Nyheter

Stanset norsk innsamling til norsk fremmedkriger

UKRAINA: Da norske Kim Patrik Hunsdal gikk rett inn et russisk bakholdsangrep, startet vennene hans spleis for å hjelpe han, men nå har Sparebank1 slettet den, og sier at de ikke støtter personer som vil krige.

På sykehuset i Kyiv har Kim Patrik Hunsdal fra Asker ligget siden midten av juli da kompaniet hans ble angrepet av russere. Fire av medsoldatene ble drept. Selv ble han skadet og mistet noe av utstyret sitt.

En venninne av Hunsdal opprettet etterpå en innsamling på Spleis for å hjelpe ham. Spleis er en digital pengeinnsamlingstjeneste, utviklet av Sparebank1.

Banken avsluttet imidlertid innsamlingen og grunngir det med at Spleis ikke tillater innsamlinger der det legges til rette for at enkeltpersoner kan reise ned til krigsområder for å potensielt delta i kamphandlinger. Dette prinsippet besluttet de i mars, i krigens tidlige fase, da det ble opprettet flere spleiser til dette formålet, skriver Dagsavisen.

– Trist

– Jeg synes at det er veldig trist at Sparebank1 gjør dette. Disse pengene skulle kun gå til de grunnleggende ting som jeg trenger, slik som medisiner, militærutstyr og mat. Alt går til formålet, sier Hunsdal og legger til at han ikke blir rik av dette.

Hjemme i Norge jobber han som rørlegger, og tjener greit med penger.

Jeg dro ned fordi jeg klarte ikke å se andre mennesker i en slik forferdelig situasjon

—  Kim Patrik Hunsdal, fremmedkriger

– Jeg dro ned fordi jeg klarte ikke å se andre mennesker i en slik forferdelig situasjon, sier han.

Da han dro i slutten av mars, gikk turen først til grensen i Polen. Der hjalp han til der det var behov.

Arnstein Tranøy

– Moralen må komme først

Arnstein Tranøy mener det er helt forferdelig at Sparebank1 har valgt å avslutte spleisen. Han er talsmann for dem som opprettet spleisen.

– Det er helt idioti, det Sparebank1 holder på med, sier han.

Det er helt idioti, det Sparebank1 holder på med

—  Arnstein Tranøy, talsmann

Han er også aktiv i Facebook gruppen Norsk Ukrainastøtte, en gruppe som ofte starter innsamlinger for Ukraina.

– Her er det snakk om en person som har satt sitt liv i fare for å hjelpe andre mennesker i nød, og han ligger såret der allerede. Her må de legge bort det prinsipielle, og sette moralen over det, sier han og legger til:

– Han har sett sine fire venner dø og vært med på ting som kommer til å forfølge han videre i livet. Derfor er det uhyre viktig at han får støtte og hjelp fra de som vil hjelpe han.

ENGASJEMENT: Daglig leder i Spleis, Bjørn Kjetil Hellestræ, har aldri før opplevd et så stort engasjement for en enkeltkatastrofe. Hittil er det opprettet 450 spleiser. Foto: Spleis

– Støtter ikke krig

På spørsmålet om situasjonen er annerledes nå fordi Hunsdal allerede er der, sier daglig leder i Spleis, Bjørn Kjetil Hellestræ, at Spleis står helt fritt til å bestemme hvilke typer innsamlinger som aksepteres, uavhengig av formålet for innsamlingen. Dette står også i deres vilkår, og de står fast ved at de ikke tillater spleiser til de som ønsker å krige.

Spleisen som ble opprettet pågikk en stund og fikk samlet inn rundt 4.000 kroner. Målet var 10.000 kroner.

– Hvis spleisen ikke var godkjent ifølge deres retningslinjer, hvorfor lot dere den pågå en stund før dere slettet den?

– Spleis bygger på redelighet og gjensidig tillit, og lar dermed alle spleiser starte etter at de er opprettet. Vi har imidlertid interne rutiner og går gjennom alle spleiser manuelt etter at de er startet, for godkjenning. Normalt vil dette bli gjort samme dag eller dagen etterpå, men kan i enkelte tilfeller ta lengre tid som kan skyldes sakens kompleksitet, stor pågang eller lavere bemanning i helger og ferier, forteller han.

Gikk i bakholdsangrep

På sykehuset får Kim Patrik Hunsdal hver dag to flasker intravenøst med væske, tre til fire sprøyter og noen tabletter.

Han er en del av et kompani med fremmedkrigere, bestående av rundt 80 menn og tre kvinner. Denne gruppen ble dannet i slutten av juni og utplassert til Øst-Ukraina for å bremse den russiske fremrykningen, under ledelse av en ukrainsk sjef ved navn Ruslan, ifølge Global News.

18. juli gikk han rett i et russisk bakholdsangrep.

Hunsdal forteller at han husker at de gikk ned en dal, der landsbyen Hryhorivka var på den ene siden og elven på den andre.

– Da så vi en tank rulle mot oss. Lagene foran fant dekning, men det siste laget fant ikke det. Da startet det verste jeg har vært med på. Russerne fyrte med alt de hadde. Det var snikskyttere, artilleri, stridsvogner som skjøt mot oss – alt på én gang, forteller han.

Kim Patrik Hunsdal

Mistet fire venner

Tre fra Hunstads kompani mistet livet – én kanadier, to amerikanere og én svenske. Mennene var en del av en internasjonal bataljon innenfor Territorial Defense of the Armed Forces of Ukraine. Samme bataljon Hunsdal er en del av.

Bomber eksploderte tre meter fra Hunsdal. Det ga ham en alvorlig hjernerystelse, og siden har han vært på sykehuset i Kyiv. Angrepet som skadet ham har likevel ikke skremt ham.

– De første dagene på sykehuset var helt forferdelige. Jeg ringte mine nærmeste første dagen, og igjen neste dag fordi jeg ikke klarte å huske om jeg hadde snakket med dem, forteller han.

Mye av utstyret sitt mistet han under angrepet da avdelingen hans måtte trekke seg ut av Lysytsjansk i hast.

Les mer om mer disse temaene:

Hina Aslam

Hina Aslam er journalist i nyhetsavdelingen i Dagsavisen. Hun har tidligere jobbet som journalist i NRK og har bred erfaring fra både avis, nett, radio og TV. Hun skriver mye om Forskjells-Norge og er opptatt av menneskene bak historiene. Tips henne gjerne om en sterk historie.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter