Nyheter

President knebler kritikere: – Nicaragua blir totalitært

NICARAGUA: Nylig ble en biskop satt i husarrest og flere prester arrestert. – President Ortega tåler ingen motstand, sier latinamerikakjenner.

I Nicaragua har sikkerhetsstyrker, etter ordre fra president Daniel Ortega, satt biskop Rolando Álvarez i husarrest i hovedstaden Managua. Arrestert er også fire prester, to prestestudenter og en kameramann, melder CSW, søsterorganisasjonen til misjons- og menneskerettighetsorganisasjonen Stefanusalliansen.

– Daniel Ortega aksepterer ingen form for opposisjon. Dette handler om makt, og ikke om trosfrihet, sier statsviter og latinamerikakjenner Vegard Bye til Vårt Land.

Mange representanter for Den romersk-katolske kirke i landet er uttalte menneskerettsforkjempere. The Guardian skriver at biskop Álvarez har vært særlig tydelig i sin kritikk av landet og sin kamp for demokrati.

Tidligere i sommer stengte myndighetene blant annet flere katolske radiostasjoner og TV-stasjoner, og Álvarez var blant dem som protesterte, melder CNN. Dette førte til at politiet startet en etterforskning av ham, hvorpå de den 4. august nektet ham å forlate bispesetet. Aksjonen har blitt kritisert og fordømt av FN.

– Ortega kontrollerer politiet og militæret. Regimet er i ferd med å bli totalitært, sier Bye. Han legger til at både Ortega og hans kone er medlemmer av Den katolske kirke, men at de selv velger hvem de forholder seg til av prester og kirkelige ledere.

Feiret messe i husarrest

Sist fredag hadde prestene fra Den romersk-katolske kirke sittet i husarrest i bispesetet Curia i Matagalpa i 15 dager. De skal blant annet ha måttet rasjonere ut maten de hadde tilgjengelig. Mens de var innestengt holdt de messe – som også ble kringkastet i sosiale medier.

Senere omringet sikkerhetsstyrker og politi bispesetet, og tok seg inn på området, melder CNN. Avisen skriver at Nicaraguas visepresident og Ortegas kone, Rosario Murillo, like etterpå uttalte at politiet hadde reetablert ro i Matagalpa, og at arrestasjonen av biskopen var nødvendig.

Ifølge CSW hevdet nicaraguansk politi at myndighetene hadde ventet tålmodig på «positiv kommunikasjon» fra biskop Álvarez, men at de aldri mottok denne. De skal også ha hevdet at biskopen stod ansvarlig for organiseringen av voldelige grupper med agg mot regjeringen. I forbindelse med at han vant sin fjerde periode som president, skal Daniel Ortega ifølge franske Le Monde ha beskrevet landets biskoper som «terrorister».

KNEBLES: Flere grupper og personer som er kritiske til Ortegas regime får munnkurv og blir arrestert. På bildet ser vi en nicaraguansk mann som holder et spansk skilt med teksten "Frihet for politiske fanger".

– Maktsyk

Bye sier han ikke ser for seg at den politiske situasjonen i Nicaragua vil endres så lenge Ortega utelukkende er opptatt av makt. Han mener likevel at dersom mer demokratiske prosesser startes i Venezuela og Cuba, er det en mulighet for endring også i Nicaragua.

Bye viser til at landet etter revolusjonen i 1979 var et symbol for flere ulike frigjøringsbevegelser.

– Daniel Ortega har brutt med alle tradisjoner etter revolusjonen, hevder Bye.

I Matagalpa og Managua er det uklart hva som skjer videre. Biskop Álvarez er fremdeles i husarrest, og over hele verden ytrer romersk-katolske kristne bekymring og støtte.

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter