Nyheter

Derfor forlater KrF byrådet i Bergen

KRF: Skrekkmålinger, Partiet De Kristne og Rødt spøker i kulissene for KrFs byråds-exit i Bergen. – Nå ønsker vi å rendyrke KrFs profil, sier avtroppende helsebyråd Beate Husa.

– Politikken som føres av byrådet i Bergen er feil for oss. Da blir konklusjonen at det er riktig å trekke seg.

Det sier avtroppende byråd for eldre, helse og frivillighet i Bergen, Beate Husa (KrF), til Vårt Land.

Mandag morgen ble det klart at KrF trekker seg fra byrådssamarbeidet. Det var Bergens Tidende som omtalte saken først.

Avgjørelsen om å trekke seg kom etter at flere sentrale representanter i Bergen KrF holdt et møte på rådhuset søndag kveld. Der skal det ha hersket bred enighet om at partiet burde trekke seg ut av byrådet, ifølge BT.

Som et resultat trer Beate Husa altså ut av byrådet, mens gruppeleder Håkon Pettersen og bystyrerepresentant Joel Ystebø fortsetter å sitte i bystyret for KrF.

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) fikk beskjeden søndag kveld.

Skrekk-tall og konkurranse fra Partiet De Kristne

KrF har sett skrekk-tall på de siste meningsmålingene i Bergen. Og fra høyre og konservativ flanke utfordrer Partiet De Kristne med Thomas Moltu i spissen.

I vinter var KrF jevnstore med konkurrenten i en BT-måling. PDK har Bergen som en av sine sterkeste byer.

Beate Husa avviser imidlertid at meningsmålingene har hatt stor innvirkning på beslutningen.

Slitt med synlighet: – Utfordrende

Perioden i byråd med Ap, MDG og Venstre har dessuten vært preget av pandemien. Huas har som helsebyråd vært sentral, men tiden har gått med til krisehåndtering.

I sum har gjort det ekstra vanskelig for henne å markere seg som KrF-politiker – og for KrF å markere seg med «sine» saker i Bergen.

– Bergen bystyre er fragmentert, og byrådet som sitter har langt fra flertall. Det gir et utfordrende styringsgrunnlag. Når man er i et samarbeid med fire parti, fører man en politikk som er en totalen av fire partiers politikk.

– Ukomfortabelt for KrF å samarbeide med Rødt

At byrådet i tillegg har trengt støtte fra SV og Rødt, har også vært tungt for KrF, bekrefter Beate Husa overfor Vårt Land.

– Det er ikke så komfortabelt for oss å samarbeide med noen så langt til venstre som Rødt, det har KrF ikke tradisjon for å gjøre. Det handler ikke først og fremst om gjennomslagene Rødt har fått, men heller om symbolverdien det er å gå så langt til venstre, sier hun.

Ingen Høyre-flørt fra Husa: – Må styrke troverdigheten

At KrF går ut av byrådet et år før lokalvalget, kan også leses som et trekk for å åpne for samarbeid med Høyre.

Partiet har vært preget av intern strid i senere år. I sommer vant Christine Meyer kampen om å bli Høyres bystyrekandidat foran Harald Victor Hove. Han er Høyres gruppeleder i bystyret i dag.

Beate Husa vil ikke garantere for at de vil samarbeide mer med Høyre fremover.

– Vi mener at Høyre har mye å jobbe med, og vi er ikke fornøyde med det de har gjort hittil. De har en jobb å gjøre for å styrke troverdigheten sin, og la være å ta så mange politiske omkamper.

Skal rendyrke profilen fram mot valget

Nå skal KrF rendyrke profilen sin og styrke sin egen posisjon fram mot neste valg, forteller Beate Husa. Det blir et viktig lokalvalg for et KrF i nasjonal motvind.

– Vi skal stemme for saker vi er for i bystyret, finne konstruktive løsninger på politiske saker. Nå skal vi få på plass et godt partiprogram, som svarer på de problemene bergensere møter. Vi posisjonerer oss tydelig ved å være fristilt, og vil rendyrke KrFs profil, sier Husa.

Da KrF-toppene i Bergen møtte pressen mandag morgen takket de for godt samarbeid med byrådsleder Roger Valhammer (Ap). Samtidig viste de til flere politiske saker som hadde vært vanskelig i det brede byrådssamarbeidet.

Foruten lokal politikk for byutvikling, som er eksplosive saker Bergen, mener Beate Husa at byrådets vilje til å rekommunalisere velferdstjenester har gått for langt – på bekostning innbyggernes valgfrihet.

Idun Kjøl Wiig

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter