Nyheter

Ba kongressen om å vedta plan for abortrettigheter: – Et forsøk på å vise handlekraft

USA: Fredag signerte USAs president Joe Biden en plan for å beskytte abortretten til amerikanske kvinner, men han mangler det nødvendige flertallet for å få vedtatt en ny abortlov. – Et forsøk på å vise handlekraft i en tøff periode, sier USA-ekspert Sofie Høgestøl.

– At en ti år gammel jente blir tvunget til å føde barnet til en voldtektsmann? Jeg kan ikke tenke meg noe mer ekstremt, sa USAs president Joe Biden før han fredag la fram en plan for å sikre amerikanske kvinners rett til abort.

Presidenten har vært under sterkt press fra det demokratiske partiet om å gjøre mer for å beskytte kvinners abortrettigheter etter at høyesterett den 25. juni opphevet dommen kjent som Roe mot Wade, som hittil har sikret retten til abort på føderalt nivå.

Etter opphevingen er det nå opp til hver enkelt delstat om abort skal være lov eller ikke.

Derfor ba Biden kongressen om å vedta en lov som sikrer rett til abort. Demokratene har imidlertid ikke det nødvendige flertallet i Kongressen til å få vedtatt en slik lov.

– Pressekonferansen reflekterte et faktum de fleste har visst ganske lenge: Han har få virkemidler som president, sier Sofie Høgestøl til Vårt Land.

Hun er førsteamanuensis ved Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo, og kjent som USA-ekspert under NRKs valgsending i 2020.

Sofie Høgestøl er førsteamanuensis ved Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo.

– Det trengs å lage en ny abortlov, men det kan ikke Biden gjøre alene. Det var hovedbudskapet, også Vote vote vote! fortsetter hun.

Truer med veto

Fredag undertegnet Biden en presidentordre som skal beskytte kvinner som søker abort i delstater der dette er tillatt. Presidentordren strammer blant annet inn reglene knyttet til deling og videreformidling av sensitiv helseinformasjon.

Planen skal også gjøre det vanskeligere å straffeforfølge kvinner som søker abort i andre stater, eller som kjøper abortpiller i stater der all abort er ulovlig.

På pressekonferansen etter signeringen sa Biden at det aldri vil bli et nasjonalt abortforbud mens han er president, noe republikanerne truer med å innføre.

Dersom Kongressen vedtar et slikt forbud, lover Biden å stanse det ved å legge ned veto.

Tyr til ekstreme eksempler

Høgestøl mener at det var lite nytt i det Biden la frem. Presidenten må også trå varsomt for å ikke skyve fra seg verdikonservative demokrater.

– Biden gikk kun inn for å regulere allerede etablerte rettigheter, uten å nevne de mer vriene rettighetene, sier Høgestøl.

Hun viser til at presidenten unngikk å snakke om senabort, og heller tok opp ytterliggående tilfeller, som tilgang til prevensjonsmidler og abort ved incest.

– Han brukte flere sterke ord og tydde til ekstreme eksempler som de fleste vil si seg enig i. Derfor treffer han nok ganske mange moderate velgere, sier Høgestøl.

– Det talen først og fremst viser, er et forsøk på å vise handlekraft i en periode som er tøff for Joe Biden, sier hun.

– Han sliter, er upopulær og scorer dårlig blant amerikanerne, hvor økonomien står dårlig til. Det som blir interessant å se, er om abortsaken blir en viktigere enkeltsak for demokratene enn saker om økonomien.

Halve USA uten fri abort

Konsekvensene av opphevelsen er allerede synlige i svært mange delstater, hvor halve USA så å si står uten fri abort. I Sør-Dakota, Montana, Arkansas og Alabama er det ikke lenger lov å ta abort. I flere andre stater jobbes det med å få på plass lover som forbyr eller innskrenker mulighetene til abort.

– 13 stater har allerede gjort abort ulovlig, og flere vil komme. Lovene er så ekstreme at de truer med å straffeforfølge alle som utfører eller får utført abort. Noen stater er til og med ufravikelige når det gjelder voldtekt og incest, sa Biden provosert fra talerstolen fredag, før han ba folket om å stemme i november.

Dersom demokratene skal kunne vedta en ny abortlov som igjen sikrer retten til abort på føderalt nivå, må det øke antallet seter i kongressen i høstens mellomvalg.

Cathrine Northug

Cathrine Northug

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter