Nyheter

Tyvands selvkritikk gjenspeiler ikke KrF-kultur, mener Bollestad

SVARER: Anders Tyvand i KrFs sentralstyre mener partiet fisker stemmer i en dam av konservative, og erkjenner at det kan ramme skeive. Partileder Olaug Bollestad distanserer seg fra deler av budskapet til en selvkritisk Tyvand, men er klar for å møte på Pride-markering.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

– KrF har alltid vært en samlet flokk av ulike teologiske syn rundt felles verdier. Det skal være en utrolig stor takhøyde i KrF, og det skal selvfølgelig være rom for Tyvands synspunkter, sier partileder i KrF, Olaug Bollestad, til Vårt Land.

Hun responderer på et innlegg Vårt Land publiserte tirsdag, der sentralstyremedlem i KrF Anders Tyvand sier unnskyld til alle sine skeive venner. Han unnskylder for de gangene han ikke tok til motmæle mot hatet, og de gangene han lot grumsete utsagn stå uimotsagt.

– Du skal ha meningers mot til å mene det du mener og stå for det du mener. Det er en kultur jeg ønsker at skal være i partiet. KrF er ikke et kirkesamfunn, men et politisk parti, er Bollestads budskap.

– Kjenner meg ikke igjen

Tyvand er også selvkritisk om at han tidvis har balansert sitt politiske budskap for å blidgjøre konservative velgere og politiske spillere.

«Noen ganger har jeg vært opptatt av ikke å provosere mennesker som kanskje har en annen oppfatning enn meg selv. Det kan ha vært potensielle velgere. Det kan ha vært mennesker jeg har vært avhengig av for å kunne beholde politiske posisjoner. Det er ikke bra», skriver han blant annet.

Vårt Land har spurt partileder i KrF Olaug Bollestad om hun kjenner seg igjen i kulturen Tyvand her beskriver.

– Nei, det kjenner jeg meg ikke igjen i. Jeg vil ikke slå ned Anders for det. Det har vært hans opplevelse, og det kan ingen benekte, svarer hun.

Reagerer på påstand om velger-fisking

I innlegget beskriver også Tyvand hvordan KrF forsøker å tekkes konservative velgere.

«KrF fisker stemmer i en dam der mange velgere har et såkalt klassisk syn på ekteskapet, og der noen tenker at en sentral oppgave for et kristendemokratisk parti bør være å bidra til at flest mulig lever i tråd med en viss tolkning av Bibelen. Jeg mener det er grunnleggende galt».

Trondheim  20150508.
Stortingsrepresentant Anders Tyvand under KrFs landsmøte.
Foto: Ned Alley / NTB

Partileder Bollestad reagerer på påstanden. Hun sier KrF ikke tilpasser sitt politiske budskap for unngå å støte fra seg velgere med klassisk bibelsyn på ekteskapet.

– Det gjør vi ikke. KrF har ingen mål om å trekke velgere inn i en viss tolkning av skriften. Det er noe helt annet vi ønsker å bruke vår politiske makt til enn å presse noen til å leve etter en viss tolkning av bibelen. Der kjenner jeg meg ikke igjen, sier hun.

KrF-lederen understreker at trosfriheten gir rom for ulike syn når det gjelder rammer for samliv, både tradisjonelle syn og andre, men mener kirkene må ta seg av de teologiske diskusjonene.

KrF har ingen mål om å trekke velgere inn i en viss tolkning av skriften

—  Olaug Bollestad

– Ikke tiden for politikk akkurat nå

I et intervju med Vårt Land påpeker Tyvand at for veldig mange handler Pride om kjærlighet og aksept.

– Da må ikke vi bidra til at det handler om politikk, sier han.

Han har lite til overs for at KrF-politikere har kommet med offentlig Pride-kritikk. For eksempel er han sterkt uenig med tidligere fylkesleder i Troms og Finnmark, Truls Olufsen-Mehus.

Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Vårt Land spør Bollestad:

– Bør KrF se på hvordan partiet har påvirket skeive i samfunnsdebatten?

– Det er viktig for meg å si at homofile og skeive i Norge har opplevd helt forferdelige hendelser. Vi skal vise motstand mot vold og ekstremisme, ikke minst mot ord og holdninger som skaper skam hos dem med en annen legning. Det er rom for at det kan være ulike politiske meninger om ulike spørsmål. Men for meg er det ikke tiden for det akkurat nå, svarer partilederen.

– Kan KrF ha bidratt med ord og holdninger som skaper slik skam?

– KrF er opptatt av å ikke ta tak i enkeltpersoner. Det må være lov å være uenige i saker.

– Tyvand kommer med en rekke unnskyldninger i innlegget sitt. Har du behov for å unnskylde noe?

– Jeg ønsker å vise en raushet overfor det skeive miljøet. Jeg er utrolig lei meg hvis folk har opplevd at de ikke har fått være seg selv eller blitt akseptert for den de er, og hvis KrF har bidratt til det. Det skal være trygge og gode juridiske rammer rundt homofile sitt samliv.

Vil gå i Pride-markering – avventer paraden

Tirsdag skrev VG at Frp-leder Sylvi Listhaug vil markere Pride for første gang, etter tidligere å ha uttalt seg kritisk til Pride-feiringen.

– Jeg vil ved første og beste anledning stille opp i et Pride-tog eller på et Pride-arrangement, fordi det er ekstremt viktig å gi skeive støtte, etter det de har vært utsatt for, sier Frp-lederen til avisen.

LA NED BLOMSTER: Mandag la KrF-leder Olaug Bollestad ned blomster ved åstedet for masseskytingen i Oslo.

Nå avslører Bollestad at hun har samme innstilling som sin kollega.

– Blir det en parade eller en markering i Oslo nå, så ønsker jeg å delta. Jeg hadde ryddet plass i kalenderen min på mandag fordi jeg ønsket å være med i markeringen på Rådhusplassen. Men den ble avlyst, sier hun.

Isteden gikk KrF-lederen til åstedet og la ned blomster i det voksende blomsterhavet.

– Du blir med på støttemarkeringer i år, men blir du å se i Pride-paraden neste år?

– Neste år kommer neste år. Det har jeg ikke tenkt på enda. Det er en tid for alt. Men homofile og skeive i Norge skal oppleve at KrF er et parti som støtter dem.

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug er nyhetsjournalist i Vårt Land og jobber særlig med klima, natur og miljø.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter