Nyheter

Positive til å måle nordmenns forbruksutslipp

KLIMA: Norges klimaregnskap er basert på utslippene som skjer på norsk jord. Nå åpner flere politikere for å lage et ekstra klimaregnskap over hva nordmenns forbruk fører til av utslipp globalt.

52,8 millioner tonn og 58,2 millioner tonn. Det første tallet er klimagassutslippene på norsk jord i 2017. Det andre tallet er utslippene nordmenns forbruk førte til globalt i 2017.

Det første tallet regner SSB ut for staten hvert år. Det andre finnes det ikke offisiell statistikk på. Tallene for 2017 er hentet fra en rapport Framtiden i våre hender fikk laget i fjor.

– Vi trenger et forbruksbasert klimaregnskap for Norge slik at vi kan innrette klimatiltakene der de monner mest, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Luksusutslipp

Riise mener regnskapet bør fordele utslipp fra forbruk på ulike inntektsgrupper, slik at Norge kan få gode tall over lengre tid på hvor store utslipp som for eksempel er knyttet til luksusforbruk.

Da blir det lettere for politikerne å finne tiltakene som virker, og å kutte utslipp både innenlands og utenlands mer effektivt, påpeker Riise.

Partiene Vårt Land har snakket med, er positive til at myndighetene lager et forbruksbasert klimaregnskap i tillegg til det vi har fra før, som kalles territorialt klimaregnskap.

– Et slikt regnskap vil gjøre oss alle mer bevisst på egne utslipp, og ikke minst for å plassere ansvaret der det hører hjemme. Det virker fornuftig, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Partileder Bjørnar Moxnes og nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt mener politikerne som har fått skattesmell etter pendlerbolig-sakene, bør stå fram.
Foto: Heiko Junge / NTB

– Kunnskap er en fordel

Stortingspolitiker Ola Elvestuen (V) påpeker at et slikt regnskap kan gi ekstra kunnskap.

– Kunnskap om de forbruksrelaterte utslippene er bare en fordel, og et viktig grunnlag for å utvikle politikken videre. Jeg er helt enig i at hvis det er rent luksusforbruk som fører til store utslipp, så må politikken også målrettes mot det, sier Ola Elvestuen, stortingspolitiker for Venstre.

– Men det er viktig at dette er i tillegg, ikke istedenfor. Vi må følge Parisavtalen, og redusere utslippene vi har forpliktet oss til der.

Gjennom Parisavtalen er Norge forpliktet til å kutte utslipp basert på det territoriale klimaregnskapet.

– Vi må stå fast på Parisavtalens tydelige regler, om at hvert land må ta ansvar for egne utslipp, sier klimapolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup.

– Men informasjon om forbruksbaserte utslipp er positivt som et supplement, hvis det er mulig å gjøre det på en enkel måte.

Hvis det er rent luksusforbruk som fører til store utslipp, så må politikken også målrettes mot det

—  Ola Elvestuen (V)

Klima- og miljødepartementet opplyser til Vårt Land at regjeringen ikke vil prioritere å lage et slikt regnskap nå. Isteden jobber departementet med å lage et klimabudsjett som skal knyttes opp mot statsbudsjettet, for å legge opp til kutt i alle sektorer.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter