Nyheter

Forsker skeptisk til PSTs tidlige terrorkategorisering

Ekstremismeforsker Lars Gule reagerer på at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk tidlig ut og sa de vurderte masseskytingen som en terrorhandling.

Mange har lagt ned blomster ved åstedet i Oslo sentrum. Foto: Terje Pedersen / NTB

Uttalelsen Gule reagerer på, kom fra konstituert PST-sjef Roger Berg lørdag, som la til:

– Dette er bakteppet for vår del, og så etterforsker politiet om det kan være sykdom, helse eller andre forhold som setter saken i et dårlig lys.

Gule mener dette kan påvirke hvordan politiet etterforsker saken, skriver Dagbladet. Han viser også til Kongsberg-saken, der det tidlig ble snakket om terror, Etter kort tid ble psykiatriske problemer trukket fram, og gjerningsmannen ble nylig dømt til tvungent psykisk helsevern.

– Det bekymrer meg at PST ikke har lært av Kongsberg-saken. Nå har vi en ny PST-sjef som fastslår terror, men det er jo ikke PST som bestemmer dette. Det skal etterforskes, sier ekstremismeforskeren. Han mener sikkerhetstjenesten burde tatt mer forbehold i sin uttalelse.

PST svarer i en generell kommentar at «vi fortsatt står i en uavklart og ekstraordinær trusselsituasjon». De er derfor restriktive med å svare på spørsmål om angrepet og gjerningsmannen.

(©NTB)

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter