Nyheter

Unesco: Over 150 ukrainske kulturarvsteder er jevnet med jorden

KRIG: Siden krigen begynte har 152 historiske kulturarvsteder og minnesmerker i Ukraina blitt fullstendig eller delvis ødelagt av russiske styrker, ifølge Unesco.

Røde roser foran et utbombet teater i byen Lysytsjansk i Luhansk-regionen i Øst-Ukraina 16. juni. Hittil i krigen har over 150 ukrainske kulturarvsteder blitt delvis eller fullstendig ødelagt i krigføringene. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

Etter Haagkonvensjonen fra 1954 om kultur i væpnede konflikter, som både Ukraina og Russland har signert, er det ulovlig å utføre målrettede angrep mot et lands kulturarv.

Likevel har over 150 ukrainske kulturskatter blitt delvis eller fullstendig ødelagt siden starten av den russiske invasjonen 24. februar.

Av dem er tre firedeler av dem i de krigsherjede regionene Kharkiv og Donetsk samt nær hovedstaden Kyiv, ifølge FN-organet Unesco. Hittil har blant annet flere kunstmuseer, monumenter, kirker og biblioteker blitt jevnet med jorden.

Ukraina har også sju steder på Unescos verdensarvliste, deriblant den kjente Sankt Sophia-katedralen i Kyiv, men foreløpig har ingen av dem blitt rammet av krigen.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter