Nyheter

Hovedtiltalt får dommen etter Paris-terror

Hundrevis av etterlatte etter ofrene for terrorangrepene i Paris i 2015 ventet onsdag spent på dommen mot den hovedtiltalte, 32 år gamle Salah Abdeslam.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Aktor har lagt ned påstand om livstid, uten mulighet for prøveløslatelse. Selv nekter Abdeslam, som er født i Belgia og har fransk og marokkansk statsborgerskap, for å ha drept eller skadd noen under terrorangrepene.

32-åringen var den eneste blant de ti angriperne som overlevde, ifølge tiltalen fordi han ikke klarte å detonere bombebeltet han bar. Dette kastet han i en søppelbøtte før han flyktet fra stedet.

Ifølge tiltalen var han imidlertid også med på å organisere det koordinerte terrorangrepet, blant annet ved å skaffe biler og hotellrom.

IS sto bak

Terrorangrepet i Paris startet om kvelden fredag 13. november 2015. De første angriperne utløste bombebelter ved fotballstadionet Stade de France der Frankrike spilte landskamp mot Tyskland.

Kort tid etter angrep en annen gruppe flere barer og restauranter i hjertet av Paris, mens tre andre stormet konserthuset Bataclan. De koordinerte angrepene kostet 130 menneskeliv, og flere hundre ble såret.

IS påtok seg ansvaret, og under rettssaken gjentok Abdeslam sin støtte til den ytterliggående islamistgruppen. Han ba samtidig ofrene og de etterlatte om unnskyldning.

– Jeg vil kondolere og be alle ofrene om unnskyldning. Jeg vet at hatet består, men ber dere i dag om å moderere hatet mot meg, sa han.

Hovedmannen drept

Den angivelige hovedmannen bak terroraksjonen, belgiske Abdelhamid Abaaoud, ble drept av fransk politi fem dager etter angrepene.

Abdeslam ble pågrepet i en omfattende politiaksjon i Belgia fire måneder etter terrorangrepene. Rettssaken mot ham og 19 andre tiltalte åpnet i september i fjor. Seks av de 19 er tiltalt in absentia, og fem av dem antas å ha blitt drept i Syria.

Blant de øvrige tiltalte er den svenske statsborgeren Osama Krayem, som også er under etterforskning i Sverige for krigsforbrytelser begått i Syria. I avhør med belgisk politi for flere år siden nektet han befatning med Paris-angrepene. Aktor har lagt ned påstand om livsvarig fengsel både for ham og for flere av de andre tiltalte.

– De som begikk disse grufulle forbrytelsene, er ikke annet enn usle terrorister og kriminelle, sa en av aktorene, Nicolas Le Bris, i sin sluttprosedyre.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter