Nyheter

Kenyanerne til valgurnene med håp om fredelig maktoverdragelse

VALG: Millioner av kenyanere gikk til valgurnene tirsdag for å velge ny president, i en jevn kamp mellom to maktskikkelser. Norsk utsending er forberedt på uroligheter, men er moderat optimistisk.

Tirsdag 9. august er det valg i Kenya. Opposisjonsveteranen Raila Odinga, som denne gangen har støtte fra avtroppende president Uhuru Kenyatta, leder over William Ruto på meningsmålingene.

Kenyas historie med blodige sammenstøt i forbindelse med valg og maktoverdragelser lurer i kulissene til årets valg. I tillegg har landet slitt med stigende priser, tørke og dyp misnøye med den politiske eliten i løpet av den siste tida.

– Det går ikke an å være i Kenya uten å merke valget. Uansett hvor vi går er det store politiske plakater, og det er en snakkis blant kollegene våre og i kirkene.

Det forteller Kristoffer Sævre til Vårt Land. Han er stedlig representant for Misjonssambandet i Kenya. For tida befinner han seg i hovedstaden Nairobi.

– Generelt opplever vi at det er veldig høy spenning knyttet til valget, spesielt med den uroen vi har erfart rundt tidligere valg. Likevel oppfatter vi et sterkt ønske fra kenyanerne om at det skal gå fredelig for seg i år, så jeg vil si jeg er moderat optimistisk.

Han regner imidlertid med at de som ikke får sin kandidat valgt vil vise frustrasjon og ta til gatene.

– Dermed tar vi forbehold og holder oss i ro fram til vi ser responsen fra folk, sier Sævre.

Kortet ned på utsendingskurs

Valglokalene i presidentvalget i Kenya har nå stengt, og valgoppslutningen ser ut til å være lavere enn forventet, melder NTB.

Seks timer etter at valglokalene åpnet var oppslutningen på 30 prosent. En ny president vil kunngjøres innen en uke, men trolig kommer resultatet allerede før helgen.

Den siste tida har en stor andel av utsendingene til Misjonssambandet vært samlet til kurs i Kenya. Sævre opplyser at de valgte å korte ned kurset med et par dager i tilfelle det skulle oppstå uroligheter i sammenheng med valgdagen.

Kristoffer Krohn Sævre, stedlig representant for Misjonssambandet i Kenya.

– Vi ønsket ikke å ha flere en nødvendig til stede i Kenya, så vi avsluttet kurset tidligere og kan konsentrere oss om de fastboende.

For tida er det 43 nordmenn, 20 voksne og 23 barn, som bor i Kenya som utsendinger for Misjonssambandet.

Sævre forteller også at enkelte deler av arbeidet til Misjonssambandet har blitt satt midlertidig på pause i forbindelse med valget.

---

Valget i Kenya

  • Kenya velger tirsdag sin femte president siden uavhengigheten fra Storbritannia for seks tiår siden, samt nytt parlament og lokale myndigheter.
  • President Uhuru Kenyatta har sittet i to perioder og kan ikke stille igjen.
  • Raila Odinga leder på meningsmålingene. Han har stilt som kandidat fire ganger før og har tidligere vært statsminister.
  • William Ruto er den andre favoritten. Han har vært visepresident siden 2013.
  • 22,1 millioner mennesker er registrert som velgere. Det er under halvparten av landets befolkning på rundt 50 millioner mennesker.
  • Valglokalene er åpne fra klokka 5 til klokka 16.

---

– I tilfelle situasjonen skulle eskalere, ønsker vi ikke å utsette kollegene våre for det. Dermed har vi samla alle de norske i Nairobi og fristilt kenyanske kolleger, både så de kan reise hjem til sine landsbyer for å stemme, og så de slipper å bli berørt.

Endret valgsystem

Raila Odinga, kandidaten som foreløpig ligger an til å vinne valget, har vært en av Kenyas ledende politikere i en årrekke. Det gode forholdet mellom ham og Kenyatta beskrives som en bemerkelsesverdig politisk kuvending. Kenyatta støtter Odinga i stedet for sin viseprosent William Ruto, som er den andre favoritten.

Likevel er det gjort flere endringer for å sørge for at maktoverdragelsen skjer på fredelig vis når Kenyatta skal gå av etter å ha sittet med makten siden 2013.

Hvis ingen av kandidatene får mer enn 50 prosent av stemmene, må det holdes et nytt valg. I tillegg er det tatt grep for å styrke domstolenes uavhengighet, slik at de kan avgjøre hvis det blir uenigheter om valgresultatet.

– La oss kollektivt stå fram og vise verden at Kenya er et levende demokrati, sier leder Wafula Chebukati i valgkommisjonen.

Både Odinga og Ruto har bedt om fredelige valg, men frykten er at det skal ende med gatekamper dersom taperens tilhengere ikke vil godta utfallet. Mer enn 150.000 sikkerhetsstyrker er kalt ut for å ta vare på sikkerheten.

Blodig valg i 2007

Minnene fra 2007, da Odinga tapte valget og det nesten endte med borgerkrig, gjør at også Kenyas internasjonale partnere følger valget tett.

Folk står i kø for å stemme ved barneskolen Oltepesi i Kajiado tirsdag. Foto: Ben Curtis / AP / NTB

– Kenya avholder valg og Øst-Afrika holder pusten, skriver avisa The East African.

Da Odinga tapte mot Kenyatta i 2017, slo politiet hardt ned på demonstrasjoner og flere titall ble drept.

Ettersom verken Odinga eller Ruto tilhører dem dominerende Kikuyu-stammen, som tre av de fire siste presidentene har gjort, blir valget sett på som et nytt kapitel i Kenyas historie.

Ruto og hans støttespillere har i valgkampen forsøkt å tegne et bilde av at valget står mellom de tradisjonsrike politiske dynastiene, Kenyatta og Odinga-familiene, og nye stemmer.

Historisk kandidat

Økonomiske spørsmål blir trolig utslagsgivende, sier analytikere.

– Det nye valgsystemet gjør at utfallet trolig avhenger av hvem som klarer å hente støtte utenfor sine respektive baser, sier Afrika-analytiker Meron Elias.

Advokatene David Mwaure og George Wajackoyah stiller også. De to levnes lite håp, men Wajackoyah har satt farge på valgkampen med sin bakgrunn som spion og ønske om å legalisere marihuana.

Hvis Odinga vinner, vil hans makker Martha Karua bli den første kvinnelige visepresidenten i Kenyas historie.

Les mer om mer disse temaene:

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia

Liv Mari Lia er tilknyttet Vårt Land som journalist i religionsavdelingen.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter