Nyheter

Tappet for energi. Derfor kom MDG-Bastholms hurtig-exit

PARTILEDER: En presset situasjon der hun var tappet for nødvendig energi til å lede MDG, er forklaringen Une Bastholm vil skal bli stående etter hun går av.

– Det var noe som kom innenfra og som ingen kan hjelpe meg med, forklarte Bastholm under pressekonferansen om den overraskende avgangen som MDG-leder.

Foran et kobbel av pressefolk i Arendal brettet Bastholm ut sin versjon av hvorfor hun ikke lenger vil lede Miljøpartiet De Grønne.

Med hennes ord handler den om henne selv – og de kreftene hun ikke lenger har til å stå i front for Stortingets nest minste parti. «Personlige grunner», var forklaringen hun gjentok.

– Jeg har erkjent at jeg ikke har den tiden og den ekstra energien som trengs lenger. Jeg er rett og slett blitt for strukket, sa Bastholm.

– Folk er forskjellige. Men akkurat slik som jeg er skrudd sammen og der jeg nå er i livet, så er det blitt for mye.

Avviser motivasjonsknekk

Beslutningen om å gi seg, kom også for å være føre var. Åpenhjertig sa hun også at hun ville «unngå at dette gikk ut over helse eller familien sin».

Overfor Vårt Land avviser hun at mangelen på energi til å lede partiet egentlig er handler om en motivasjonsknekk.

– Motivasjon er et vanskelig spørsmål. For jeg har jo motivasjon til fylle tillitsvervet og gjøre en god rolle. Men så ser jeg: Det klarer jeg ikke. Da er det voksne og ansvarlige for et parti som bør ha stor innflytelse i politikken, at jeg gir dem beskjed om at jeg ikke klarer det.

Strekker ikke til

Den avtroppende MDG-lederen avviser at måten partiets apparat eller organisering har hatt betydning for avgangen.

– Jeg har hatt veldig gode relasjoner til mine nestledere og de jeg har jobbet mot. Det er jeg som ikke strekker til lenger, sa Bastholm

Det var Filter Nyheter som først meldte om Bastholms avgang.

Stortingsrepresentant Lan Marie Berg stiller som kandidat til MDG-ledelsen, men vil ikke bli partileder. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nestleder blir fungerende leder

Nestleder Arild Hermstad stiller seg til disposisjon til å overta som MDG-leder. Han trer inn nå inn som fungerende leder.

Stortingsrepresentant Lan Marie Berg avviser at hun er aktuell til å overta som partileder for MDG. Rasmus Hansson ønsker heller ikke jobben. Berg blir ny parlamentarisk leder i Stortinget.

Partiet varsler en avklaring av ledersituasjonen innen tre-fire måneder. Bastholm understreket at hun vil fylle rollen sin som stortingsrepresentant på vanlig måte.

– Jeg trekker meg ikke tilbake som en viktig stemme for MDG, poengterte hun.

Men for Bastholm handler det altså en hverdag som ikke lenger går i hop for henne som mor.

Vil være mer sammen døtrene

– Kunne partiet gjort noe annerledes for å gjøre det mulig for deg å være partileder – og tobarnsmor?

– Det er flere som har to små barn. På et eller annet tidspunkt klarer man ikke «organisere seg rundt» nettopp dette. Jeg kjenner et sterkt behov for å være mer sammen med jentene mine. Og nettopp dette er ikke noe jeg kan sette ut til noen andre, svarer Bastholm Vårt Land.

Bastholm ble gjenvalgt på landsmøtet andre helg i mai i år. Det var for nye to år. Hun har sittet som MDG-leder siden 2020. Da ble hun partiets første leder, fordi partiet forlot modellen med to talspersoner.

Jeg kjenner et sterkt behov for å være mer sammen med jentene mine

—  Une Bastholm, avtroppende MDG-leder

Gikk på valgsmell

Avgangen kommer etter et tøft år for partiet. For tredje gang mislyktes MDG i å komme over sperregrensen ved stortingsvalg.

I 2021 fikk partiet 3,94 prosent, noe som ga tre stortingsrepresentanter.

En delrapport fra den store valgundersøkelsen viste at nettopp klima- og miljø var det saksfeltet som betydde mest for velgerne. MDGs egen valgevaluering konkluderte med strategiske feil og at MDG ble oppfattet som et en-saks parti.

Bastholm avviste at det var valgsmellen som også ledet til beslutningen hun nå har tatt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter