. Slikt fyller torget for Åkesson
På Sundstorget lover han halvering av bistanden – til kraftapplaus. Alt timen før Åkessons lokale turnéstopp i møteserien med «folkefester» har både nysgjerrige hverdagsfolk og SD-medlemmer tatt plass. Et sted mellom 500 og 1.000 mennesker i alle aldre fyller til slutt torget.
Ved forrige valg fikk SD 23,8 prosent i Helsingborg. Byen er hardt rammet av tung kriminalitet. Stadig utløses bomber. En av dem i natt til lørdag som var. Da ble en person lettere skadd i en eksplosjon utenfor et omsorgssenter.
– Skytinger, bomber og innvandring. Folk er urolige. Det er helst dette – og ikke andre saker – velgerne våre er opptatt av, forklarer betjentene av SDs valgkiosk i byen.
[ Mener Hans Nielsen Hauge ble utsatt for et «konservativt kupp» ]
Pyro, party, politikk – og «Dansbandkungen»
Under torget serverer Åkesson og partiet en særegen miks av politikk og party: Bandet «Dansbandkungen» varmer opp, frontet av en uhøytidelig vokalist, ikke ulik norske Staysman. Det går i svenske slagere og evergreens. «Pyro» – fyrverkeri – pumpes ut fra scenekanten.
Sverigedemokraternas egen partisang drønner over torget, med løfter om at «etter regnet kommer sol igjen». Når Åkesson senere får mikrofonen serverer han serier av løfter – og gjentar slagordet før valget om at «Sverige skal bli bra igjen».
Løfte: «En blåselampe i baken på de andre»
– SD må være som en blåselampe i baken på de gamle partiene, roper Åkesson.
Mantraet er at alt ved Sverige i dag er «de andre partienes ansvar». SD har nemlig ikke fått slippe til.
– Gi oss en sjans. Gjør vi en forbasket dårlig jobb, kan man bytte oss ut. Og så stemme på «sosserna» igjen, sier han.
SD må være som en blåselampe i baken på de gamle partiene
— Jimmie Åkesson, SD
Han gir det han kaller en «garanti» fra partiet: «Farlige mennesker skal sitte bak lås og slå».
– Kommer du til Sverige for å få stønad og begå kriminalitet, da får du søke deg til et annet land, smeller det.
Historisk innpass for omstridt parti
Løftene hans er i pakken han etter valget skal presse borgerlige partnere med – hvis blokken vinner regjeringsmakten fra Socialdemokraterna. Det historiske denne gang er at SD nå slippes inn for å skape politikk, etter å ha vært holdt på gangen av et samlet politisk Sverige.
Årsaken? Forhistorien: At Sverigedemokraterna ble dannet – før Åkessons tid – også av folk med høyreekstrem og nazistisk bakgrunn i 1988. Det erkjente også partiet selv i første del av en egen hvitbok som kom midt i juli. I tillegg har presseavsløringer av enkeltpolitikere med ytterliggående sympatier, svekket SDs omdømme.
KrF-søster brøt opp isen med kjøttboller
Det var lederen av KrFs svenske søsterparti, Ebba Busch, som for tre år siden brøt isolasjonen av SD – og spiste kjøttboller sammen med Åkesson. Både hennes KD og Moderaterna åpnet for samarbeid.
– Er det KD og Busch som har nærmet seg dere – eller SD som har endret seg politisk?
– Vår posisjon har vært lik hele tiden. Det er de andre som har forstått at skal de ha makt, så må de komme nærmere oss. Busch og Kristdemokraterna har beveget seg, absolutt, svarer Åkesson.
Busch og Kristdemokraterna har beveget seg, absolutt.
— Jimmie Åkesson
Åkesson regner med alle bak innvandrings-brems
– Hvor sikkert er det at svensk innvandringspolitikk strammes betydelig inn i et slikt samarbeid?
– Det er helt sentralt. Grunnprinsippene har vi alt forhandlet: Vi skal ned til EUs rettslige minimumsnivå. Det som nå gjelder, er å konkretisere hva dette innebærer.
– Kan konkret utforming være mulig uten å bli sterkt uenige?
– Jeg tror ikke vi blir uenige. Det eneste er jo om Liberalerna setter seg på tverke. Men de må føye seg når vi andre er enige. Ellers blir det ikke samarbeid.
Løper risiko – men tror ikke på «Frp-smell»
Skal de lage blått maktsamarbeid, må også Åkessons protestparti inngå kompromisser. At slikt kan skuffe egne velgere har også Frp erfart her hjemme.
– Hvordan vil du unngå misfornøyde velgere?
– Jeg er ikke ekspert på norsk politikk, men det er sikkert samme typen velgere vi og Frp har hatt. Risikoen er der. Men vi driver jo ikke med alt dette for egen skyld, men for å forandre samfunnet. Våre velgere er ikke dumme. De er såpass innforstått med hvordan politikk fungerer.
Åkesson mener velgerne vil godta at man tar ansvar for helheten når man først har mulighet til å regjere.
– Om velgerne straffer oss for saker de ikke liker, så får det bare være sånn. Men vi har i alle fall tatt ansvar.
---
Thriller i svensk valg
- Selv om gallupene før riksdagsvalget måler partiene ulikt, antyder gjennomsnittstall en tett thriller om regjeringsmakten.
- Statsminister Magdalena Andersson og Socialdemokraterna måles av SVT til 30,3 prosent.
- Centerpartiet med 8 prosent peker på henne som statsminister. Rød side favner også Miljöpartiet (5 prosent) og svenske SV – Vänsterpartiet – med 7,9 prosent akkurat nå.
- Ulf Kristiansson leder et fallende Moderaterna, som kan samle borgerlige til maktskifte.
- Moderaterna måles til 15,8 hos SVT – Sverigedemokraterna er størst med 20,6. Blokken favner også Kristdemokraterna (6,4 prosent) og Liberalerna (4,5 prosent).
---
«Jeg og Gud har samtaler»
Da Åkesson tidligere i år deltok i partilederutspørring hos den svenske avisen Dagen, fortalte han at han daglig ba til Gud.
– Du ber altså hver dag?
– Ja.
– Om hva?
– Det er en privatsak. Men jeg og Gud har samtaler, svarer han.
For fire år siden jaktet SD også velgere blant aktive kristne. Det vakte oppsikt da han var gjest under et møte hos predikantkjendisen Runar Sørgaard.
Åkesson: «Eneste partiet» bak kristen særstilling
Da uttalte Åkesson at «er det noe parti som står vakt om kristendommens stilling, så er det Sverigedemokraterna».
– Vil du si det samme i dag?
– Ja, jeg vil påstå det samme. Vi er det eneste partiet som sier at kristendommen skal ha en særstilling i Sverige.
Vi er det eneste partiet som sier at kristendommen skal ha en særstilling i Sverige.
— Jimmie Åkesson, SD
– Hvordan da?
– Det er vanskelig å ta bort kristendommen fra måten vi lever på. Hele vårt lovgrunnlag og samfunn er jo bygget på kristne verdier. Vi har til og med korset i flagget. Det er vanskelig å plukke arven bort, selv om andre partier vil ta den ned. Vi snakker jo om en tusenårig arv. Det må man forstå.
[ Sarah Palins inntreden var et frampek på hva som skulle komme ]
Bruker Jesu flukt til Egypt i asyl-forsvar
I betydelige deler av det kristne, svenske velgerlandskapet er imidlertid Åkessons parti tungt kritisert for at nettopp tøff innstramming av innvandringspolitikk kan kollidere med kristen nestekjærlighet.
Åkesson har offentlig forsvart streng asylpolitikk med bibelfortellingen der Jesus som barn var tvunget til å flykte til Egypt. Han poengterer at Jesus da flyktet til et land i nærområdet – et prinsipp han mener svensk asylsystem skal bygge på.
– Jesus flyktet til nærområdet og vendte tilbake igjen da det etterpå ble sikkert, var meldingen han gjentok under den svenske avisen Dagens utspørring i april.
Statsrådsjobb? Gjerne justisminister
Og innvandringspolitikken vil han selv gjerne ta hånd om – dersom han skulle få en statsrådspost. Kriminalpolitikken også.
– I Sverige ligger ansvaret for slik politikk i Justisdepartementet. Og det tar vi gjerne hånd om, sier han.
Politifolkene som sikrer Åkessons «folkefest» på Sundstorget i Helsingborg har denne kvelden en rolig dag på jobben.
Bare Sverigedemokraternas egen festivallyd fyller torget. Venstreradikale, som for år tilbake gjerne aksjonerte med høye rop under SDs møter, er ikke der. SD-aktive forteller Vårt Land at demonstrantene kommer atskillig sjeldnere nå.
SD-gransking av fortiden: «Ikke viktig, faktisk»
For aksjonistene talte gjerne SDs ytterliggående røtter for seg selv. Og disse erkjennes altså i hvitboken fra i sommer – et skrift Åkesson selv har liten sans for:
– Jeg synes ikke dette er viktig, faktisk. Men våre motstandere – ikke minst media – har jo mast om en slik hvitbok i mange år, svarer han.
– Men nå omtaler vi altså hvordan partiet ble grunnlagt – og av hvem. Da vet vi dette. Og kan legge det til side – og gå videre, sier Åkesson og hevder at nasjonalistene som dannet SD «forsvant etter et år eller to».
– Men det har jo stadig kommet anklager om at du selv ikke har tatt sterkt avstand fra partiets fortid?
– Det er bare tull. Det har jeg gjort hele mitt politiske liv. Da jeg ble valgt til partileder, sa jeg at vi måtte ta oppgjør med fortiden. Det mener jeg vi har gjort.
[ Utenriksdepartementet betalte over 300.000 kroner for et lukket Jon Fosse-seminar ]