Dette sier partiene: SV gir ingen strømstøtte til Støre nå
SV vil ikke komme regjeringen til unnsetning ved allerede nå å støtte forslagene til nye og forsterkede tiltak om strømkrisen.

– Vi var bekymret for at strømstøtten det ble enighet om i fjor, ikke var god nok og vil på ingen måte varsle enighet om at 90 prosent over 70 øre kilowattimen er det. Vi vil gå igjennom ulike modeller for strømstøtte med regjeringen og ser fram til samtaler om det, sier fungerende leder Kirsti Bergstø i SV.
Hun kaller forslagene statsministeren og finansministeren la for dagen søndag kveld, for «interessante innspill», men har ingen videre sterke meninger om dem. Hun gir heller ingen forhåndsstøtte som er egnet til å berge Jonas Gahr Støre fra å bli instruert av Stortinget.
Snarere tvert imot er Bergstø tydelig på at SV, i likhet med den øvrige opposisjonen, ønsker å avbryte ferien og innkalle Stortinget for å ta grep om kraftkrisen: – Det er nødvendig å orientere Stortinget i den situasjonen vi er i nå, sier hun.
Det er kontakt mellom SV og regjeringen, men Bergstø avviser at partiene har diskutert eller forhandlet om mulige støtteordninger for husholdninger og bedrifter, samt hvordan man skal klare å forhindre at krafteksporten fører krisenivåer i vannmagasinene.
– Vi er ikke en situasjon nå der vi sitter og forhandler eller diskuterer ulike løsninger, men det er jo et positivt signal at regjeringen ønsker å ta mer kontroll over krafteksporten, sier Bergstø og sikter til signalene fra Støre om at regjeringen vurderer virkemidler for å begrense krafteksporten hvis fyllingsgraden blir for lav.
Hun bekrefter at SV står klare til straks å gå i forhandlinger med regjeringspartiene, slik partiene er forpliktet til gjennom budsjettavtalen fra i fjor, og at hun har tro på at det er mulig å finne løsninger partiene kan enes om.
– Det er også mulig å gjøre justeringer underveis fram til en mer permanent støtteordning er på plass, sier hun.
Det er nestleder Torgeir Knag Fylkesnes som vil representere SV under møtet på Statsministerens kontor mandag morgen. Der vil også de parlamentariske lederne fra resten av partiene på Stortinget delta.
Et par timer senere setter presidentskapet seg ned for å vurdere hvorvidt Stortinget samles i ferien.
– Kraftløst
Frp-leder Sylvi Listhaug kaller regjeringens strømforslag for kraftløst. Partiet krever 50 øre som makspris.
Regjeringens varsler søndag at den vil øke strømstøtten til husstander til 90 prosent fra 1. september – en måned enn tidligere planlagt. Det gjelde for kostnader over 70 øre per kilowattime.
– Det er godt mulig Høyre er fornøyd med dette, siden de foreslo å gi det samme lommerusket selv nylig, men det er en hån mot folk. Det eneste som virkelig vil avhjelpe situasjonen, er Frps forslag om 50 øre makspris på strøm for alle, også bedrifter, sier Listhaug i en kommentar til NTB.
Støtte fra Venstre
Venstre støtter regjeringens forslag om økt strømstøtte fra 1. september.
– Det er ingen grunn til å vente med økt strømstøtte, sier Venstres talsperson for transport, miljø og energi Ola Elvestuen til NTB.
– Samtidig er det ingen tiltak for å hjelpe folk til å redusere strømbruken. Venstre vil presse på for å få inn ENØK-tiltak, understreker han.
Elvestuen vil også vite hva slags hjelp næringslivet skal få.
– Venstre har helt siden desember 2021 foreslått strømstøtte til små og mellomstore bedrifter som er mest utsatt for høye strømpriser, men hver gang blitt nedstemt av Ap, Sp og SV. Foreløpig kjenner vi ikke hvordan utsatte bedrifter skal hjelpes, men vi må få det på plass, sier han.
Høyre: Glad for at regjeringen har lyttet
Høyre er fornøyd med at regjeringen nå går inn for det samme som partileder Erna Solberg foreslo før helga: 90 prosent strømstøtte fra 1. september.
– Jeg er veldig glad for at regjeringen lytter til Høyre og øker strømstøtten allerede fra 1. september, men det haster å få på plass en ordning for bedriftene, sier energipolitiker Nikolai Astrup i Høyre.
Han påpeker at Høyre foreslo en egen strømstøtte for bedriftene allerede i januar, og framholder at det «over hele Sør-Norge er det små og mellomstore bedrifter som venter på hjelp».
– Det er bra at regjeringen sier at de jobber med saken, men det er altfor sent. Den burde vært på plass for lenge siden, sier han.