Nyheter

– Kvinnefotball er kvinnekamp

FOTBALL: Sportskommentator Mina Finstad Berg har forståelse for at noen boikotter Qatar-VM. Selv skal hun dekke mesterskapet for TV 2. – Jeg er en gammeldags fotballidiot, sier hun.


– Fotball-EM 2022 er historie. Hvordan vil du oppsummere mesterskapet?

– Det vil bli stående som en tydelig milepæl. Både kvaliteten på spillet, men også interessen rundt kvinnefotball. Oppmerksomheten har vært på et helt annet nivå enn tidligere. Det er et mesterskap som kommer til å bli stående som et veiskille for kvinnefotballen.

– Du nevner nivået. Hva mener du har hevet kvinnefotballen de siste årene?

– Økonomien spiller en stor rolle. Flere av lagene har nå betydelig større ressurser. Flere av fotballspillerne har også mulighet til å drive med fotball på heltid. Før studerte de ved siden av, så lånekassen har vært en viktig sponsor for toppserien i mange år. Mange hadde også deltidsjobber. Kvaliteten blir så mye bedre når man kan konsentrere seg om å spille. Dette handler om likestilling, fordi kvinner får lik mulighet som menn.

– Har du noen eksempler på fotballspillere som har jobbet ved siden av?

Italias landslagskeeper jobbet tidligere i karrieren som baker om natten. Da kunne hun frigjøre tid på dagen til trening. Det er ikke optimale arbeidsforhold for å bli best mulig.

– Hva er det største øyeblikket fra årets EM?

Det er umulig å komme utenom at England vinner på hjemmebane. De har mast om trofé siden 60-tallet. Så vinner damene på hjemmebane, foran 90.000 tilskuere.

Mina Finstad Berg. Sportskommentator TV2.

– Mange spesifiserer kjønnet når de snakker om kvinnefotball, mens herrefotball bare blir omtalt som fotball. Hva tenker du om denne forskjellen?

– Sånn er det på mange områder i samfunnet. Man snakker gjerne om kvinnelige sjefer og kvinnelige brannmenn. Det handler om at det er yrker som tradisjonelt er mannsdominerte. Men jeg synes vi har sett en endring. Behovet for å skille mellom kvinnefotball og er herrefotball var ikke like stort i dette EM, som det har vært tidligere.

– Lise Klaveness opplevde i sin tid som fotballkommentator mye hets. Hvordan har det vært for deg?

– Mye bedre enn før. Jeg får veldig lite kjønnsbasert drittslenging. Det hender at folk mener jeg er idiot, men det er en del av jobben. Jeg var heldig fordi jeg kom etter Lise Klaveness og Carina Olset. Det hjelper at folk har blitt mer vant til at kvinner også dekker fotball. Det er viktig å fortelle unge jenter som ønsker å jobbe med fotball at du ikke vil få en innboks full av spy hver gang du uttaler deg.

Det hender folk mener jeg er en idiot, men det er en del av jobben

—  Mina Finstad Berg, TV 2s sportskommentator

– Ser du på det å løfte kvinnefotballen som kvinnekamp?

– Ja, jeg mener at unge jenter som har en fotballdrøm skal ha de samme mulighetene som guttene til å lykkes med det. Det handler om at kvinnelige fotballspillere skal bli tatt på alvor som de toppidrettsutøverne de er. At man er ett steg videre mot like muligheter, ser jeg på som kvinnekamp. Vi står midt i en revolusjon når det kommer til kvinnefotball. Interessen vi har sett det siste året, viser at det er noe virkelig stort på gang.

– I fjor så 3.183 Vålerengas kvinnelag bli norgesmestre. Tror du vi vil se flere i år?

– Jeg håper at vi får litt av «boosten» på tilskuertall i Norge også, men vi har en vei å gå. Mange sliter med å få folk på tribunene, men det gjelder også på herresiden.

---

Mina Finstad Berg

  • Aktuell som TV 2s sportskommentator
  • 32 år
  • Master i nordisk språkvitenskap
  • Tidligere engasjert i SV

---

– Norway Cup går mot slutten. Det har vært cirka dobbelt så mange guttespillere som jentespillere med i turneringen. Hva tenker du om denne skjeve kjønnsfordelingen?

– Jenter har samme glede av å delta på Norway Cup som det gutter har. Jeg har selv vært med i begynnelsen av tenårene, så jeg vet hvor viktig det er for å bygge sosiale fellesskap og lagfølelse. Det er utrolig dumt at det er en slik forskjell, men turneringen er veldig internasjonal. Vi vet det er mange land det ikke er lett spille fotball som jente, så det viser at vi fremdeles har en lang vei å gå.

– Så hvor viktig er Norway Cup for ungdom?

– Veldig viktig. Det er viktig for å bevare fotballglede. Jeg har selv kommentert turneringen for TV 2. Da følte jeg at jeg kommenterte det største øyeblikket i deres karriere så langt. Norway Cup samler også barn og unge på tvers av landegrenser, kulturer og religioner. Det tenker jeg er viktig.

– Hvor viktig er fotball for deg?

– Jeg begynte å spille fotball da jeg var ti år. Det var rimelig seriøst frem til jeg var ferdig på videregående. Min interesse for fotball ligger nok på den øverste delen av skalaen. Jeg er en gammeldags fotballidiot. Fotballens magi er at det skapes sosiale fellesskap som er helt unike.

– Du har tidligere tatt til orde mot det du kaller tribunesexisme. Hvordan opplever du fenomenet i dag? Har det skjedd en endring der?

– Jeg tror det er mindre av det enn før. Noen av de groveste, gamle supportersangene er på vei ut. Først ble man enige om at rasisme på tribunen ikke er greit, så ble man enige om at homohets ikke er akseptabelt. Man henger litt etter når det kommer til kvinnefiendtlige sexistiske rop og sanger. Mange er kjappe med å tenke at det bare er spøk, men man tenker ikke over at det kan være ekskluderende for kvinner som er på kamp. Sangene sender et signal om at dette er en mannfolkarena. Hvis man ønsker å favne bredere må man tenke på dette.

Mina Finstad Berg. Sportskommentator TV2.

– Du har vært aktiv i SV. Hvordan harmonerer kapitalismen og pengefokuset med ditt sosialistiske ståsted?

– Man finner folk som er engasjerte i kampen mot sportsvasking, kommersialiseringen av fotballen og skeptiske til VM i Qatar over hele det politiske spekteret. Jeg tror dette er uavhengig av politisk ståsted.

– Du nevner VM. Hva er ditt syn på at Qatar fikk fotball-VM?

– Jeg er veldig kritisk. Måten tildelingen kom på er svært kritikkverdig og de grove menneskerettighetsbruddene vi har sett, er uakseptabelt. FIFA burde ha snudd for lenge siden. Det er nok for sent, men de burde bruke innspurten til å stille knallharde krav til menneskerettighetssituasjonen for arbeiderne. Det har jeg dessverre ingen forhåpninger om at de kommer til å gjøre.

– Men hvordan kommer du til å forholde deg til VM som sportskommentator for TV 2?

– Jeg kommer til å dekke mesterskapet som sportskommentator ved å fokusere på det politiske, humanitære og etiske. Det mener jeg er viktigere enn noen gang.

– Du kommer ikke til å boikotte?

– Det er vanskelig å boikotte hvis jeg skal dekke det politiske. Jeg har ekstremt god samvittighet for det. Hvis jeg ikke belyser det bak fasaden, blir det kun fokus på fyrverkeri og fotballstjerner.

– Forstår du de som ønsker å boikotte mesterskapet?

– Man må skille mellom de som jobber med mesterskapet og de som ser det hjemme i sofaen. Det er flere som har brukt den demokratiske veien gjennom det norske idrettsdemokratiet for å få flertall for boikott. Da de tapte avstemningen, er den siste muligheten de har å gjennomføre en personlig boikott.

– Du har en master i nordisk språkvitenskap. Hva er det som fascinerer deg sånn med språk?

– Interessen for språk har nok alltid vært der. Jeg lærte meg runealfabetet da jeg var 13 for å kunne skrive dagbok ingen kunne smuglese, og var nok den eneste i klassen som synes språkhistorie og norrønt var gøy. Dialekter og sosiolekter har også fascinert meg helt siden jeg var ung. Språk er så mye mer enn ord og grammatikk. Det er identitet, makt og et av våre viktigste verktøy.

– Har du en funfact om språk?

– På mange språk så har man banning som er basert på kroppsvæsker eller sykdommer. På norsk handler mye av banningen om religion. Dette er litt morsomt når Norge er et veldig sekulært land.

– Når vi nå er inne på religions-sporet. Hva betyr din kristne tro for deg?

– For meg gir troen en trygghet, fordi den alltid har vært der. Jeg er går i kirken ved store anledninger noen ganger i året. Da vi bodde i Spania, var sjømannskirken et fint fellesskap.

Les mer om mer disse temaene:

Vemund Risbøl Litschutin

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter