Nyheter

Intern gransking i Amnesty etter Ukraina-rapport

RAPPORT: Amnesty Internationals rapport om Ukrainas krigføring vil bli gjenstand for en intern granskning, bekrefter Amnesty Norge.

Det var i Morgenbladet generalsekretær John Peder Egenæs først uttalte at det skal gjennomføres en slik granskning.

– Allerede pågår det heftige diskusjoner om prosessen internt i organisasjonen, og dette er noe vi vil se på når vi iverksetter en intern gransking av saken, sa Egenæs til avisa.

I en e-post til NTB skriver Egenæs at granskningen skjer på initiativ fra det internasjonale styret, samt ledelsen ved det internasjonale sekretariatet. Den har vært etterspurt av nasjonale avdelinger, blant annet Amnesty i Norge.

Skal ledes av eksterne

– De endelige parametrene (terms of reference) er ikke fastlagt, men det er klart at den skal dekke både selve publikasjonen og hele prosessen omkring den, skriver generalsekretæren.

Han legger til at granskningen skal ledes av personer som verken er tillitsvalgte eller ansatte i Amnesty International.

Den mye omtalte rapporten kom i forrige uke og har fått mye kritikk. Amnesty skriver i rapporten at ukrainske styrker bryter folkeretten og setter sivile liv i fare ved å anlegge baser i boligområder, på skoler og på sykehus.

Kort svarfrist

I Morgenbladet-intervjuet vedgår Egenæs enkelte feil fra Amnesty Internationals side, blant annet det han kaller en urimelig kort svarfrist til det ukrainske forsvarsdepartementet, som fikk fire dager på seg til å svare på organisasjonens detaljerte funn.

Samtidig forsvarer han blant annet valget om ikke å dele dokumentasjonen Amnesty har samlet inn, med offentligheten.

– Fordi vi ellers ville oppgi informasjon om ukrainske posisjoner og militære strukturer til Russland, som ville satt liv i fare. Så den strategien støtter jeg 100 prosent.

(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter