Nyheter

Uenighet i Sp om håndtering av varsel. Hun mener rutiner bør endres

VARSLING: Tidligere statsråd Magnhild Meltveit Kleppa mener retningslinjer må endres etter Vårt Land-avsløring. Senterkvinnenes leder sier derimot at Sps håndtering av varslersak «høres fornuftig ut».

– Retningslinjene bør endres.

Det er budskapet fra Sp-nestor Magnhild Meltveit Kleppa etter Vårt Lands sak om partiets håndtering av et varsel fra 2018. Det omhandler en episode mellom en senterungdom og en partiprofil en del år tidligere.

Varsleren er kritisk til Senterpartiets håndtering. Hun hevder hun aldri fikk vite om varselet ble behandlet ferdig, eller hvordan.

Fagpersoner Vårt Land intervjuet er tydelige på at varsler burde ha fått tilbakemelding – selv om hun ikke var fornærmet i saken, men varslet på eget initiativ på vegne av en annen kvinne.

Fra generalsekretær Knut M. Olsen var derimot meldingen at: «Våre retningslinjer understreker at det i saker er fornærmede og motparten som skal tas på alvor og ivaretas på en god måte. Vi er derfor tilbakeholdne med informasjon til andre».

Ifølge Olsen ble varselet «grundig behandlet og avsluttet i 2018».

Vårt Land har bedt om et intervju med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han ønsker ikke å gi en kommentar.

Vil ha advokat-formulering inn i Sp sine retningslinjer

Nå mener Magnhild Meltveit Kleppa at en uttalelse advokat Birthe Maria Eriksen ga til Vårt Land, bør bygges inn i Sp sine etiske retningslinjer.

Varsler må «få tilstrekkelig informasjon til å kunne slå seg til ro med trygghet om at saken blir forsvarlig håndtert», sa Eriksen.

– Det høres ut som en klok vurdering. Det er egentlig noe Sp kan ta direkte inn i retningslinjene sine, sier Kleppa.

Hun var stortingsrepresentant for Sp i en årrekke, statsråd i to regjeringer og deretter statsforvalter i Rogaland til 2019.

– Bør Sp ha noen mer konkrete retningslinjer om varsling på vegne av andre? Det er jo ikke uvanlig at det skjer.

– Jeg vil si ja. I lys av erfaring i denne saken og råd fra advokaten som er ekspert på arbeidsrett (Birthe Maria Eriksen, journ.anm.), så er jo det en gavepakke rett inn i retningslinjene, som vil rydde i slike eksempler som dette, svarer Kleppa.

Hun tar forbehold om at hun ikke kjenner dagens retningslinjer.

Senterkvinne-leder forsvarer Olsen: – Fornuftig håndtering

Slik ser ikke Senterkvinnene sin leder, Wenche Skallerud, på saken. Hun synes generalsekretær Knut M. Olsen sin håndtering av varslersaken høres fornuftig ut.

– Her er det snakk om tre personer. Knut M. Olsen har derimot uttalt at det er en sak mellom fornærmede og motparten. Man skal være forsiktig med å spre det til flere. Det høres ut som en fornuftig måte å håndtere det på. Hvis jeg skulle varslet om noe, ville det vært viktig for meg at ikke flere fikk vite det, sier hun.

– Varsleren i saken vår setter derimot ikke pris på det?

– Det er jo hennes uttalelse. Vi må ha noen prinsipper her. Det må være en sak mellom fornærmede og motparten, svarer Skallerud.

To advokater og Fafos forskningssjef mener derimot at også varsler burde fått informasjon:

– Tre parter må ivaretas her: varsleren, fornærmede og anklagede. Det er håpløst av partiledelsen å si at den ikke vil forholde seg til varsleren. Da punkterer man i praksis varslingskanalen for alle, sa Sissel Trygstad ved Fafo til Vårt Land onsdag.

Wenche Skallerud står derimot på sitt når Vårt Land viser til budskapet fra fagfolkene:

– Jeg kjenner ikke saken, men når en annen varsler på vegne av noen, da tenker jeg at det er den fornærmede som må ivaretas og få tilbakemeldingene, sier lederen for Senterkvinnene.

Hamar   20190322.
Senterpartiet (SP) og Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet på Hamar. Generalssekr Knut M Olsen t.v.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Kleppa imøteser nye regler i Sp: – Mange eksempler på ukultur

Nå kan det uansett gå mot endringer i Sp sine etiske retningslinjer når landsstyret samles i oktober. Sentralstyret har sendt etß forslag til endringer ut på høring i partiet.

Dagens retningslinjer skiller ikke tydelig mellom varsler og fornærmet. De sier bare at varsler bør ha «tilbakemelding om at varsel er mottatt og den videre håndtering så snart som mulig.»ß

Det har ikke lykkes Vårt Land å få svar på hva de foreslåtte endringene består i. Men prosessen startet med at Senterkvinnene i vår tok til orde for at en kvinne må være med på å behandle varsler. I dag er det vanlig at generalsekretær håndterer varsler alene i Sp. Den jobben har Knut M. Olsen hatt siden 2010.

– Det har vært såpass mange eksempler på en ukultur at det er godt å vite at Sp nå er nøye på å få på plass et godt regelverk, der det også er flere enn én som må bære ansvaret for å håndtere disse krevende sakene, sier Magnhild Meltveit Kleppa.

---

Har du et tips?

  • Vi kan nås på e-post, telefon og krypterte meldingstjenester som Signal og Whatsapp.
  • Andreas Lindvåg: 41426213 / andreas.lindvag@vl.no

---

Sp-nestoren blir mer fåmælt når Vårt Land spør hva hun synes om svarene Knut M. Olsen ga Vårt Land om tilbakemelding til varsler.

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Kleppa.

Vårt Land har spurt Knut M. Olsen om hva slags endringer i retningslinjene som nå er oppe til diskusjon i Sp. Han har ikke besvart våre to henvendelser per SMS og e-post. Fredag kom det et automatisk e-postsvar om at han har tatt ferie.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Mer fra: Nyheter