Nyheter

Russland anklager Ukraina for å skyte mot atomkraftverk

Russland anklager ukrainske styrker for å skyte mot atomkraftverket i Zaporizjzja og advarer mot «katastrofale konsekvenser for Europa».

– Skytningen mot atomanlegget som de ukrainske væpnede styrkene gjør, er en potensielt ekstremt farlig aktivitet, sa president Vladimir Putins talsperson, Dmitrij Peskov til journalister mandag.

Han advarer mot «katastrofale konsekvenser» for Europa som følge av de angivelige angrepene.

Kjernekraftverket i Zaporizjzja er det største i sitt slag i Europa og har vært okkupert av Russland siden mars. Deler av kraftverket har de siste dagene blitt påført ødeleggelser som har ført til nedstenging av en reaktor. Ukraina gir Russland skylda for angrepene.

FNs generalsekretær António Guterres kaller angrepene på atomkraftverket for et selvmordsangrep. På en pressekonferanse mandag ba han om at angrepene må ta slutt. Han ba også om at Det internasjonale atomenergibyrået får besøke Zaporizjzja.

Norske myndigheter følger med

– Vi er bekymret for utviklingen. Selv om kjernekraftverk er robuste, er de på ingen måte bygd for å være i områder med krigshandlinger eller for å kunne motstå direkte angrep, skriver Øyvind Gjølme Selnæs, seksjonssjef i Direktoratet for Strålevern og atomsikkerhet, i en epost til NTB.

Lørdag kveld traff russiske raketter en del av anlegget der 174 beholdere med brukt atombrensel er lagret, ifølge det statlige ukrainske selskapet Energoatom, som drifter kraftverket.

Selnæs understreker at norske myndigheter følger situasjonen nøye og har høynet beredskapsnivået.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende og har god kontakt med internasjonale og andre lands myndigheter. Vi har et godt samarbeid også med ukrainske myndigheter, sier Selnæs.

Ukraina anklager Russland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager Russland for terror etter at det ble meldt om omfattende skader på atomkraftverket i Zaporizjzja.

I helgen sa presidenten at Russland er det første landet i verden som bruker et atomkraftanlegg til terrorvirksomhet.

Sist uke anklaget USAs utenriksminister Antony Blinken Russland for å bruke området rundt kraftverket som «militærbase for angrep mot ukrainere, vel vitende om at de ikke kan og vil skyte tilbake fordi de ved en feil kan komme til å treffe en atomreaktor eller lagre av radioaktivt avfall».

Kjernekraftverket som er under russisk okkupasjon, blir fremdeles i hovedsak driftet av ukrainske arbeidere.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter