– De planter trær på land eid av palestinske bønder. Det er et brudd på folkeretten.
Dette sier Håvard Skjerdal, programrådgiver KFUK-KFUM Global, som er svært kritisk til Visjon Norges treplanting på den okkuperte Vestbredden.
Han er overrasket over finansiering av en skogteig på den okkuperte Vestbredden.
– Fysisk landgrabbing er et direkte brudd på folkeretten, sier han og henviser blant annet til FNs sikkerhetsråds resolusjon fra 2016 som slår fast at bosettingene og utpostene er ulovlige og at all byggeaktivitet i dem må stanse.
KFUK-KFUM Global driver KFUK-KFUMs internasjonale bistandsarbeid.
På palestinsk land
«The Greening Israel Project: TV Visjon Norge er sponsor av Visjon Norge skogen på Velsignelsens fjell i Israels hjerteland», står det skrevet på et skilt på en bakketopp på Vestbredden, skrev Vårt Land tirsdag.
Det er den amerikanske organisasjonen HaYovel som står bak prosjektet. Ifølge nettsiden vil grunnleggerne Tommy og Sherri Waller «hjelpe jødiske bønder i hele regionen Israel kjent som Judea og Samaria (også kalt Vestbredden)».
Problemet er at 90 prosent av området trærne er plantet på, eies av palestinske bønder fra landsbyen Burin, som ligger øst for skogen som er plantet. Det påpeker israeleren Dror Etkes, som dokumenterer og kartlegger israelsk bosettingspolitikk på Vestbredden.
Den israelske avisa Haaretz skrev først om saken.
Håvard Skjerdal mener denne formen for direkte økonomisk støtte er «neste nivå».
– Det er en kjent sak at det finnes kristensionister både i Norge og i USA som jobber for en utvidelse av Israel. Det er en av grunnene til at vi som organisasjon er så tydelige og tar til motmæle: Det angår også oss, sier han til Vårt Land.
[ Visjon Norge har plantet trær på okkupert område ]
---
Visjon Norges skogplanting
- Visjon Norge finansierer treplanting ved Garisim, samaritanernes hellige fjell som også kalles Velsignelsens fjell.
- Dette skjer gjennom organisasjonen HaYovel og deres «The Greening Israel Project».
- En plantet skog kan sees fra utsikten ved et skilt som omtaler «Visjon Norge skogen». Burin, en palestinsk landsby og den israelske bosetningen Har Bracha holder til ved Samariafjellene på Vestbredden.
---
– Trær er bra
Himanshu Gulati (FrP) er i utgangspunktet positiv til at det plantes trær i området, enten det skjer på Vestbredden, Israel eller andre steder. Gulati er leder for Israels Venner på Stortinget.
– Norske organisasjoner og selskaper står fritt til å velge prosjekter de vil støtte. Også i et så kontroversielt område som Midtøsten. Treplanting er i utgangspunktet et godt formål, sier han.
Gulati sier at han ikke vet hvilke avtaler som er gjort med lokale myndigheter i denne saken.
– Men hvis de ikke har orden i avtalene, må de sørge for å få det. Er det noe feil, må de rydde opp, sier han.
– Tar ikke hva vi vil
Tommy Waller i HaYovel, som Visjon Norge samarbeider med om «The greening Israel-project, sier til avisa Haaretz at han «selvsagt hadde tillatelse fra mange ulike kilder», men ville ikke spesifisere hvilke.
– Vi går ikke og tar hvilket som helst område, sier Waller.
Haaretz spør om han er klar over at størstedelen av tomta der de første trærne er plantet, var privateid av palestinere fra Burin.
– Fra vårt perspektiv, har de ikke juridisk råderett (juridiksjon) over det området, svarer Waller.
På Visjon Norge sine nettsider skriver de at de lenge har sett etter et sted for «treplanting i det bibelske land» og at de kom i kontakt med HaYovel.
Plantet trær i 20 år
KFUK-KFUM Global planter også trær, gjennom å støtte den internasjonale oliventrekampanjen «Keep hope alive». Gjennom årene er det plantet 200.000 trær på palestinske bønders områder på Vestbredden, i samarbeid med dem.
– Denne plantingen har en praktisk verdi, fordi israelske lover sier at dersom man ikke har kultivert en jordlapp innen tre år, er det mulig for andre å ta den. Det er en kjent sak at nybyggere og israelske myndigheter legger hindringer i veien for at palestinske bønder får tilgang til jordlappene sine, sier han.
[ Jøder rømmer fra krigen i Ukraina – strømmer til Israel ]
Skjerdal forteller at de har hatt frivillige, blant annet fra folkehøgskoler, som har vært i området for å plante trær. Han kaller det en «stille, ikkevoldelig protest».
– Folkehøgskolen Nord-Norge hadde vært i Wad Fukin nær Betlehem for å plante trær. Like etter at de kom hjem, fikk de melding om at alle trærne var revet opp av bosettere. Det har skjedd en rekke ganger de siste årene, sier han.
Oliventrær har en stor symbolsk verdi i Midtøsten. Det har en spesiell plass i den palestinske kulturarven, og er Palestinas nasjonaltre.
Oliventreet ble valgt til Israels nasjonaltre i en avstemning i 2021.
Det har vært en rekke angrep mot olivenlunder de siste årene. Ofte skjer det under innhøstingen. Noen eksempler:
• I 2019 mistet en familie 150 trær i nærheten av landsbyen Burqa. Noen av trærne var flere hundre år gamle, og ble angrepet av nybyggere.
• I 2020 meldte FN i en rapport at minst tusen trær som tilhørte palestinske bønder, ble satt fyr på eller kuttet under innhøstingen i oktober. Da hevdet nybygger-lederen Yigal Dilmoni at de fleste påstandene kom fra «tvilsomme kilder».
• I februar i år møtte over 400 israelske aktivister opp i landsbyen Burin, for å hjelpe landsbyboerne å plante oliventrær. To uker tidligere angrep maskerte nybyggere både palestinere og israelske aktivister.
Vårt Land har kontaktet både Visjon Norge og Israels ambassade for kommentar til saken.