Nyheter

Russisk-støttet nettverk sprer desinformasjon om Syria – og Ukraina

DESINFORMASJON: Flere titalls profiler som sprer desinformasjon om Syria-krigen med støtte fra Russland, er kartlagt i en ny rapport. Nå anklages også ukrainerne for å bruke «instruktører» fra den syriske opposisjonen til å fabrikere krigsforbrytelser.

En ny rapport peker ut 28 profiler som opphav til store mengder desinformasjon om Syria-krigen på sosiale medier etter analyse av flere titalls tusen meldinger på Twitter og Facebook. Kartleggingen er utført av organisasjonen Institute for Strategic Dialogue (ISD) på oppdrag fra The Syria Campaign.

Ifølge rapporten ble poster fra de 28 profilene som inneholdt desinformasjon om Syria, delt mer enn 670.000 ganger på Twitter mellom 2015 og 2021. Offisielle russiske kontoer spilte en nøkkelrolle i kampanjen, skriver The Guardian, som omtalte saken først.

Den humanitære organisasjonen Syrias sivilforsvar, også kjent som De hvite hjelmene, er særlig utpekt som skurker i desinformasjonskampanjen. Organisasjonen fungerer som en frivillig redningstjeneste for opprørskontrollerte deler av Syria, og er portrettert i en Netflix-dokumentar fra 2016 som vant Oscar for beste kortdokumentar.

BEGRAVELSE: De hvite hjelmene bærer Ilias Mahmoud al-Taweel, en kollega som ble drept.

Men profilene som leder an i informasjonskampanjen som knyttes til russiske myndigheter, anklager De hvite hjelmene for å ha bånd til al-Qaida, være en front for CIA, ha iscenesatt redningsoperasjoner og å ha stått bak det kjemiske angrepet i Douma i 2018, hvor minst 34 mennesker ble drept.

– Deres omdømme utenfor Syria har vært tungt preget av kampanjen. Fra russisk hold må man nok se dette som nokså vellykket, sier Cecilie Hellestveit til Vårt Land.

Syria-ekspert: «Massiv informasjonskampanje»

Hellestveit er jurist og samfunnsviter med krigens folkerett som spesialfelt, og har tidligere gitt ut en bok om krigen i Syria.

Forsker Cecilie Hellestveit mener krigen i Ukraina ikke kan kalles et folkemord.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Det er en krig som har vært full av informasjonskampanjer fra flere parter, påpeker hun. Men hun er ikke overrasket over at De hvite hjelmene især ble utsatt for det hun kaller en massiv informasjonskampanje:

– Det var et tidspunkt under krigen hvor opposisjonen var fragmentert og det ble kjent at enkelte opprørsgrupper hadde bånd til al-Qaida, forklarer Hellestveit.

– Da kunne De hvite hjelmene komme inn som en heltefortelling, noen som viste at den syriske opposisjonen i bunn og grunn er god. Og den historien ønsket Assad og russerne å ødelegge, sier hun.

De hvite hjelmenes nestleder Farouq Habib sier at de først trodde at påstandene om dem bare var en feil, før de innså at kampanjen mot dem var «overlagt og systematisk».

«De vet at de ikke kan si at Putin og Assad er ‘good guys’, men de vil få folk til å føle at der ikke finnes noen ‘good guys’, at alle regjeringer lyver», sier han.

---

Syria-krigen

  • Den syriske borgerkrigen startet i 2011 etter at syrere i flere byer begynte å demonstrere mot regimet til president Bashar el-Assad under den arabiske våren.
  • Opposisjonen ble etter hvert svært fragmentert, og enkelte av de væpnede opprørsgruppene hadde bånd til jihadistiske organisasjoner som al-Qaida. Den islamske staten (IS) begynte å erobre landområder fra 2013, og tiltrakk seg mange fremmedkrigere, også fra vestlige land.
  • Russland gikk inn i 2015 på invitasjon fra Syria. Den umiddelbare begrunnelsen var å bekjempe IS, men Russland har også bidratt til å nedkjempe opposisjonen og beskytte Assad-regimet for å bevare egne strategiske interesser i Midtøsten.

---

Uavhengige journalister og kjendiser

Blant profilene som blir pekt ut som spesielt innflytelsesrike i rapporten, er Vanessa Beeley fra Storbritannia og Eva Bartlett fra Canada, som begge beskriver seg som uavhengige journalister.

Alle tre har blitt brukt som sannhetsvitner for påstandene mot De hvite hjelmene i russiske fremstøt mot FN. Rapporten peker også på offisielle kontoer tilhørende russiske myndigheter som kilder til desinformasjon om Syria, som Russlands viseambassadør til FN og flere russiske ambassader i vestlige land.

Den historien ønsket Assad og russerne å ødelegge

—  Cecilie Hellestveit

Rockestjerna Roger Waters fra Pink Floyd er blant kjendisene som har spekulert i at det var De hvite hjelmene som utførte gassangrepet i Douma. På en konsert i Barcelona i 2018 beskrev han dem som «en falsk organisasjon som kun eksisterer for å skape propaganda for jihadister og terrorister».

Påstandene har også funnet veien til alternative medier og enkeltaktivister i Norge. I en undersøkelse utført av Faktisk.no, pekes Steigan.no ut som den største plattformen for russisk propaganda i Norge. De tre profilene som fremheves i rapporten, er omtalt flere ganger her.

Kan ramme humanitær innsats

– Jeg har aldri sett noe som skulle tilsi at De hvite hjelmene har drevet reelle falskt flagg-operasjoner, sier Hellestveit.

Hellestveit mener at noe av det mest effektive med slike informasjonskampanjer, er at man gjør det problematisk for andre aktører å assosieres med De hvite hjelmene, og kontroversielt å gi dem penger.

– Du får lagt et press på donorer som kan være troende til å samarbeide med dem. Det som er så grusomt med dette, er at taperen er de syriske sivile, sier hun.

«Instruktører» i Ukraina

De tre profilene som ble fremhevet i rapporten som opphav til desinformasjon om Syria-krigen, er nå blitt aktive forsvarere av den russiske linja i Ukraina-krigen på sosiale medier. Russland har også selv brukt fortellingen de har etablert om De hvite hjelmene for å diskreditere ukrainernes kamp mot invasjonen.

I slutten av april hevdet Russlands viseambassadør til FN at «instruktører» fra De hvite hjelmene var på plass i Ukraina for å hjelpe ukrainerne å fabrikkere krigsforbrytelser med masseødeleggelsesvåpen for å vekke Vestens sympati.

RUSSIA TODAY: Den russiske statskanalen RT viderebringer anklager om at De hvite hjelmene er i Ukraina for å konstruere «falsk flagg»-operasjoner mot Russland.

Hellestveit mener at selv om krigene i Syria og Ukraina er forskjellige, har de én ting til felles: Mens landenes egne befolkninger kjenner godt til aktørene på bakken, så tjener informasjonskampanjene som forklaring til befolkningen i Russland.

– Ukraina er en mye mer kontrollert krig, fordi partene er to stater. Å si at ikke-statlige aktører fra Midtøsten er på vei inn, er en del av Russlands narrativ om at dette ikke egentlig er en krig mot en annen stat, men en krig mot nazister, og nå jihadister fra Midtøsten.

– I Syria brukte Russland De hvite hjelmene for å forenkle et komplisert bilde. I Ukraina er de brukt for å komplisere et relativt enkelt bilde.

Tori Aarseth

Tori Aarseth

Tori Aarseth er tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling som journalist.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter