Nyheter

Studenter bruker 50 timer i uka på jobb og studier. Uforsvarlig, mener Arbeidstilsynet

TRANGT: Mari Ulrichsen vet hva en lang arbeidsuke gjør med en: – Man blir helt utslitt og nedbrutt. Å arbeide over 40 timers uke er helseskadelig, mener Arbeidstilsynet.

– Hadde jeg ikke hatt jobb hadde jeg ikke kunnet leve. Det er umulig å kun leve på studielånet, forteller Ask Fenn.

Han er tredjeårsstudent på informatikkstudiet ved Universitetet i Oslo, og bor i Sogn studentby hvor han betaler 6800 kroner i måneden for hybelen sin.

Onsdag la SSB fram levekårsundersøkelsen for studenter. Den viser blant annet at fulltidsstudenter med jobb bruker i gjennomsnitt 50 timer i uka på jobb og studier. Det er ti timer mer enn en normalarbeidsuke.

En student med jobb bruker i snitt tre timer mindre i uka på studier enn de som ikke jobber. 66 prosent av heltidsstudenter har deltidsjobb ved siden av studiene, og 55 prosent av disse oppgir at de har jobb for å dekke utgifter til mat og bolig.

Fenn jobber i en førti prosents stilling ved siden av studiet, og kjenner på at jobben spiser opp tiden han burde brukt på studiet.

– Det blir alltid skippertak før eksamen. Som regel blir jeg nødt til å droppe å lese til et fag i løpet av semesteret for å få det til å gå rundt, for så å ta alt igjen de siste ukene.

Levekårsundersøkelsen for studenter ble sist publisert i 2010. Da oppga 17 prosent av studentene at de hadde arbeidsinntekt som sin viktigste inntektskilde. Tolv år senere har antallet steget med åtte prosent.

Ask Fenn. Levekårsundersøkelsen for studenter, SSB

Kan være helseskadelig

– I arbeidsmiljøloven er utgangspunktet at en arbeidsuke skal være på 40 timer, med noen variasjoner. Å gå over denne grensa kan være helseskadelig i lengden, mener Anette Østmo Farstad, seksjonsleder for arbeidstid i Arbeidstilsynet.

Arbeidsmiljøloven sikrer at norske arbeidstakere har rett på minst 11 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 24 timer, eller 35 timer sammenhengende arbeidsfri i løpet av 7 dager.

– Det kan ha ulike negative helseeffekter å jobbe så lenge. I tillegg kan det skje ulykker og feil på jobb når du er sliten fordi du ikke får nok søvn og fritid til å gjøre det som kreves av deg, sier Farstad.

Hun påpeker likevel at det kommer veldig an på livssituasjon, og at det er forskjell på å jobbe fulltid i arbeidslivet og å være student. Likevel vil hun ikke anbefale å jobbe 50 timer i uka over lang tid.

– Det er uforsvarlig. I et arbeidsforhold ville det bryte med grensene i loven å jobbe slik hele året. Forskning viser også at det kan være skadelig.

ADVARER: Anette Østmo Farstad i Arbeidstilsynet vil ikke anbefale å jobbe 50 timer i uka over lengre tid. Det er uforsvarlig, sier hun.

Ikke nok fritid

Også Mari Ulrichsen kjenner på at jobben tar opp mer tid enn hun skulle ønske. Hun har nettopp begynt på en bachelor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og skal snart begynne i en butikkjobb i sentrum.

– Jeg tror nok ikke jeg kommer til å ha så mye fritid fremover hvis jeg jobber så mye som jeg bør. Jeg tviler på at jeg kommer til å ha så mange frihelger.

Hun har jobb både fordi hun setter pris på å jobbe, men også for å dekke leien til leiligheten i Sogn studentby på 9.000 kroner i måneden. Hun synes det er skremmende å se hvor fort pengene forsvinner.

– Pengene går veldig fort til leie, pensum og diverse utgifter. Hadde jeg ikke vært sikret en jobb, hadde jeg vært veldig stressa for det kommende skoleåret.

Hun tror på at det kan være helseskadelig å jobbe 50 timer i uka i lengden.

– Jeg har tidligere kjent det på kroppen da jeg hadde en jobb hvor jeg av og til måtte jobbe opp til 70 timer i uka. Man blir helt utslitt og nedbrutt.

Mari Ulrichsen. Levekårsundersøkelse for studenter, SSB.

4 av 10 mangler venner

Tidligere denne uka kom også tall fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) 2022 som viser at fire av ti studenter mangler venner på studiestedet sitt.

Lav studiestøtte gjør at noen studenter må prioritere jobb framfor å få seg venner, sa lederen av Norsk studentorganisasjon (NSO) Maika Marie Godal Dam til NTB nylig.

Studentprest Camilla Oulie Eskildsen ved UiO er ikke overrasket over tallene.

– I løpet av pandemien har jeg hatt kontakt med studenter som kun har snakket med oss den uka, og ellers sittet alene på hybelen sin. Det er mange som er ensomme.

Flere av studentene hun er i kontakt med, forteller at spesielt bolig er et stressmoment.

– Det er noen som har behov for å bo alene på grunn av psykiske plager, men det blir fort både dyrt og trangt.

Utreder tilrettelegging

– Det er et problem når mange studenter føler at de må jobbe så mye at det går utover studiene, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem av Utdannings- og forskningskomiteen, Elise Waage.

Hun forteller at regjeringen skal gjennomgå studiestøtta så den skal passe bedre for alle studenter.

– Studentene er ikke en homogen gruppe. Noen er 19 år gamle heltidsstudenter som bor på hybel, og andre er 35 år gamle deltidsstudenter med barn som kombinerer jobb og studier. Vi følger med på utviklingen.

ENSOMME: Studentpreset Camilla Oulie Eskildsen er i kontakt med mange ensomme studenter. Hun håper det blir lettere nå som restriksjonene er over.

Vil ha økt studiestøtte

Fenn og Ulrichsen i Sogn studentby ønsker begge økt studiestøtte fra politisk hold nå som prisene stiger. På de to årene Fenn har bodd i samme hybel, har leia økt med 600 kroner, og Ulrichsen priser seg lykkelig over at hun har foreldre som kan hjelpe henne dersom det virkelig kniper.

– Jeg tror det kan bli helt umulig hvis man ikke har mulighet til å få hjelp og hvis du ikke har jobb. Enten må studiestøtta opp, eller så må prisene ned, sier hun.

Fenn mener politikerne må få fart på sakene.

– De må øke studiestøtta, og være mer handlekraftige. De må slutte å se an situasjonen hele tiden, og faktisk gjøre noe.


Les mer om mer disse temaene:

Idun Kjøl Wiig

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter