Nyheter

KrF-knekk i store nøkkelbyer. – Klarer ikke hente nye velgere

FØRVALGS-DRAMA: Ett år før kommunevalgkamp møter et krisepreget KrF trøbbel i avgjørende storbyer. I Bergen har skrekktall på to prosent festet seg. I Oslo står KrF i null.

Mens KrF med Olaug Bollestad i spissen gjentar at man «bygger stein på stein» for å reise seg, smeller dårlige galluptall mot partiet: I Bergen måles KrF på 2-tallet like før sensommeren.

– For at KrF skal få et anstendig valgresultat nasjonalt er Bergen, Stavanger og Kristiansand helt avgjørende, sier Johan Giertsen i gallupnettstedet Pollofpolls.

Men der svekkes nå KrFs muskler. Vårt Land har gjennomgått vårens knippe av meningsmålinger fra større byer siste halvår. I flere er motvinden for KrF stor. Og ifølge Giertsen skyldes KrFs fall «noe annet enn en pendlerboligsak».

Limt til totallet i vest

Verst er det i vest: I Bergen, der KrF sitter i byrådet, fikk partiet henholdsvis lave 2,7 prosent i Bergensavisens måling 30. juni og 2,0 prosent hos Bergens Tidende seks dager før.

På sistnevnte måling ville partiet så vidt vært representert med ett mandat i et bystyre med 65 representanter.

Også tre andre Bergens-målinger i vår har plassert KrF på 2-tallet. I februar ble partiet notert så lavt som 1,8 prosent.

Landsstyremøte

Eksperten: Dette er problemet

Dermed fremstår Norges nest største by som KrFs problemby nummer én. Dramaet handler ikke bare om at partiet taper mandater.

I nasjonal sammenheng handler det også om at så lave prosenter i en nøkkelby i et kjernefylke ikke bidrar til å «fylle opp» sekken med stemmer partiet trenger for å heve seg nasjonalt.

---

Parti i krise

  • 11. september neste år er det kommune- og fylkestingsvalg. Etter første stortingsår under sperregrensen måles KrF til 3,2 prosent i snitt.
  • Ved forrige kommunevalg ga velgerne KrF 4,0 prosent i oppslutning.
  • Det ga bare tre stortingsrepresentanter.

---

Gallupekspert Giertsen tror ikke fallet nødvendigvis handler om byrådssamarbeidet med Ap, Venstre og MDG:

– KrFs problem i Bergen er det samme som det er på landsplan: Partiet henter jo nesten ikke nye velgere fra andre partier, heller ikke fra dem som satt hjemme ved forrige valg eller blant førstegangsvelgerne. Da blir resultatet «tynne» målinger, sier Giertsen, selv bergenser med inngående kjennskap til politiske forhold i byen.

Kurven går nedover i den sterke byen

Også i KrFs sterkeste by, Kristiansand, faller partiet. På Fædrelandsvennens måling 23. juni fikk KrF ni prosent. Det er laveste oppslutning siden kommunevalget i 2019, da velgerne ga KrF 11,5 prosent.

Selv om partiet mobiliserte seg til fremgang ved stortingsvalget i fjor, peker den lange kurven nedover. Så sent som i 2015 ga velgerne KrF 15,3 prosent i sørlandsbyen. I 2007 høye 18,7.

I Stavanger er det bare foretatt en meningsmåling denne våren, i regi av partiet Høyre. Der fikk KrF 3,8 prosent, godt under sifrene på 4,4 prosent ved forrige lokalvalg.

Dyster utsikt: Null representasjon i Oslo – og Hamar

Målinger som er gjort på Østlandet denne våren gir derimot KrF fremgang i Drammen, men fall i både Fredrikstad og Sarpsborg.

Ferske tall fra den største byen i Innlandet svir for KrF: På Hamar Arbeiderblads måling i forrige uke får partiet 0,9 prosent, mot 2,4 prosent ved forrige kommunevalg. Partiet ville vært utradert av kommunestyret.

I hovedstaden er situasjonen også dramatisk for KrF. I Oslo ligger partiet nå an til null representanter, om Aftenpostens måling sent i april var valgresultat. Oppslutningen var på 0,9 prosent – godt under 2015-resultatet på 1,7.

Tross lave 1,4 prosent på NRK/Adresseavisas måling for Trondheim 12. juli ville KrF beholdt ett mandat i byen.

Jobber med fornyelse

Internt i KrFs apparat jobbes det nå med sikre og fornye lister. Det gjelder så vel i kjernefylker sør og vestpå og der det har glippet for partiet. I en intern rapport om ny organisering satte KrF selv ord på en kritisk situasjon.

«Flere og flere kommuner har ikke lokallag, kommunestyrerepresentanter eller annen aktivitet», het det.

Gallupanalytiker Giertsen mener KrF egentlig har stått overfor samme vanskelige situasjon i en årrekke:

Partiet burde heller se tilbake på sin lange historie

—  Johan Giertsen, nettstedet Pollofpolls

Mer enn en pendlerboligsak

– I en omtalt evalueringsrapport nylig ble pendlerboligsaken trukket frem som en forklaring på at partiet i fjor falt under sperregrensen. Partiet burde heller se tilbake på sin lange historie: Mangel på nye velgere er problemet. Det var det også før retningsvalget i 2018.

Nettopp året etter denne opprivende partistriden landet KrF nasjonalt på fire prosent ved forrige lokalvalg. Men falt altså under sperregrensen på fire prosent ved stortingsvalget i fjor.

De eneste nasjonale kommunevalgsmålingene dette halvåret er blitt gjennomført for den frittstående valganalytikeren Svein Tore Marthinsen. Målingene derfra viste 3,2 prosent for KrF i mai og 3,4 prosent nasjonalt i juni.


Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter