Nyheter

Tusenvis av ortodokse marsjerte mot Europride i Serbia

SERBIA: Tusenvis av serbisk-ortodokse demonstrerte i Beograd søndag mot Europride, selv om regjeringen allerede har trukket seg som arrangør av festivalen.

Med kors, ikoner og religiøse flagg marsjerte demonstrantene gjennom sentrum av hovedstaden. Mange ba og ropte slagord før de samlet seg utenfor St. Sava-katedralen i byen.

President Aleksandar Vucic kunngjorde lørdag at han i samråd med regjeringen har bestemt at festivalen blir «utsatt eller avlyst». Ifølge Vucic er det ikke mulig å «håndtere alt sammen» fordi Serbia har «alle slags problemer», med henvisning til grensekonflikten med Kosovo og bekymring for energi- og matvarepriser.

Arrangøren av Europride svarte da at Serbia ikke kan avlyse og fremmet krav om at arrangementet holdes som planlagt.

– President Vucic kan ikke avlyse noen andres arrangement. Retten til å holde pride er fastslått av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen som en grunnleggende menneskerettighet, sier leder for Europride, Kristine Garina.

Rundt 15.000 mennesker var ventet å besøke Beograd gjennom Europride, som er Europas største LHBT-festival.

Den serbisk-ortodokse biskopen Nikanor Bogunovic talte søndag og hyllet regjeringens avgjørelse om å avlyse «skjendingen av vårt land, vår kirke og vår familie». Biskopen sa videre at de troende er klare til å demonstrere igjen mot «dem som har som intensjon å ødelegge Serbias verdier».

De to første pride-marsjene i Beograd fant sted i 2001 og 2010 og ble begge preget av vold. Siden 2014 har den blitt arrangert fast, med mye politi til stede.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter