Nyheter

KrF-topp opprørt over Pride-utfall. Advarer mot å «fiske stemmer i en dam» av konservative

SELVKRITIKK: Sentralstyre-topp Anders Tyvand i KrF tar selvkritikk for ikke å ha gått sterkere ut mot grumsete utsagn mot skeive. Han går hardt ut mot at Pride anklages - også av KrF-ere - for å være et politisk prosjekt.

– Jeg kjenner et stikk av dårlig samvittighet etter angrepet i Oslo, sier Tyvand til Vårt Land.

Tyvand er medlem av partiets topporgan, sentralstyret, og er tidligere stortingsrepresentant og statssekretær. Som første fra øvre sjikt i KrF går han offentlig ut med en type selvkritikk.

I et innlegg Vårt Land publiserte tirsdag, sier Tyvand unnskyld til alle sine skeive venner. Men han går også i rette med KrFs tilpasning av budskap for ikke å støte fra seg velgere med klassisk bibelsyn på ekteskapet.

Unnskylder at han ikke sa tøffere i fra

I innlegget sier han unnskyld for de gangene han ikke tok til motmæle mot hatet av skeive og lot grumsete utsagn stå uimotsagt.

– Jeg har alltid ment, av hele mitt hjerte, at alle mennesker må få være den de er og elske den de elsker. Jeg har sagt det i KrF-møter. Jeg har sagt det til barna mine, skriver han.

Dette har også vært budskapet hans i sosiale medier. Og til valgkomiteen i partiet, før han ble valgt inn i sentralstyret.

Men etter de mange utfallene i vår mot Pride-bevegelsen og denne helgens masseskyting og drap i Oslo er han selvkritisk – og kritisk mot eget parti.

Trondheim  20150508.
Stortingsrepresentant Anders Tyvand under KrFs landsmøte.
Foto: Ned Alley / NTB

Ble mindre frimodig enn han ønsket å være

Tyvand skriver blant annet:

«Noen ganger har jeg vært opptatt av ikke å provosere mennesker som kanskje har en annen oppfatning enn meg selv. Det kan ha vært potensielle velgere. Det kan ha vært mennesker jeg har vært avhengig av for å kunne beholde politiske posisjoner. Det er ikke bra».

– Er det krevende å bli nominert til posisjoner i KrF hvis man er liberal på dette feltet?

– Jeg sier ikke at det ikke er rom for dette. Men jeg har tenkt at hvis jeg ønsker å beholde en posisjon, så ønsker jeg jo ikke å gjøre meg selv kontroversiell. Da blir jeg mindre frimodig enn jeg ønsker å være, svarer han.

---

I KRFS TOPPORGAN

  • Anders Tyvand (42) er fra Vestfold og har siden 2019 sittet i KrFs sentralstyre.
  • I perioden 2013-2017 var han stortingsrepresentant fra fylket. Tyvand var da KrFs fagpolitiker på utdanningsfeltet.
  • Tyvand jobber i kommunikasjonsbransjen og har bakgrunn som journalist.

---

En viss tolkning av Bibelen: «Grunnleggende galt»

Tyvand poengterer at han har til gode å møte noen sentrale tillitsvalgte som ikke slutter helhjertet opp om at skeive har eksakt samme verdi som heterofile. Men likevel blir noe feil:

«KrF fisker stemmer i en dam der mange velgere har et såkalt klassisk syn på ekteskapet, og der noen tenker at en sentral oppgave for et kristendemokratisk parti bør være å bidra til at flest mulig lever i tråd med en viss tolkning av Bibelen. Jeg mener det er grunnleggende galt».

Hva slags reaksjoner kommer det nå?

Tyvand mener KrFs vei bør være en helt annen:

– De velgerne som har en forventning om at vi skal bruke politikken som verktøy til å presse folk til å leve i tråd med riktig bibeltolkning, det er forventninger vi ikke kan innfri. KrFs samfunnsoppdrag er ikke primært å verne kristne interesser, men bygge en politikk basert på kristne verdier.

Når han selv har postet Facebook-innlegg med støtte til skeive, brukt regnbueflagget eller ønsket «Happy Pride», har det ofte medført en litt nervøs spenning.

– Jeg har lurt på: Hva slags reaksjoner kommer det nå, forteller han.

KrF fisker stemmer i en dam der mange velgere har et såkalt klassisk syn på ekteskapet.

—  Anders Tyvand, KrFs sentralstyre

Advarer mot å la debatt ødelegge Pride

– Fordi du er KrF-politiker?

– Ja - og som en del av et kristent miljø. Da er det altså meg som i verdens tryggeste posisjon – som heterofil familiefar på 42 år - som kjenner på den spenningen. Men hvordan oppleves det virkelig da for den gutten på 16 år som er homofil?

Det som har opprørt Tyvand spesielt i opptakten til Pride er påstander og kritikk om at «Pride ikke handler om kjærlighet lenger, men politikk».

– Det er ingen tvil om at foreningen Fri har sin politiske agenda og de har saker jeg er uenig i. Men vi må ta slike debatter uten å ødelegge Pride. For veldig mange handler Pride nettopp om kjærlighet og aksept.

Oslo  20190622.
Oslo Pride Parade 2019. Paraden går fra Grønland til Pride Park i Spikersuppa i Oslo sentrum.
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Mammaer og pappaer som aksepterer barna sine

For hvem deltar i Pride-paraden, spør KrF-toppen? Det kan være unge homofile som nettopp er kommet ut av skapet, påpeker Tyvand.

– Det kan være mammaer og pappaer som har behov for å vise at de aksepterer barna sine. Det handler om kjærlighet – for dem handler dette jo ikke om politikk. Da må ikke vi bidra til at det handler om politikk.

At KrF-aktører også inntar den offentlige manesjen med slik Pride-kritikk, har Tyvand lite til overs for. Han sier seg eksempelvis sterkt uenig med en av dem, tidligere fylkesleder i Troms og Finnmark, Truls Olufsen-Mehus.

Mener alle bør gå i seg selv

– Bør KrF tan en ny runde om hvordan partiet har virket på skeive eller i norsk samfunnsdebatt?

– Jeg vil oppfordre alle – om de er i KrF eller ikke – til å gå i seg selv, svarer Tyvand.

– Bør KrF diskutere sin egen rolle i debatten i forkant av Pride?

– Innlegget mitt retter ikke noen pekefinger mot noen. Heller ikke i KrF. Det er en selverkjennelse etter at terroren lammet. Jeg kjenner på dårlig samvittighet fordi jeg ikke alltid har vært frimodig nok til å vise støtte.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter