Nyheter

Vestlige ledere oppfordrer til militær tilbakeholdenhet rundt atomkraftverk i Ukraina

Lederne for Storbritannia, Frankrike, Tyskland og USA hadde søndag et telefonmøte, hvor de ba om militær tilbakeholdenhet rundt atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

De fire lederne gjentok også oppfordringen om at atomkraftverket må bli besøkt av uavhengige inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), opplyser en talsmann for Tysklands regjeringssjef Olaf Scholz.

I samtalen med Storbritannias statsminister Boris Johnson, Frankrikes president Emmanuel Macron og USAs president Joe Biden ble det også enighet om å opprettholde støtten til Ukraina.

Et besøk fra IAE-inspektører har hittil vært forhindret på grunn av uenighet om hvordan de skulle reise til Zaporizjzja. Ukraina mener at transitt gjennom russisk-okkuperte områder, slik Russland har krevd, vil legitimere okkupasjonen.

Fredag skal Russlands president Vladimir Putin ha godtatt at inspektørene kan reise til det nå russisk-kontrollerte atomkraftverket, ifølge franske myndigheter. Økt krigføring rundt atomkraftverket den siste tiden har ført til frykt for en atomulykke. Russiske og ukrainske myndigheter har skyldt på hverandre for krigføringen i områdene rundt kraftverket.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter