Nyheter

En av tre kvinner utsatt for seksuell vold. – Jeg lot dem voldta meg. Jeg hadde ikke noe valg

HELSE: Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at 30 prosent av kvinner opplever seksuell vold. Flyktninger og migranter er ekstra utsatt.

– Jeg lot dem voldta meg. Jeg hadde ikke noe valg. Det var for datteren min. Jeg kunne ikke forlate henne slik, sier en kvinne som ble holdt fanget i den nordlige byen Ajdabiya i Libya til FN-etterforskerne.

Hun skal ha blitt tvunget til å ha sex med kidnapperne sine for å få tilgang til vann, slik at hun kunne vaske klærne til sin seks måneder gamle baby.

Flyktninger og migranter spesielt utsatt

Dette kommer fram i en fersk rapport fra FN om seksuelle overgrep mot flyktninger.

– Flyktninger i Libya utsettes for grusomme overgrep, melder organisasjonen.

De kan fortelle om flere tilfeller der flyktninger blir utsatt for voldtekt i bytte mot mat. Flyktninger og migranter blir stadig vekk anholdt eller pågrepet av myndighetene, menneskesmuglere og andre grupper.

– Vi har grunn til å tro at forbrytelser mot menneskeheten, slik som drap, tortur, fengsling, voldtekt, påtvunget forsvinning og andre umenneskelige handlinger, har foregått i flere integreringsleirer i Libya siden 2016, beskriver FN-etterforskerne, som foretok flere reiser til Libya.

Det vektlegges spesielt hvordan seksuell vold blir misbrukt av menneskesmuglere til utpressing av familier som drømmer om et bedre liv i Europa. De forteller om tilfeller av voldtekt i steder for internering eller fangenskap der kvinner har blitt tvunget til å ha sex for å overleve, i bytte mot vann eller mat.

Risikoen for å bli utsatt for seksuelle overgrep er så stor at kvinner og jenter selv får satt inn p-staver og spiraler før de reiser inn i landet. Det er for å ikke bli gravide hvis de blir utsatt for overgrep.

Menneskesmuglere

Spesielt menneskesmuglere har tjent på kaoset som har herjet i landet siden begynnelsen på den arabiske våren og drapet på den libyske diktatoren Muammar al-Gaddafi i 2011.

Rapporten skal ifølge FN ha samlet omfattende bevis på «den systematiske bruken av langvarig vilkårlig internering» av migranter og flyktninger i Libya, da den ble presentert for FNs menneskerettighetsråd i midten av juli.

En av tre har opplevd seksuell vold

– Slik vold representerer en stor andel av trusler kvinner opplever globalt, melder Verdens helseorganisasjon (WHO).

En av tre opplever overgrep på verdensbasis.

I tillegg til seksuell vold kommer også fysisk aggresjon av ikke-partnere.

Globalt sett beregnes det at 30 prosent av kvinner over 15 år har blitt utsatt for psykisk og/eller seksuell vold. Overvekten av volden blir utført av en person i nær relasjon.

En av fire kvinner mellom 15–19 år skal ha opplevd seksuell vold. Sannsynligheten er størst for kvinner mellom 20 og 44 år. Antallet kvinner som opplever seksuell vold varierer i stor grad mellom regioner.

OVERGREP: Protester brøt ut i Islamabad, Pakistan etter en hendelse der en kvinne ble utsatt av for gruppevoldtekt av bevæpnede menn etter at bilen hennes brøt sammen på en motorveg i Pakistan. En av tre kvinner på verdensbasis opplever seksuell vold, melder FN.

Ifølge World Population Review ligger landene Botswana, Lethoto og Sør-Afrika på toppen over antall overgrep. Det er likevel vanskelig å sammenligne land ettersom blant annet definisjonen på overgrep kan variere fra land til land.

Flyktninger og migranter står i en ekstra sårbar posisjon.

Slik vold representerer en stor andel av trusler kvinner opplever globalt

—  WHO

Også økonomisk og psykisk vold

Allesandra Nervi er seniorrådgiver på feltet for seksualisert og kjønnsbasert vold i Røde Kors. Hun bekrefter tallene fra WHO.

- Den seksuelle volden kan ha stor påvirkning på reproduktiv helse. Men det er ikke bare seksuell vold, men også økonomisk og psykisk vold, sier hun.

Nervi forteller at sannsynligheten for å drikke alkohol og få selvmordstanker er større etter å man har blitt utsatt for denne typen vold.

- Det kan også ha store helsemessige påvirkninger dersom man blir gravid. Og da kan kvinnene enten få uønskede barn eller ta abort i land der det er ulovlig. De kan ha påvirke helsen deres videre.

Hun forteller at problemet med å hjelpe migranter og flyktninger er at siden de flytter på seg, er det ekstra vanskelig å følge dem opp.

BEKREFTER

Les mer om mer disse temaene:

Selma Elise Ekre

Selma Elise Leinebø Ekre

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter