Nyheter

Norge skal bidra til opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia

UKRAINA: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter at Norge skal hjelpe til med opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– De ukrainske styrkene har sterkt behov for ytterligere trening og opplæring. Norge er positive til det britiske initiativet om å trene opp ukrainske soldater i Storbritannia. Vi vil delta med instruktører til denne grunnleggende soldatutdanningen, i likhet med flere andre land, sier forsvarsministeren.

Siden juni har flere hundre ukrainske soldater fått opplæring i Storbritannia i bruk av moderne våpensystemer som kan være kritiske i kampen mot den russiske invasjonen.

Trener tusener av soldater

Den britiske regjeringen har tidligere sagt at de kan gi infanteritrening til så mange som 10.000 ukrainske soldater hver fjerde måned. Det er dette arbeidet Norge nå skal bidra til.

– Det er dessverre sånn at Ukraina har behov for flere soldater, og avansert vestlig militært utstyr gir behov for opplæring, sier Gram på telefon til NTB.

– I likhet med andre land er vi svært positive til det, og så må vi komme tilbake til omfang og ytterligere detaljer. Vi stiller på lik linje som en rekke andre allierte, sier han.

Sverige, Finland og Danmark er blant de andre landene som har bundet seg til Storbritannias opplæringsinitiativ under den internasjonale giverkonferansen i København. Under pressekonferansen torsdag sa britenes forsvarsminister Ben Wallace at Danmark vil bidra til opplæringen med 130 forsvarsansatte.

Positiv til minerydding

Under konferansens siste dag ble det også kjent at Norge stiller seg positivt til Islands initiativ om å sette opp et treningsprosjekt for minerydding i Ukraina.

– Det norske Forsvaret har god kompetanse på dette området og kan i første omgang bidra i arbeidet med å utvikle dette konseptet, sier Gram.

Det ble ikke gjort ytterligere løfter om donasjon av militært utstyr fra Norge til Ukraina under giverkonferansen. Det til tross for at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg forrige uke oppfordret Norge til å spørre norsk forsvarsindustri om å produsere våpen.

– Vi annonserer ikke i forveien hvilke donasjoner som kommer, men har donert våpen, ammunisjon og annet utstyr ved flere anledninger. Det er fortsatt aktuelt å bidra mer, sier Gram til NTB.

– Vi donerer både fra egne lagre og anskaffer og kjøper inn spesielt militært materiell. Vårt bidrag til Storbritannias forsvarsfond for Ukraina innebærer at vi vurderer å anskaffe våpen og utstyr fra den norske industrien, legger han til.

Danmark med milliardstøtte

Forsvarsministeren deltar på en internasjonal giverkonferanse i København denne uka, hvor forsvarsministre fra flere land er samlet for å fortsette arbeidet i Ukraine Defense Contact Group, som ble etablert tidligere i år.

Danmark har på sin side lovet ytterligere 820 millioner danske kroner til langsiktig hjelp til Ukrainas forsvar. Beløpet tilsvarer rundt 1.080 millioner norske kroner, og Danmark har da til sammen sendt nesten 4 milliarder kroner i bistand til Ukraina siden februar.

Det ble imidlertid ikke kunngjort ekstra finansiell støtte fra Norge under giverkonferansen.

– Vi kunngjør ytterligere økonomiske bidrag når tiden er moden for det, sier forsvarsministeren på spørsmål fra NTB.

Det er Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov, Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace og Danmarks forsvarsminister Morten Bødskov som er vertskap for møtet.

Ukraine Defense Contact Group er en gruppe bestående av land som bidrar til Ukrainas forsvar etter den russiske invasjonen av landet 24. februar.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter